//here
Toogle Left

Jeroen gaat internationaal spelenHOOFDSTUK 7: JEROEN GAAT INTERNATIONAAL SPELEN

Ongeveer augustus 1990 schrijft Jeroen zich in voor het ICCF World Cup-toernooi. Dit toernooi is eigenlijk een propaganda-toernooi om meer correspondentieschakers aan te trekken. Jeroen speelt in voorrondegroep 196, de officiële startdatum was 1 november 1990. Jeroen begon aan dit toernooi in een typische tijd, in 1989 viel de Berlijnse Muur en in het najaar van 1990 werd West-Duitsland herenigd met de DDR, ook in die tijd ging het ,,IJzeren Gordijn" weg.

In het correspondentieschaak merkte Jeroen enkele kleine dingetjes aan deze gebeurtenissen. Zo moest Jeroen aan adressen in de voormalige DDR het voorvoegsel ,,D-O" toevoegen en voor West-Duitsland slechts ,,D". In het nieuws kwam regelmatig ter sprake dat het burgers in Oost-Duitsland tegen viel om herenigd te zijn tot één Duitsland, vooral omdat er grote werkloosheid ontstond in het oosten. Bij de tegenstanders van Jeroen was er niet veel van te merken.

De einddatum van deze voorrondes was 31 oktober 1993 om op tijd de halve finales te kunnen starten. Partijen die nog voor van belang waren voor de kwalificatie voor de halve finale en nog niet beëindigd waren moesten gearbitreerd worden. Tussen haakjes zijn de ratings aan het begin van de partijen aangegeven. Jeroen kreeg een provisionele startrating 1800 toebedeeld.

31) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Bernt Andersson, Eksjö, Zweden (2415)

40 jaar, heeft tweelingzonen van 10 jaar oud, getrouwd, werkzaam in de journalistiek. Zwart speelde de Svesjnikov-variant in het Siciliaans en de theorie gaat erg ver. Het wordt een partij om van te smullen, 19.....Pe5 is de inleiding tot enorm ingewikkelde varianten, zo offert zwart met 20......Kh8 een volle Toren met als gevolg dat zwart allerlei dreigingen heeft. Samen met 31.Ke1 bood Jeroen remise aan omdat hij dacht dat zwart niets anders kon doen dan eeuwig schaak geven, maar Bernt Andersson wees dit terecht af, maar goed ook want anders hadden we al dit moois moeten missen. Met 32.....e3 offert zwart ook nog een Loper met als gevolg weer allerlei dreigingen, zwart profiteert niet van de gedrongen positie van wit en manoevreert zich zelfs in een moeilijke positie ondanks de dreigende horde pionnen.

Hier moest de partij nog gearbitreerd worden, want de einddatum 31 oktober 1993 was bereikt. Voor Bernt Andersson was de uitslag nog van belang voor eventuële kwalificatie, voor Jeroen niet meer. Jeroen stuurt wel een analyse in, hij weet niet meer welke varianten hij heeft ingestuurd, maar het moge duidelijk zijn, wit staat gewonnen.

Een meer of vijver in Nässjö, een klein stadje in de buurt van Eksjö. Zo is het gebied rondom Eksjö bezaaid met meerdere meren en vijvers.

32) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel (1800), zwart: Michel Fortin, Chicoutimi, Canada (2185)

34 jaar, vrijgezel, sinds 5 jaren schaakleraar aan de school in Chicoutimi, speelt correspondentischaak sinds 1971. De partij wordt geopend in het Siciliaans, met een Drakenvariant en het Maroczy-systeem. De partij blijft tot bijna de 20e zet in de theorie, daarna komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, toch weet zwart een Koningsaanval op te zetten, Jeroen hekelt een beetje zijn 31e en 32e zet, door toedoen van Jeroen zelf komt zwart op de 40e zet met een vernietigende aanval, zowaar dus ook een interessante partij.

