Jan-Pieter de Vries - Philippe Blankert 1-0 vertraagd Deutz gambiet

Philippe. Mijn interne ervaring tegen Peter Stokkermans, en ene externe ervaring, is dat mensen die met wit 1. e4 e5 2. Lc4 (Bishop game) Lc5 (een van de vele) 3. Pf3 Pc6 4. 0-0 spelen uit zijn op het DEUTZ gambiet, bv. Pf6 5. d4! een zeer gevaarlijk gambiet, met volgens de theorie pion voor zwart maar zeer vervelende druk van wit met Lg5 (zie youtube). Daarom mijn eerdere vondst 4...d6, niet in de boekjes, met engine getoetst op wat in de partij kwam. Tot 11. Kh1...waar zwart gelijk of een fractie beter staat. Vervelend vind ik voor zwart dat a) wit nog steeds initiatief kan opvoeren, komend f4 b) ik op deze manier extern moeilijk van zwakkere spelers kan winnen. DUS heb ik=Philippe met zwart met DEUTZ verder uitgewerkt, anders dan in de partij. Hoewel het in de partij gelijk of fractie beter voor zwart stond na de opening. 

Er onstaat dus een eindspel, met voordeeltje zwart omdat die de d-lijn heeft en wit dan niet kan pareren. Maar zwart brengt dit voordeeltje zelf om zeep door:

a) de eigen h-pion op te spelen, nota bene zodanig NIET dat zwart van de isolani af is door hxg3 hxg3, maar dat wit er verre vrijpion h aan overhoudt. Met 24....b5 i.p.v. h5 had zwart met +0,8 voordeel op winst kunnen spelen.

b) de torens te ruilen - het paardeindspel met verre vrijpion is goed voor wit (dat paard heeft) - de zwarte toren had langs de h-lijn (!) actief kunnen worden)

c) c7-c6 te spelen, waardoor de damevleugel gaten krijgt en achtergebleven b7-pion, zodat zwart met zijn koning eigenlijk zowel op damevleugel moet  blijven (gaten kiepen) als op h-lijn (pion opeten). Dat is teveel voor een koning, dan is die overbelast.....Jan-Pieter maakt het keurig af, en is met name nauwkeurig in tot en met 27. Ke2 de d-lijn pakken. 43. Pf2! lijkt spectaculair, engine noemt het 'verrassing', maar beide spelers hadden het gezien. 


Afdrukken   E-mail

Related Articles