• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)

Uit of Thuis? DSC 1 - D4 1

De eerste wedstrijd van het seizoen staat weer op het programma. Na vorig jaar gepromoveerd te zijn, zitten we nu in dezelfde klasse als onze buren D4 en mogen we meteen de eerste ronde tegen elkaar. Voor beide clubs een thuiswedstrijd.

Dit belooft een spannende wedstrijd te worden, want D4 is een van de kandidaten deze Klasse te winnen, maar gelukkig staan we vrijdagavond al met 1-0 voor, door een vooruit gespeelde partij. 

De nieuwsgierigen onder ons kunnen deze link volgen naar de einduitslag.

Als eerste klaar is Jan-Pieter tegen Hans op bord 4 met waarschijnlijk de eerste wedstrijd van het seizoen. Met vooruitspelen de eerste ronde ben je er wel vroeg bij. Zijn tegenstander zag er voorbereid uit, dus dan moet je wat geks gaan doen om hem van zijn spel af te brengen. Dus: 1.c4?! (geen zorgen, voor de echte fans wordt op zet 9 toch a3 gespeeld). Het leidt tot een botwinnik opstelling en door extra scherp op simpele mat dreigingen te zijn kon hij langzaam aan zijn stelling uitbouwen en verbeteren. Zwart kwam niet lekker uit de opening en offerde een loper op h4 om tegenspel te krijgen. wedstrijd JP - Hans g4!Althans, dat dacht hij, want Jan-Pieter accepteerde het niet maar speelde Th1. Als de loper weg zou gaan, zou een pion op h5 geslagen worden met een mooie open h-lijn voor de toren richting de zwarte koning. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dus Lxg3!?. Een wat dwingender offer, dat Jan-Pieter dan maar heeft aangenomen. Dat gaf zwart de kans de h-lijn dicht te houden, waardoor wit met een stuk tegen twee pionnen een koningsaanval op kon gaan bouwen. Dat leidde uiteindelijk tot onderstaande stelling: Met g4!

De doorbraak die afwikkelt tot een overzichtelijk eindspel. Althans, dat dacht Jan-Pieter.

Hier had hij (vanuit de eerste stelling) berekend dat hij door simpel Th2 te spelen met een leuke mat dreiging (als zwart iets geks zou doen als a4, dan is het mat in 3 voor wit). Maar zwart heeft na Th2 een truc om een materiaal gelijke stelling te creëren.Hij zag het! Dit zag hij gelukkig op tijd, dus kon hij in de wedstrijd doorspelen naar deze stelling waar zelfs zijn creatieve, doortastende tegenstander zich gewonnen moest geven. Kortom, een mooie partij met leuke stellingen! (1-0)

 

Maarten van der Burght kreeg tijdens zijn partij op bord 1 een variant van het Russisch tegen van Marc waarin beide spelers de theorie tot ver kenden, hierdoor werden er veel stukken geruild waardoor er na 18 zetten een gelijkwaardig eindspel op het bord kwam en de remise een feit was. (1.5-0.5)

 

Maarten de Kloe speelde met wit op bord 8 tegen Erik de Max Verstappen variant van het Evansgambiet. Deze variant werkt door zo snel te spelen dat je tegenstander wel een fout moet maken. Wat hiervoor nodig is, is dat je een veilig gevoel moet creëren bij je tegenstander en dus gaf Maarten Erik een stuk cadeau. Erik nam dit met open armen aan en ging mee in het tempo van Maarten. Dit was alles wat Maarten nodig had en hij hoefde alleen nog maar te wachten op een foutje van Erik. Deze kwam in het eindspel en Maarten wist het kort daarna af te maken met nog 95 minuten op de klok. (2,5-0,5)

 

Pim speelde op bord 7 met zwart tegen Karg, een zeer aanvallende speler. Net als bij de buren kwam ook hier het Evansgambiet op het bord. Pim was hier vrij blij mee, aangezien hij het afgelopen seizoen flink bestudeerd heeft om Maarten de Kloe ermee te verrassen. wedstrijd Pim - KargNa een ietwat minder populaire zet 5. Le7 ipv. La5 kreeg hij een mooie stelling op het bord met een aardige voorsprong. Hij behield de pion en kreeg met behulp van de tegenstander een vrij mooie en stabiele stelling op het bord. Pim was behoorlijk tevreden met de opening, aangezien het Evans toch altijd spannend is. Hier sloop er helaas een mindere zet in met 14. Le6.