In 1996 bereikte Michel Fortin zijn recordrating 2236, net na het Millenium in 2000 zakte die rating zeer snel naar beneden net zoals bij vele andere ervaren correspondentieschakers, in 2011 bereikte zijn rating een dramatisch dieptepunt van 1630, maar heden ten dage speelt Fortin nog steeds correspondentieschaak.

33) wit: Jeroen vG (1800), zwart: Hans-Jürgen Isigkeit, Stralsund, Duitsland (1800) 34 jaar, getrouwd, econoom, 2 kinderen, speelde sinds 17 jaar correspondentieschaak. De partij werd geopend in de Scheveninger variant van het Siciliaans, doch de tegenstander speelt het twijfelachtige 8.....d5, een zet die nergens te vinden is, Jeroen probeert wat hij kan, hij komt beter te staan, maar weet de partij niet in winst om te zetten. Hans-Jürgen Isigkeit in latere jaren.

Ook Hans-Jürgen Isigkeit speelt nu nog steeds correspondentieschaak, meer nog. In 1996 had hij een fixed rating 2217, in 2005 bereikte zijn rating een recordhoogte, 2443. In 2002 behaalde hij de titel Internationaal Meester, in 2008 ook nog de titel Senior Internationaal Meester, SIM is een titel tussen IM en IGM. In 2006 wordt hij wedstrijdleider niveau 2, hetzelfde jaar ook nog Internationaal Arbiter. In 2012 krijgt hij de zilveren Bertl von Massow-medaille voor de bewezen diensten die hij voor de ICCF heeft geleverd.

Silver Bertl von Massow Medal

Ook speelt Hans-Jürgen Isigkeit mee in verschillende nationale teams die Duitsland vertegenwoordigen in internationale toernooien, maar ook haalt hij persoonlijke successen in Duitse nationale toernooien en internationale toernooien op wereldniveau.

In maart 1990 schrijft Jeroen zich in voor nog 2 toernooien in de 3e klasse NBC omdat de partij (nr.5) tegen Cor Tummers nog steeds open stond en Jeroen was er helemaal nog niet zeker van of hij zou promoveren naar de 2e klasse. Hieruit blijkt dat Jeroen alle partijen en toernooien waarvoor hij had ingeschreven tegelijk moest spelen, simultaan dus.

(Philippe). Schaken is geen dure hobby, we beginnen met gratis tools voor:

Voor wie iets meer geld heeft:

Voor wie een paar tientjes over heeft:

  • de niet-nieuwste versie kopen van Komodo of Houdini op amazon.de voor ca. 30 euro. Met chessbase play interface

Voor wie een paar honderd euro heeft:

  • chessbase kopen, het hele programma, met een megabase, al dan niet van correspondentieschaak. Met het PROGRAMMA chessbase kun je partijen managen en in databases zetten - wat met de gratis versie van chessbase, en met de play-interface chessbase niet kan
  • DVD's kopen van chessbase, over elk mogelijk onderwerp. Zeker voor een opening kan het de moeite waard zijn. Maar check eerst of er geen gratis equivalent op youtibe is - zo heeft nu de St.Louis chess club 4 uitstekende 'DVD's gratis op youtube over de meraner (een deel van het damegambiet). Maar nu schrijvend is er geen fatsoenlijke video over Ruy Lopez te vinden en kun je 80 euro overwegen voor de 4 DVD's hierover van Caruana, verkrijgbaar op amazon of chessbase (amazon is vaak goedkoper)

Voor wie onnodig geld wil uitgeven:

  • de gehele doos van chessbase kopen - bevat o.a. een endgame database waar je niets aan hebt.

(Philippe) Ik zie steeds iets meer zwartspelers slachtoffer worden van wits 6. c5, na 1 d4 d5 2. c4 e6 3. Nc3 Nf6 4. Nf3 Be7 5.e3 0-0 6. c5. c4-c5 is geen theorie - wat mij betreft wel een beetje - anti-schaak want je houdt de boel onnodig gesloten. De nodige zwartspelers zie ik met b6 en a5 pogen de stelling te openen, maar zelfs als dat lukt is wit in het voordeel, onder andere door de zwakke en belemmerende pion c6- soms ondersteund door een witte Lf4 die veld b8 bestrijkt, zodat na opening axb4, bxc5 geen zwarte toren op b8 kan. 

