//here


Maarten van der Burght (wit) analyseert zijn partij tegen Joost Sips:

Op 27 september mocht ondergetekende tegen Joost Sips. Door de aanvoer van D4-leden op de vrijdag komen er ook weer nieuwe varianten op het bord en dat is altijd erg leerzaam: zo ook tegen Joost.

De eerste zetten waren: e4, e5, Pf3, d6, d4 en De7.

Tot zover de theorie van wit. Natuurlijk ga ik hem nog in mijn Fritz gooien om te kijken wat al de inn’s en outs zijn van deze opening, maar dat ga ik hier niet verklappen: dat zou geen recht doen aan deze opening van Joost.

In de partij zelf ging het verder en kwam de volgende stelling op het bord:

 

Wit heeft zich mooi aan de 3 gouden regels gehouden, maar nu: wat wordt het plan ? Hoe ga je druk zetten ? De bedoeling van wit was nu om de koning van zwart kort te laten rokeren en op de koningsvleugel aan te vallen. Dit zou dan met Ph4, Pf5, xf5 en xf5 bewerkstelligd kunnen worden via Pe4 en Dg3: tot zover de ruwe schets. De partij ging wat anders en we kwamen op de volgende stelling uit.

Zwart is aan zet, maar heeft een aantal moeilijkheden. Op 0-0 komt Pg6 en dat leidt tot geen mooie stelling voor zwart. Ook Pa6 kost een pion en is ook niet goed. Het beste leek mij om b5 te spelen en na Lb3 alsnog Pa6. Het paard kan later na c5 om de loper op b3 uit te schakelen. Ik had ook de zet van zwart berekend ( Pg4 ) en beide oplossing ( Pf5 of xg4 ) zorgde ervoor, dat de stelling open kwam; iets wat ik wilde bereiken. Koning in het midden is een onderwerp bij stap 6 van de stappenmethode: het herkennen en de principes weten helpt. Na Pg4 kwam xg4, Lxh4, Tf1 en Tf8 ( na 0-0 komt Lc5 ! ).

 

Goed, zwart kan niet meer kort rokeren en lang rokeren is nog een aantal zetten weg. Le6 leidt tot een slechte e-pion: was ik ook  toe bereid. In de analyse leek dit echter nog wel een goede oplossing. Nu is de tijd om de druk op te voeren en g4 te verdedigen.

 

Na h3, Le7, Tad1 en Da5 dreigt Lc5 met afruil. Echter na Kh1 kan hij weer niet: Lc5, Lxf7+, Txf7, Txf7, Kxf7 en Dc4+ levert een pion op ( anders was Lxe3+ een pijnlijke tussenzet ). Dus komt zwart met Lc8 om Pbd7 te spelen die daarna naar f6 kan en dan Ld7 en 0-0-0. Kortom, de druk moet op de ketel blijven om beslissend voordeel te krijgen.

 

Ook hier was de koning in het midden het plan: die heeft weinig ruimte. Ik speelde Ld2 met aftrekschaak en na teruggang van de dame naar c7 was ik Dg3, f6 ?! g5 van plan waar xg5 en Dh5+ meer dan vervelend is. Joost maakte echter in de komende tijdnood ( hij vertelde later, dat hij zich meer druk maakte over zijn tijd dan over de stelling ) een fout en speelde Dd8. Ziet U hoe zwart materiaal wint ?

We komen er weer een stukje later in ( Na Df3, Lf6, Lxh6, De7, g5, xh6, gxf6, Dc5, Lb3 en b5 )

Wit staat hier een pion voor en ook h6 kan gemakkelijk worden opgehaald. Echter de koning staat nog steeds in het midden en is nog niet veilig. Na Ld7, Pa6 en 0-0-0 staat hij slechter, maar heeft hij nog niet verloren. Tijd voor het volgende principe: stukken optimaliseren. Het paard op c3 doet de gehele partij in de aanval nog niet mee. Die moet naar een mooier veld, bijv. g7 of f5. Daar gaat hij dan: Pe2, a5, Pg3, Ld7, Pf5 !

In de partij werd hij eraf geslagen en daarna werd opgegeven. Op het moment van Pf5 gaf Fritz echter al -6 aan, dus echt al over.

Overigens had Fritz nog een aantal leuker c.q. mooiere varianten om het af te maken: mijn partij was dus ook verre van perfect gespeeld.

Het was echter weer een partij waar bij analyse de principes van het schaken én de stappenmethode voorbij komen en dat levert mij weer de nodige inspiratie !

 

Toon/Verberg