Zo kom je wel eens iemand tegen die je nog van weleer kent. Tegenwoordig kan dat ook digitaal. Op onze DSC Facebookpagina ontmoeten wij Constantijn van Woerekom, een oud-lid van DSC. Constantijn is een liefhebber van lange partijen en was zo vrij er een te delen.

Het lijkt simpel, maar deze stelling kun je krijgen na exact 4 zetten van beide spelers. De zetten hoeven niet goed te zijn, enkel legaal! De oplossing is hier te vinden.

Ik pakte na velen jaren weer eens strategisch boek, van Dvoretsky, (ter afwisseling van stap 4 opgaven), het begint met een partij van hem waar die trots op is en plan uitlegt. Heel mooi. Hij loopt met wit beginstelling rond zet 20 uit tot winst. Dankzij goed plan. 1966.

Maar ik denk 'was niet meer tegenspel mogelijk?' Fritz de hele partij laten analyseren: nul fouten...(behalve slotzet zwart die er niet meer toe deed). Toen heb ik vanaf wits plan beginnend met 16. Tb3! meegespeeld met Fritz beide kanten: remise.

Toen dacht ik 'nog dieper', correspondentieanalyse vanaf die stelling, en toen kwam Fritz wel op een verbetering voor zwart, die niet zozeer tactisch is als planmatig. Dat vind ik erg boeiend.

Voor wie wil:

  1. Wat is een sterk zwart plan waar Dvoretsky het niet over heeft ? (in 'school of excellence' deel 3 strategic play) Je kunt het ook zonder Fritz verzinnen 
  2. Vind je het wel met gebruikmaking van Fritz?  

Groet, Philippe


Onoplosbaar, of toch niet?

Wanneer een lesgever tegen een jeugdlid schaakt wordt het het jeugdlid soms wat makkelijker gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld bij de lesgever de Dame van het bord gehaald, of gaan de Torens weg. Soms wordt er afgesproken dat de lesgever, wanneer een pion de overzijde haalt, niet mag promoveren naar Dame. Bij deze puzzel is dit niet aan de orde, de pion mag promoveren naar ieder willekeurig schaakstuk.

We zien een eindstelling die er beroerd uitziet voor zwart. Wit beschikt over een Dame, een Toren, een Loper en een pion die op promoveren staat. Zwart heeft enkel nog zijn Koning wellicht hopend op pat. In deze puzzel is wit aan zet en maakt mat in één. Veel succes!

Voor de oplossing klik je op de volgende link: Oplossing promotiepuzzel

Spannende partijDeze week heeft een bijzondere partij plaatsgevonden. Dat een schaker een veelzijdig iemand moet zijn bleek wel toen Frans zichzelf uitdaagde voor een partijtje schaak.

De partij was nog maar net op gang. Wit opende met de zeer bekende Rhommel WhatAhn opening. Zwart besloot de verdeding uit te voeren met de Kwitny Whakdoe variant.

Deze variant borduurt voort op het principe dat wanneer een stuk de overkant haalt deze promoveert tot Dam. Helaas is dit een ander spel wat gelukkig door het publiek werd opgemerkt. Deze blunder werd dan ook terstond van het bord gehaald.

Na een zware en vermoeiende strijd stond er een glorieuze mat in 3 op het bord. Triomfantelijk startte zwart de drie zetten durende zegetocht. Gelukkig kreeg hij medelijden met zichzelf en besloot remise aan te bieden. Wit had echter de mat niet gezien en weigerde de remise. Hierna kon zwart niets anders doen dan de laatste, vernietigende zet uit te voeren. Zo blijkt maar weer, tijdens een partij ben je zelf je grootste tegenstander.

Frans v.d. Burght

Toon/Verberg