Het juiste tegenspel is als volgt, even met engine en book gecheckt: zwart opent via e5, en dat levert zwart na volgende stelling gemakkelijk spel (Lc8 is bevrijd) en een plus 0,6 op:

Als wit niet 10. dxe5 speelt, volgt van zwart e5-e4 met prettige koningsaanvalvooruitzichten.

Voor al je vragen over damegambiet, met wit of zwart, kun je terecht bij Philippe - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

In september 1989 krijgt Jeroen de twee andere startbrieven thuis gestuurd, bij beiden is de officiële startdatum 2 oktober 1989. Eerst komt nu groep III/352 aan de beurt. 7) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: W. van de Akker, Beverwijk De tegenstander speelt een Drakenvariant die t/m de 15e zet al meerdere malen is gespeeld op hoog niveau, daarbij wijst Jeroen op 2 partijen Ljubojevic-Miles, de eerste in het Interzonetoernooi in Riga 1979, de andere tijdens de Olympiade op Malta 1980. Jeroen kwam niet goed uit de opening en verloor de partij.

Uit 21.Bxc5 blijkt meteen de schaakblindheid van Jeroen, ook tijdens het correspondentieschaak, geboden was 21.Nxb5 met toch een interessante stelling, zonde.

8) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: Tom Neijman, Vianen (ZH) 25 jaar en service-monteur in electronica, hobby's: o.a. computers, wis- en natuurkunde, wielrennen, voetbal en schaken. Jeroen opent met Spaans en de tegenstander speelt een Tchigorin-variant die in het vervolg niet interessant is. Na 19 zetten geeft Tom Neijman op met de mededeling dat hij zich te lui voelt voor het correspondentieschaak.

9) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel zwart: H.J. Langendam, Harmelen De tegenstander neemt de Vergiftigde Pion in de Najdorf-variant van het Siciliaans met 7....Qb6. Als beiden remise overeen komen door een eeuwig-schaak-variant is de partij nog steeds niet buiten de openingentheorie geweest.

10) wit: Paul van Ulden, Renkum zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 32 jaar, studeerde in september 1988 af aan de Landbouwuniversiteit, had nog geen vaste baan. Speelde zijn eerste kwalificatiegroep en speelde bij een club met wisselend enthousiasme. De tegenstander speelde de Bird-opening. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening maar verspeelt zijn voordelen. Doch wit speelt verkeerde zetten en Jeroen komt toch weer in het voordeel en wint de partij.

11) wit: Cees Louw, Monte Carlo, Monaco zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 71 jaar, civil-ingenieur, gepensioneerd directeur van een internationeel aannemersbedrijf. Woonde in Chateau Perigord. Letterlijk vertaald betekend chateau wel kasteel, maar in werkelijkheid is het een groot flatgebouw van 24 verdiepingen hoog. Had een buitenadres in Den Haag en ging in februari 1990 zwemmen in het koude water van de Noordzee bij Scheveningen. Jeroen vertelde het één en ander tegen zijn vader Toontje van Gool en kreeg meteen te horen: ,,Haa jonge toch, die zit daor vur de belaastinge!" De tegenstander speelt de Gesloten Variant tegen het Siciliaans van Jeroen. Tot en met de 9e zet is de stelling al meerdere keren gespeeld. Jeroen komt aanvankelijk goed uit de opening, maar geleidelijk aan laat hij wit het initiatief overnemen en komt verloren te staan.