Karg wist hiervan te profiteren met 15. d5 waardoor Pim sowieso een stuk zou verliezen. Na 15...Pxd5 16. exd5 cxd5 stond Pim moeilijk. Materiaal punten waren gelijk, maar zijn structuur was vernietigd en Karg ging in de aanval met 17. Dh5. Maar plots begaat ook Karg een foutje. Een pion staat gepend en kan dus niet terugslaan, maar de pion staat helemaal niet gepend! Pim kon hierdoor een stuk terugwinnen met het initiatief erbij. Hierop ging Pim over in de aanval en moest Karg terugdeinzen. Pim had hem op de knieën en Karg moest zich gewonnen geven. (3,5-0,5)

 

Mark speelde op bord 3 tegen Carlo. Carlo opende met e4 waardoor Mark zijn geliefde Caro-Kann kon spelen. Er ontstonden kansen over en weer, maar ze waren aan elkaar gewaagd. Beide lukte het niet om een beslissend voordeel te winnen of door te breken bij de ander. Uiteindelijk kwam er Koning Toren, tegen Koning Paard Loper op het bord. Beide spelers hadden het wel gezien met de partij en er werd een remise besloten, waardoor het 4-1 kwam te staan. Verliezen stond vandaag niet meer op de planning, maar zou het gelijkspel worden of zouden we D4 misschien wel kunnen verslaan? (4-1)

 

Philippe kwam op bord 2 Thorvald tegen en er kwam een interessante Benoni op het bord. Tot en met zet 12 werden er theorie zetten heen en weer gegooid over het bord en de spanning zat er goed in. Echter op zet 13 speelde Philippe een dubieuze afwijking met

  1. Db3. b5 was dan wel viervoudig gedekt, maar 2 van die dekkers moesten ook naar e4 kijken. Thorvald spotte deze overbelasting en speelde d5. Zwart kwam terug in het spel en vlot ook en het ging hard tegen hard. Thorvald was genadeloos en bleef meer druk zetten en wist daarmee een stuk te winnen. (4-2)

Xander mocht met zwart tegen Dick op bord 5. Er kwam een Koningsindische verdediging op het bord. Meteen messcherp na de zomerstop. Er ontstond een variant met c5 van zwart, waardoor het meteen vastgelegd was. Wit valt aan over de koningsvleugel en zwart over de damevleugel. Beide spelers gingen over op de aanval om zo als eerste bij de koning van de ander te komen. De stelling werd zo lastig dat Xander al snel in tijdnood kwam met nog maar 5 minuten op de klok op zet 26. wedstrijd Xander - DickDick was efficiënter met zijn tijd en kon zo langzaam Xander naar achter duwen en het om te zetten naar een gewonnen eindspel. Xander was niet zonder kansen en de volgende stelling was dan ook een gemiste. Xander speelde hier 28. Pd4 om de toren schaak te verhinderen, maar vergat dat hij dan ook zijn toren zou verliezen. Beter was 28. Pd7+ en als wit weg denkt te kunnen rennen naar voren volgt er 29. Kf7 Db6+ 30. Kg6 Pf1+ 31. Kf4 De3#. (4-3)

 

 

Zou het dan toch gelijkspel worden? Alles hangt af van de laatste partij met Pierre tegen Arie. Pierre speelde met wit de Bird, iets wat zijn tegenstander niet had verwacht. Pierre kreeg snel controle over het centrum en wist die goed te behouden. Zijn tegenstander zag geen andere optie dan een stuk te offeren voor 3 pionnen. Met het centrum open bleef Pierre rustig en manoeuvreerde hij zich naar een comfortabel eindspel met een extra stuk. De beweeglijkheid van het extra stuk bleek te veel en na een lange partij moest Arie de handdoek in de ring gooien. (5-3)

 

Na een lange middag zat de eerste ronde in de nieuwe competitie erop. Er waren een flink aantal messcherpe partijen die elke kant op hadden kunnen vallen. Deze keer vielen ze de kant van DSC op met 5-3, maar het had ook zo anders kunnen lopen. In ieder geval een prachtig resultaat van de spelers. Op dit moment staat DSC 1 zelfs eerste (met 0,5 bordpunt) in de Klasse, maar dat kan zomaar veranderen na de volgende ronde. Op 7 oktober mag DSC 1 uit tegen De Stukkenjagers 4.

wedstrijd DSC 1 - D4 1 de uitslag

 

Gerelateerde berichten

D.S.C. Online (26)

D.S.C. Online (25)

D.S.C. Online (24)

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856