Deze partij was kort, 19 zetten, maar niet simpel! De nieuwe zet van zwart, 7....d6, is geen theorie maar best speelbaar, blijkt na engine analyse. Belangrijk praktisch aspect was dat wit daarna uit zijn theorie was, en het witte pad na 7...d6 best smal is om de partij in evenwicht te houden. Wellicht zomaar een bijdrage aan de Evans-theorie...

Een partij waar ik, Philippe, met zwart nogal van baalde na afloop. Wit nam al veel tijd voor de opening, omdat hij mijn 5...Pb6 niet kende. Echter, voor mij was de opening precies gelijk aan Engels met zwart e5 Pf5 en d7-d5, waarin ik me thuis voel, met dit verschil voor wit: e4 ipv c4. Wit ging belabberd staan, zwart kreeg de positie van een prachtige aanval maar maakte hem niet af. Ik ging mijn structurele fouten na: te slome en verkeerde inzet van lichte stukken, met name het paard. Hier gaan we:

17...Lc6 was beter geweest, evenals
22....Lc6
24....Pxc2
29....Pb4
32....Pd6
40....Pxb5

De paardmissers op zet 24 29 en 32 waren allemaal in de aanval! Les: zet bij aanval je paard zo snel mogelijk in, zeker bij ongelukkige stand van stukken tegenstander, daarna loper (in die volgorde). De paardmisser op zet 40 kostte de winst, 40...Pxb5 had gewonnen. Ik had met zwart toen nog 3 minuten, wit 1, het was te ontdekken geweest. Troost is dat wit elo 2073, maar toch, gezien de zwarte overmacht had ik graag gewonnen. Leerpunt aanvalsvoering! Philippe 2 feb 2019

 

Door Thijs met zwart zeer sterk gespeelde partij; niet alleen solide, maar ook actief. Ontsierend is dat wit op de 34e zet een stuk had kunnen winnen - beiden hadden het niet gezien. Remise.

Wit/Philippe dacht hier erg lang om een ambitieus plan te bedenken, nadat wit op zwarts Benoni-uitnodiging 1...c5 een anti-Benoni speelde en zwart er een draak van maakte, zonder aanknopingspunten voor wit. Bedoeling van tekstzet 7. De2 was 'uitlokken' Te8 om via Lc4 en Pg5 f7 aan te vallen en alsnog e6 of d5 uit te lokken, maar dit duurt te lang, en het gebrek aan eigen pion op e4, de dame op e2 vis-a-vis Te8 en de vork-positie van d3 en f3 kostten wit weer sloten van tijd om de dame om te spelen....Na 12 zetten had wit al 49 minuten verbruikt en 41 minuten over tot de 40e zet. 'In dat licht' was wit tevreden niet geblunderd te hebben in deze partij.

 

 21. Pxe6+ Wit heeft geen geduld en wil zich er doorheen offeren. Verzuchtingen van de witspeler (MvdB) op dat moment duidden ook op meer, en nu er toch gelachen werd merkte Philippe op: 'Zeker stap 7 ?!?'. Na onnodig verlies van pion d4 later, is het voor zwart 'chicken in the basket'. Als wit in een volgende partij wil winnen met wit, moet denk ik de oplossing gezocht worden in: een ingewikkelder opening kiezen dan ruilvariant Caro-Kann....zwart (Roelant) bouwde een vesting op waarin hij zich wel thuis voelde. 

Fraaie aanvalsvoering van wit, na originele openingsopzet met f3, terwijl zwart verzuimt tegenspel te ontwikkeling en Lc8 en Ta8 de hele partij buiten spel blijven bij tegengestelde rokkades.

Na afloop baalde Philippe van de witte stonewall en bedacht hij hoe structureel tegen een stonewall te spelen - http://philippe.fun/docs/How-to-play-against-a-white-or-black-stonewall.pdf - commentaar welkom!

Voorpaginanieuws DSC Dongen

Welkomstwoord van onze voorzitter

Verzameling van de laatst toegevoegde berichten.

Algemene informatie over het fantastische schaakspel.

Toon/Verberg