• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)

Nieuwe mogelijkheid correspondentieschaak

Zo, schaakgenoten…..zo…..ja: het is alweer een tijd geleden dat wij (dichterlijk meervoud?) berichtten van het correspondentieschaakfront. Meer dan een jaar geleden verloren we onze discussiegenoot en enige andere correspondentieschaakspeler, Jeroen van Gool. In mei 2022 kreeg ik (Philippe) de fel begeerde plak ‘CCE’, Correspondence Chess Expert, 1 niveau onder het laagste master niveau (CCM, M=Master).

Grandmaster plays me for a date

Het tumult rondom Hans Niemann houdt de hele schaakwereld bezig. Zelfs de reglementen voor de Nederlandse bonden omtrent telefoongebruik worden aangescherpt. Dan is het soms leuk om even pauze te nemen met een leuke parodie. GM Hans Niemann wil op date met Andrea Botez. Ze daagt hem uit tegen haar te schaken. Als Hans 3x wint, zal ze toegeven aan een avondje stappen. Wie zal er winnen? Bekijk het in het Youtube filmpje.

De mens achter het schaken

Jeroen is degene die mij ertoe verleidde te gaan correspondentieschaken. Over correspondentieschaak had ik zo mijn mening. Vanachter het bord speelt de mens, het gevoel, het inzicht. Correspondentieschaak wordt gewonnen door de beste engine. Wanneer de een met Stockfish speelt, en jijzelf doet dat ook, dan wordt het toch meestal remise? En zo begonnen we onderling met twee partijen. Op het bord is het verschil in speelsterkte duidelijk, maar met correspondentieschaak niet. Jeroens rating staat nu op 2119 en die van mij is 2137. Als vergelijking goed te weten dat de huidige wereldkampioen een rating van 2630 heeft. Jeroen en ik stimuleren elkaar de eerste titel in het correspondentieschaak te gaan halen, de Correspondence Chess Expert', vergelijkbaar met de kandidaat master in het bordschaak. Hiervoor moeten we twee normprestaties van 2150 of meer halen in twee toernooien. Door zijn vroegtijdig overlijden is Jeroen's poging in het Nol van Riet toernooi jammerlijk gestruikeld.

Hölscher en correspondentieschaak

 

Hölscher is een zeer sterk schaker geweest, in het schaak heeft hij grote prestaties geleverd. In 1949 bij het 25-jarig jubileum kwam hij bij DSC spelen, meteen bleek al dat Hölscher niet zomaar een beginner was. Zo werd Hölscher vanaf halverwege jaren '50 t/m halverwege jaren'70 bijna onafgebroken clubkampioen. Extern speelde Hölscher vrijwel altijd aan bord 1 en sleepte desondanks ook nog menige overwinning binnen, hij schreef ook een aantal keren het distriktskampioenschap op zijn naam en mocht daarom ook even zoveel keer inschrijven voor het Brabantse kampioenschap.


Maarten v/d Burght heeft al eens tegen mij gezegd, dat als extern Hölscher de kans kreeg om zijn Evans-gambiet te spelen ze het punt al konden schrijven. Toch heeft Hölscher in het correspondentieschaak NOG grotere prestaties geleverd. Dat blijkt wel uit het feit, dat Hölscher een grote concurent werd voor oa. een aantal sterke correspondentieschakers uit Friesland, zoals Kor Mulder van Leens Dijkstra, Haije Kramer, Tjalling Wiersma, Kier Nienhuis en later ook Maarten Etmans. Zij allen waren ook sterke bordschakers, waar Hölscher het nooit lukte om Brabants kampioen te worden, deden die vijf schakers regelmatig stuivertje wisselen om het Friesse kampioenschap en kwalificeerde zich zo voor het Nederlands Kampioenschap.


Hölscher werd geboren in 1916 als Henricus Gerard Joseph Hölscher en groeide op in Enschede. Toen in 1935 Max Euwe wereldkampioen werd tegen Aljechin groeide de belangstelling voor schaken enorm en het leverde de K.N.S.B. veel nieuwe leden op. Hölscher was toen dus 19 jaar en het is dus niet geheel ondenkbaar dat Hölscher rond die tijd ook is begonnen met schaken.


Enkele jaren later werd Nederland door de Duitsers bezet in de Tweede Wereldoorlog. Dat had grote invloed op de Nederlandse schaakwereld en uiteraard ook op correspondentieschaken. Hoe Hölscher de oorlog heeft beleefd valt voor mij niet te achterhalen, maar Hölscher zal het in de oorlog ook niet makkelijk hebben gehad net zoals vele andere schakers. Zo werd het oa. Joodse schakers langzamerhand onmogelijk gemaakt correspondentieschaak te spelen, maar ook anderen moesten oppassen, vele andere schakers werden uit Nederland weg gesleept om te worden ingezet bij de "Arbeitzeinsatz" in Duitsland.


