Jeroen start in de derde klasse NBC

Half juni 1989 schrijft Jeroen in voor 3 kwalificatiegroepen in de 3e klasse NBC. De eerste startbrief krijgt hij begin juli al voor groep 349. De officiële startdatum is 13 juli 1989, dat betekent dat dan de bedenktijd ingaat, maar de partijen mogen meteen gestart worden.

1) wit: Jeroen vG, zwart: J. v/d Winden, Vlaardingen

De tegenstander is 53 jaar en administratief medewerker bij een bank. Hij speelde sinds 1975 correspondentieschaak. Jeroen opent met Spaans en krijgt de Open Verdediging tegen. De partij volgt 17 zetten lang een partij Karpov-Korchnoi, WK-tweekamp Baguio City 1978. Na de 29e zet ontstaat er een Toreneindspel met 4 Torens. Op de 38e zet geeft zwart misschien ietwat voorbarig op, want materiëel gezien stond het nog steeds gelijk, echter de zwarte stelling staat wel onder een zware druk.

2) wit: Jeroen vG, zwart: Marian Henderson, Amsterdam

Zij speelde voor het eerst correspondentieschaak en speelde sinds ongeveer 1 1/2 jaar bij een vereniging. Werkzaam in de gezondheidszorg met zwakbegaafden. 35 jaar en woonde samen met een vriend. Hield veel huisdieren. Had veel wisselende hobby's: lezen, schaatsen, handwerken, tekenen, maar schaken was voor haar een blijvende hobby gworden. Lid van sv. ”De Pion" met 80 leden waarvan 5 vrouwen. Het werd voor Jeroen een makkelijke overwinning.

3) wit: Jeroen vG, zwart: W. Nijenhuis, Haren (Gr.)

Deze tegenstander stelde zich niet voor, maar hij begon meteen al bedenktijd te rekenen, terwijl de startdatum nog niet was ingegaan, daarbij ook nog, hij deed dat helemaal verkeerd, hij rekende bedenktijd voor Jeroen vanaf de datum dat hij zijn kaart had verzonden t/m de datum dat Jeroen een kaart terugstuurde, postlooptijd rekende hij dus ook mee. Jeroen maakte er natuurlijk commentaar op, geïrriteerd liet Nijenhuis daarna weten dat Jeroen qua leeftijd zijn kleinzoon had kunnen zijn. Niettemin, het werd een leerzame partij tegen de Draken-variant en na 21 zetten gaf Nijenhuis op met de felicitaties voor Jeroen.

4) wit: Frank Maximus, Geldrop, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 20 jaar en na de vakantie ging hij op school naar de eerste klas van de HEAO. Dit was voor hem de tweede kwalificatiegroep. Internationaal speelde hij in twee thematoernooien en hij liet weten dat het daarin niet zo goed ging. Promoveerde via een andere groep intussen naar de 2e klasse NBC. In deze partij kreeg Jeroen het Engels tegen, Jeroen speelde verder in een interessante variant die t/m de 10e zet al meerdere malen werd gespeeld, vooral door Portisch met zwart. Op de 11e zet was het klein plan: 11.cd5 Nxd5 12.e4 Nxc3 13.bc3, maar wit speelde meteen 11.e4. Jeroen won er een pion mee, maar speelde zelf het twijfelachtige 13.....a6?! Jeroen bleef echter de hele partij beter staan.

remise overeengekomen. Jeroen had al enkele keren een remise-aanbod afgewezen, maar hij begon 'm nu toch te knijpen, met de dreigende witte stukken op de Koningsvleugel. Toch, nu heeft hij voor het eerst sinds 30 jaar deze partij nader bekeken, en Jeroen had door moeten spelen.

5) wit: Cor Tummers, Nijmegen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 24 jaar en dienstplichtig onderofficier bij de Koninklijke Landmacht. Verhuisde intussen naar Dordrecht. Jeroen speelt tegen het Siciliaans de Scheveninger variant. De 10e zet van wit is een zeldzame, toch weet Jeroen er niet goed raad mee. Het komt weer tot een Toren-eindspel met 4 Torens, Jeroen heeft een pion minder, maar de stelling is ongeveer gelijk.

