//here
Toogle Left

Op 23 augustus 2019 begon in Barcelona een groot 10 daags schaaktoernooi met 346 deelnemers, waaronder 21 GM’s (Grootmeesters). FM (Fide Meester) Mark Haast, rating 2413, was aanwezig om te proberen zijn derde IM-norm te halen en zodoende de op een na hoogste titel in het schaken, IM (Internationaal Meester) te bereiken. De minimaal benodigde rating van 2400 had hij reeds gehaald. Mark speelde een voortreffelijk toernooi, won 4 partijen en speelde 6 keer remise. Met 7 punten uit 10 partijen en een TPR (toernooiprestatierating) van 2470 behaalde hij zijn 3 IM-norm en mag hij zich nu IM noemen.

Op de site van SG King, ook een Tilburgse vereniging waar Mark lid van is, verscheen onderstaand artikel:

“Het mooie succes heeft zich allemaal afgespeeld in het zonnige Barcelona waar Mark na 9 rondes nog steeds ongeslagen is. Na 8 rondes leek de norm al binnen nadat hij remiseerde tegen 2506. Een nederlaag tegen 2447 zou daarmee voldoende zijn geweest voor de titel. Onze Spaanse vrienden duwde Mark echter tot het uiterste door nog een tegenstander van 2444 toe te kennen. Remise was dus minimaal nodig voor zijn laatste norm. Nadat hij ook deze partij remise wist te spelen was het feest compleet. De arbiter van dienst kwam regelrecht naar Mark toe en feliciteerde hem met de woorden: ‘Mr. KiNG, I guess you have an IM norm, congratulations!’”.

De Tilburger eindigde op een 22e plaats en liet diverse grootmeesters achter zich. De Stukkenjagers, een van de Tilburgse schaakverenigingen, kon het niet bolwerken in de hoogste competitieklasse van Nederland, de Meesterklasse. De grootste schaakvereniging van Tilburg, eindigde als tiende en laatste en degradeert naar de 1e klasse. Mark wil graag in de Meesterklasse blijven spelen en heeft nu de overstap gemaakt naar LSC uit Leiden. Deze vereniging wist kampioen van Nederland te worden door de 1e plaats te behalen in de Meesterklasse.