Cees Louw had dus zijn hoofdwoning in Chateau Perigord in Monaco. Jeroen heeft in 2017 op internet gezien dat het bouwjaar van dat flatgebouw in 1972 was. Een eenvoudig rekensommetje zegt dat Cees Louw toen 54 jaar was. Daarom denkt Jeroen dat Cees Louw als directeur van zijn internationaal aannemersbedrijf en civil-ingenieur best wel eens meegewerkt kan hebben om dat gebouw daar neer te zetten en daarna een appartement in Chateau Perigord heeft gekocht met een mooi uitzicht op de Middellandse Zee. (zie afbeelding) Chateau Perigord in Monte Carlo, Monaco. Op andere foto's heeft Jeroen gezien dat het gebouw op een groot plateau staat en er aan de zonkant van het flatgebouw nog een zwembad ligt en er beplanting daar omheen ligt.

12) wit: Matthie Bonte, Philippine zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 33 jaar, getrouwd, dochtertje van 2 1/2 jaar, leerde voor douane-ambtenaar, speelde sinds ongeveer 9 jaar correspondentieschaak. Wit speelt de Sokolsky-opening waar Jeroen nog niet veel kaas van heeft gegeten. Toch komt Jeroen aanvankelijk goed uit de opening, maar wit neemt het initiatief over en komt gewonnen te staan. Doch Jeroen wint door tijdoverschrijding.

Wit verliest door tijdoverschrijding. Voor groep III/353 was de officiële startdatum dus ook 2 oktober 1989, nu komen de partijen uit deze groep aan de beurt.

13) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: J. Andriessen, Arnhem 70 jaar, gepensioneerd chemicus en sinds 1 jaar lid van de NBC, speelt schaak met een ex-collega, samen met zijn vrouw onderhield hij een grote tuin en speelde piano, ging tussendoor in maart 1990 op vakantie naar Eilat in Israël. Jeroen speelt Spaans en zwart speelt in de Gesloten Verdediging de Tsjigorin-variant. Jeroen komt niet goed uit de opening en zwart krijgt de kans om een koningsaanval op te zetten. Het eindspel wat na de 34e zet ontstaat staat verloren voor Jeroen.

14) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: L.J.G. 't Hoen, Den Haag 70 jaar, gepensioneerd ambtenaar. Jeroen speelt Spaans en krijgt weer een Tsjigorin-variant tegen. Jeroen krijgt de kans om een Koningsaanval op te zetten in de stijl van een partij uit ,,Amateur wordt meester", een leerboek van Max Euwe, het wordt echter een rommelige partij maar de aanval slaat toch door en Jeroen wint met een mooi Paardoffer.

15) wit: Jeroen vG, Kaatsheuvel, zwart: Willem Goedhart, Spijkenisse 42 jaar, van beroep programmeur in een ziekenhuis, speelde al enige jaren correspondentie-schaak. Jeroen speelt weer Spaans en Willem speelt daar tegen het Jänisch-gambiet, ook wel Schliemann-gambiet genoemd. De partij volgt tot ongeveer de 13e zet de theorie, Jeroen komt goed uit de opening en komt zelfs gewonnen te staan. Toch geeft Jeroen met 19.f5 de winst weg en moet berusten met een eeuwig schaak-variant, 19.hg3 was geboden.

16) wit: Ben Cartens, Roosendaal, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 30 jaar, 2 kinderen, beroep free-lance-musicus, docent dwarsfluit en met ingang van februari 1990 direkteur van de Roosendaalse Muziekschool. Speelde al enige jaren met veel plezier en weinig succes correspondentieschaak en speelde bij de vereniging ,,De Pion". De partij is t/m de 15e zet al meerdere keren gespeeld, daarna komt Jeroen beter te staan en hij weet de tegenstander van het bord te combineren.

17) wit: Ronald Berberich, 's-Gravendeel, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 31 jaar en gehuwd, ambtenaar bij het Ministerie van Defensie, speelde ook bij een vereniging. Jeroen speelt de Najdorf-variant in het Siciliaans, op de 8e zet speelt wit een zeldzame zet, Jeroen weet er niet goed raad mee en wit onderneemt ook niet veel, zo eindigt de partij na 17 zetten in een bloedeloze remise.