De partij ging verder tot augustus 1990, Jeroen ging op vakantie naar Gran Canaria met vrienden en hij nam zijn magnetisch schaakbord mee om in het vliegtuig dit eindspel te gaan analyseren op de dode momenten. Maar teruggekomen van vakantie zag Jeroen de kaart van Tummers met daarop zijn geweldige blunder op de 46e zet, tot zijn grote verbazing. Dit was voor Jeroen zijn laatst nog openstaande partij in deze groep, dus van beslissende aard.

6) wit: G. Asselman, Assen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel

Geboren 7 maart 1951, 38 jaar, beroep tuinman, 3 kinderen, sinds 1976 lid van s.c. Assen. Asselman opende met de Reti, Jeroen speelt zichzelf uit de theorie met 9.....a6. Toch weet Jeroen zich goed te handhaven in de partij en Asselman geeft op, ietwat voorbarig.

Op deze manier werd Jeroen kampioen in groep III/349 en promoveerde naar de 2e klasse NBC. In september 1990 werd Jeroen aangenaam verrast door een envelop met daarin het certificaat met bijbehorende medaille voor het kampioenschap. (zie afbeelding)

In augustus 1989 begint voor het clubschaak het nieuwe seizoen met voor de sv. Schaakmat meteen al een teleurstellend bericht dat Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven zijn vertrokken uit de club vanwege de slechte opkomst zonder af te melden op de clubavonden in het vorige seizoen. De club ziet zich genoodzaakt te verkassen uit ontmoetingcentrum De Werft en gaat naar Hotel-Café Smit. Daar speelt Schaakmat in een achterzaaltje, waar de muziek van voor uit het café toch wel te horen is, Jeroen vindt het wel goed en verder wordt er ook maar weinig commentaar op gegeven. De gehavende club speelt toch met één team extern mee in de avondcompetitie. Tegen het einde van het seizoen weet Jeroen nog een intern toernooi snelschaak te winnen, ondanks hij van Peter Damen verliest. De club was gehavend omdat meerdere leden waren vertrokken. Overigens Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven gingen bij sv.Waalwijk spelen en Wim was bij de bekerfinale tegen DSC in 2018 ook aanwezig. Jeroen had jaren geleden al vernomen dat Peter van Eindhoven was gestopt uit teleurstelling omdat na een verliespartij zijn tegenstander zei, dat hij de gespeelde variant t/m de 25e zet van buiten kende. Peter vond dat het schaken “man tot man” moest zijn.

Dit laatste is te vergelijken met aspecten uit het correspondentieschaak, in deze discipline mag je de theorie erbij houden en inzien, maar de tegenstander mag dat ook, je speelt dus onder dezelfde condities. Echter de schaakcomputer is sterk in opkomst en omdat spelers van hun tegenstander vernemen wat hun schaakcomputer meldt stoppen uit frustratie vele NBC-leden ermee. Maar Jeroen gaat gewoon door, ook in zijn moeilijke periode net na het Millennium 2000 toen schaaksites op het internet en schaakprogramma's zeer sterk in opkomst waren. De eerste partijen speelde Jeroen zonder schaakcomputer...………!

Jeroen vroeg zich altijd wel af waarom een correspondentieschaker meldt aan zijn tegenstander wat zijn sterke condities zijn, vooral wat schaakcomputers betreft. Intimidatie? Opscheppen? Hoog van de toren blazen? In sommige gevallen laten ze zien dat ze zonder de hulp van een schaakcomputer veel zwakker spelen, ze zijn dus aangewezen op hun elektronische schaakvriend. Ze spelen vaak ook veel sneller als andere correspondentieschakers omdat ze vertrouwen op hun schaakmaat. Daarom trok Jeroen zich helemaal niets aan van het gebruik van schaakcomputers en in het eerste toernooi correspondentieschaak dat hij speelt wordt hij meteen kampioen, met het nodige geluk maar zonder schaakcomputer.


Afdrukken   E-mail