18) wit: Karel van der Waart, Amsterdam, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 56 jaar en ongehuwd, beroep was accountant, maar sinds een aantal jaren in de WAO. Jeroen speelt Grünfeld-Indisch en wit speelt daar een passieve variant tegen, t/m de 9e zet blijft de partij in de theorie, Jeroen komt niet zo geweldig uit de opening. Rond de 20e zet speelt Jeroen ook nog een reeks twijfelachtige zetten en komt daardoor slecht te staan. Op de 43e zet ontstaat er Paard-eindspel met voor Jeroen een pion minder en hij geeft even later op.

Al tijdens de openingsfase van de partijen kwam Jeroen erachter dat hij veel tekort kwam aan zijn theorieboeken en hij was niet van plan om nog meer van dergelijke boeken aan te schaffen. Daarom kwam Jeroen op het idee om een eigen systeem in theorie te gaan opstarten, met partijen en artikeltjes uit de bondsblaadjes van Schakend Nederland, de clubblaadjes Schaakschakeringen van de NBC en nog wat andere schaakboeken. De partijen ging hij in eerste instantie sorteren op opening. Alle gangbare openingen kwamen aan bod maar ook de wat minder gangbare zoals Sokolsky, de laatste vooral uit Schaakschakeringen. Als Jeroen dit systeem meteen al had gehad, had hij waarschijnlijk kunnen afwijken van die remisevariant uit partij 9 tegen Langendam. Maar ook had hij dan meer en betere theorie in de Sokolsky-opening bij de hand gehad tijdens partij 12 tegen Bonte, nu heeft hij die partij gespeeld op ervaring uit het zien van andere partijen intern en in toernooien, en dat was niet veel en niet goed. Met dit systeem had Jeroen meteen ook voorbeeldpartijen waaruit hij zijn strategie kon bepalen, dit zou niet alleen sterke invloed hebben op zijn correspondentieschaak maar ook op zijn bordschaak. Zo klaagde een tijd later Henrico Fiora een keer dat Jeroen voortaan zo sterk speelde. Jeroen zelf verklaarde dat hij soepeler ging spelen omdat hij niet meer bij iedere zet hoefde te gaan zoeken naar de best speelbare zet, zoals een schaakcomputer dat wel doet, Jeroen rekende meer met concrete varianten.

Sneu om zoveel zwartspelers de mist in te zien gaan tegen een witte Ph3 Caro Kann. Men blijft last houden van Ph5 dat Lf8 bindt en gaat tenonder.

Hieronder theorie hoe het voor zwart WEL kan. Philippe 20 sep 2019

Erwin l'Ami begint nu met wit een correspondentiepartij tegen een houwdegen bij ons minder bekende corr schaker VM Hall

De partij is rechtstreeks te volgen op https://www.iccf.com/game?id=1112907

Op 23 augustus 2019 begon in Barcelona een groot 10 daags schaaktoernooi met 346 deelnemers, waaronder 21 GM’s (Grootmeesters). FM (Fide Meester) Mark Haast, rating 2413, was aanwezig om te proberen zijn derde IM-norm te halen en zodoende de op een na hoogste titel in het schaken, IM (Internationaal Meester) te bereiken. De minimaal benodigde rating van 2400 had hij reeds gehaald. Mark speelde een voortreffelijk toernooi, won 4 partijen en speelde 6 keer remise. Met 7 punten uit 10 partijen en een TPR (toernooiprestatierating) van 2470 behaalde hij zijn 3 IM-norm en mag hij zich nu IM noemen.

Half juni 1989 schrijft Jeroen in voor 3 kwalificatiegroepen in de 3e klasse NBC. De eerste startbrief krijgt hij begin juli al voor groep 349. De officiële startdatum is 13 juli 1989, dat betekent dat dan de bedenktijd ingaat, maar de partijen mogen meteen gestart worden.

1) wit: Jeroen vG, zwart: J. v/d Winden, Vlaardingen

De tegenstander is 53 jaar en administratief medewerker bij een bank. Hij speelde sinds 1975 correspondentieschaak. Jeroen opent met Spaans en krijgt de Open Verdediging tegen. De partij volgt 17 zetten lang een partij Karpov-Korchnoi, WK-tweekamp Baguio City 1978. Na de 29e zet ontstaat er een Toreneindspel met 4 Torens. Op de 38e zet geeft zwart misschien ietwat voorbarig op, want materiëel gezien stond het nog steeds gelijk, echter de zwarte stelling staat wel onder een zware druk.

2) wit: Jeroen vG, zwart: Marian Henderson, Amsterdam

Zij speelde voor het eerst correspondentieschaak en speelde sinds ongeveer 1 1/2 jaar bij een vereniging. Werkzaam in de gezondheidszorg met zwakbegaafden. 35 jaar en woonde samen met een vriend. Hield veel huisdieren. Had veel wisselende hobby's: lezen, schaatsen, handwerken, tekenen, maar schaken was voor haar een blijvende hobby gworden. Lid van sv. ”De Pion" met 80 leden waarvan 5 vrouwen. Het werd voor Jeroen een makkelijke overwinning.

3) wit: Jeroen vG, zwart: W. Nijenhuis, Haren (Gr.)

Deze tegenstander stelde zich niet voor, maar hij begon meteen al bedenktijd te rekenen, terwijl de startdatum nog niet was ingegaan, daarbij ook nog, hij deed dat helemaal verkeerd, hij rekende bedenktijd voor Jeroen vanaf de datum dat hij zijn kaart had verzonden t/m de datum dat Jeroen een kaart terugstuurde, postlooptijd rekende hij dus ook mee. Jeroen maakte er natuurlijk commentaar op, geïrriteerd liet Nijenhuis daarna weten dat Jeroen qua leeftijd zijn kleinzoon had kunnen zijn. Niettemin, het werd een leerzame partij tegen de Draken-variant en na 21 zetten gaf Nijenhuis op met de felicitaties voor Jeroen.

4) wit: Frank Maximus, Geldrop, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 20 jaar en na de vakantie ging hij op school naar de eerste klas van de HEAO. Dit was voor hem de tweede kwalificatiegroep. Internationaal speelde hij in twee thematoernooien en hij liet weten dat het daarin niet zo goed ging. Promoveerde via een andere groep intussen naar de 2e klasse NBC. In deze partij kreeg Jeroen het Engels tegen, Jeroen speelde verder in een interessante variant die t/m de 10e zet al meerdere malen werd gespeeld, vooral door Portisch met zwart. Op de 11e zet was het klein plan: 11.cd5 Nxd5 12.e4 Nxc3 13.bc3, maar wit speelde meteen 11.e4. Jeroen won er een pion mee, maar speelde zelf het twijfelachtige 13.....a6?! Jeroen bleef echter de hele partij beter staan.

remise overeengekomen. Jeroen had al enkele keren een remise-aanbod afgewezen, maar hij begon 'm nu toch te knijpen, met de dreigende witte stukken op de Koningsvleugel. Toch, nu heeft hij voor het eerst sinds 30 jaar deze partij nader bekeken, en Jeroen had door moeten spelen.

5) wit: Cor Tummers, Nijmegen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel 24 jaar en dienstplichtig onderofficier bij de Koninklijke Landmacht. Verhuisde intussen naar Dordrecht. Jeroen speelt tegen het Siciliaans de Scheveninger variant. De 10e zet van wit is een zeldzame, toch weet Jeroen er niet goed raad mee. Het komt weer tot een Toren-eindspel met 4 Torens, Jeroen heeft een pion minder, maar de stelling is ongeveer gelijk.

De partij ging verder tot augustus 1990, Jeroen ging op vakantie naar Gran Canaria met vrienden en hij nam zijn magnetisch schaakbord mee om in het vliegtuig dit eindspel te gaan analyseren op de dode momenten. Maar teruggekomen van vakantie zag Jeroen de kaart van Tummers met daarop zijn geweldige blunder op de 46e zet, tot zijn grote verbazing. Dit was voor Jeroen zijn laatst nog openstaande partij in deze groep, dus van beslissende aard.

6) wit: G. Asselman, Assen, zwart: Jeroen vG, Kaatsheuvel

Geboren 7 maart 1951, 38 jaar, beroep tuinman, 3 kinderen, sinds 1976 lid van s.c. Assen. Asselman opende met de Reti, Jeroen speelt zichzelf uit de theorie met 9.....a6. Toch weet Jeroen zich goed te handhaven in de partij en Asselman geeft op, ietwat voorbarig.

Op deze manier werd Jeroen kampioen in groep III/349 en promoveerde naar de 2e klasse NBC. In september 1990 werd Jeroen aangenaam verrast door een envelop met daarin het certificaat met bijbehorende medaille voor het kampioenschap. (zie afbeelding)

In augustus 1989 begint voor het clubschaak het nieuwe seizoen met voor de sv. Schaakmat meteen al een teleurstellend bericht dat Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven zijn vertrokken uit de club vanwege de slechte opkomst zonder af te melden op de clubavonden in het vorige seizoen. De club ziet zich genoodzaakt te verkassen uit ontmoetingcentrum De Werft en gaat naar Hotel-Café Smit. Daar speelt Schaakmat in een achterzaaltje, waar de muziek van voor uit het café toch wel te horen is, Jeroen vindt het wel goed en verder wordt er ook maar weinig commentaar op gegeven. De gehavende club speelt toch met één team extern mee in de avondcompetitie. Tegen het einde van het seizoen weet Jeroen nog een intern toernooi snelschaak te winnen, ondanks hij van Peter Damen verliest. De club was gehavend omdat meerdere leden waren vertrokken. Overigens Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven gingen bij sv.Waalwijk spelen en Wim was bij de bekerfinale tegen DSC in 2018 ook aanwezig. Jeroen had jaren geleden al vernomen dat Peter van Eindhoven was gestopt uit teleurstelling omdat na een verliespartij zijn tegenstander zei, dat hij de gespeelde variant t/m de 25e zet van buiten kende. Peter vond dat het schaken “man tot man” moest zijn.

Dit laatste is te vergelijken met aspecten uit het correspondentieschaak, in deze discipline mag je de theorie erbij houden en inzien, maar de tegenstander mag dat ook, je speelt dus onder dezelfde condities. Echter de schaakcomputer is sterk in opkomst en omdat spelers van hun tegenstander vernemen wat hun schaakcomputer meldt stoppen uit frustratie vele NBC-leden ermee. Maar Jeroen gaat gewoon door, ook in zijn moeilijke periode net na het Millennium 2000 toen schaaksites op het internet en schaakprogramma's zeer sterk in opkomst waren. De eerste partijen speelde Jeroen zonder schaakcomputer...………!

Jeroen vroeg zich altijd wel af waarom een correspondentieschaker meldt aan zijn tegenstander wat zijn sterke condities zijn, vooral wat schaakcomputers betreft. Intimidatie? Opscheppen? Hoog van de toren blazen? In sommige gevallen laten ze zien dat ze zonder de hulp van een schaakcomputer veel zwakker spelen, ze zijn dus aangewezen op hun elektronische schaakvriend. Ze spelen vaak ook veel sneller als andere correspondentieschakers omdat ze vertrouwen op hun schaakmaat. Daarom trok Jeroen zich helemaal niets aan van het gebruik van schaakcomputers en in het eerste toernooi correspondentieschaak dat hij speelt wordt hij meteen kampioen, met het nodige geluk maar zonder schaakcomputer.

Komodo 13 is uit! Overigens is op amazon.de kopen het goedkoopst, daar ca. 74,99 euro in plaats van New In Chess, chess magazine etc. met 99 euro. Houdini 6, even sterk, kost op amazon.de 60 euro. Ranglijst van tegenwoordig, computer ratings: https://ccrl.chessdom.com/ccrl/4040/

De nieuwe correspondentierating van Jeroen van Gool is 2021.

De nieuwe rating van Philippe Blankert is 2141.

Ter referentie: de nummer 1 van de wereld op de ICCF ranglijst heeft 2686.

28/7/2019