Een ander gevolg van de oorlog was dat er voor het bordschaak reisproblemen ontstonden. In de meeste rayons werden noodcompetities georganiseerd. In de Gelders-Overijsselse Schaakbond besloot men toen in plaats daarvan een correspondentieschaak-competitie voor clubs in te voeren. Het is dus ook niet geheel uitgesloten dat Hölscher in deze competitie ook heeft gespeeld en zo aan correspondentieschaak is gekomen. In maart 1943 werd de bordcompetitie vrijwel overal stilgelegd vanwege de door de bezetter ingestelde avondklok, waarbij iedereen na acht uur 's avonds binnenshuis moest blijven op straffe van arrestatie en wegvoeren naar Duitsland.


Sinds 1934 organiseerde de afdeling correspondentieschaak van de K.N.S.B. het officiële Nederlands Kampioenschap correspondentieschaak. Tijdens de eerste oorlogsjaren vond dat NK gewoon doorgang, ook kwalificatie-toernooien. Van A.J. van den Hoek, één der grote talenten werd verwacht dat hij een waardig opvolger van Euwe zou worden. Van den Hoek speelde ook mee in het NK correspondentieschaak in 1943, maar tijdens het toernooi werd hij samen met G.E. Halsema door de bezetter weg gevoerd. Van den Hoek kwam in Duitsland om bij een bombardement van de gealliëerden. In 1944 en 1945 kon er geen NK georganiseerd worden.


In maart 1941 werd in Zwolle correspondentieschaakvereniging "Ars Artium" opgericht. Daarmee ging men correspondentieschaak spelen buiten de KNSB-groepen om en kwam men in een circuit terecht, dat minder kwetsbaar was voor pottekijkers van de bezetter en hun trawanten onder de NSB-ers. Echter "Ars Artium" hield zich ook bezig met bordschaak, vooral in Zwolle en omgeving, juist dat gaf in september 1943 problemen door een brief van de Politiecommissaris te Zwolle. Het gevolg was dat "Ars Artium" niet officiëel meer verder kon.


Men besloot toen als vriendenkring ondergronds verder te gaan, van de bestuursleden ging J.J. Burbach als D.R. Olliebollie in de illegaliteit. Mr. A.E. Kuhlmann heette voortaan Generaal Ruitjesbord. Dick Smit noemde zich Tom Poes, en zo waren er meer. Al in de eerste oorlogsjaren werd door de Duitsers bij de K.N.S.B. de "K" van Koninklijke geschrapt zodat zij voortaan N.S.B. heette, echter zij veranderde de naam in Nedschabo omdat de naam NSB onverteerbaar was geworden wegens de politieke activiteiten in de jaren'30, zo nam de politieke partij NSB zich een voorbeeld aan de Duitse politiek van de NSDAP.


In 1944 werd Zuid-Nederland bevrijd, het gevolg was dat de Duitsers alle toegangswegen naar Midden-Nederland hadden afgesloten. Vooral daardoor ontstond de hongerwinter 1944-'45, vooral het westen had het zwaar te verduren. Toch lukte het enkele mensen om naar Brabant te komen. Tenslotte werd in 1945 geheel Nederland bevrijd.


Rijst bij mij de vraag, hoe, wanneer en waarom is Hölscher vanuit Enschede naar Brabant gekomen. Wel is bekend dat toen Hölscher in 1949 in Dongen bij D.S.C. kwam schaken, dat hij in het correspondentieschaken zich al een weg omhoog had gebaand. Dat leidde er toe dat hij in 1952 zich kwalificeerde voor het Nederlands Kampioenschap correspondentieschaak. Daarna zou Hölscher tot halverwege jaren'70 bijna onafgebroken deelnemen aan dit N.K.

De heer Misdom had zich teruggetrokken wegens ziekte.


Kor Mulder van Leens Dijkstra kwalificeerde zich tijdens de oorlogsjaren al voor het N.K. correspondentieschaken, na de oorlog werd hij in 1946, '47 en '48 meteen 3 keer achtereen kampioen van Nederland. Hij was 1 jaar jonger dan Hölscher en werd miljonair met zijn pootaardappelen. K.M.v.L.D. werd ook enkele keren kampioen van Friesland in bordschaken, echter hij leed aan een fobie en durfde zijn erf aan Moaie Paol in Wier niet meer af, daarna bezochten vele Nederlandse schakers zijn boerderij. Wel werd hij de eerste Nederlandse Grootmeester correspondentieschaak in 1977.

In 1955 eindigt Hölscher dus op een mooie 2e plaats. Ik speelde zelf in 2007 ook een zeer interessante remise-partij tegen de nummer 9, Han van der Moot, toen was hij ruim 80 jaar, in de tijd dat hij tegen Hölscher speelde was hij dus een dertiger, enkele jaren jonger dan Hölscher.

Van Ger van Perlo valt te vertellen dat hij een groot kenner was van het eindspel, hij heeft talloze artikelen geschreven over het eindspel in Schaakschakeringen, het clubblad van de NBC. In 2011 nam ik deel aan het Ger van Perlo Memorial, Nederland werd slechts vierde, maar aan bord 3 werd ik eerste en kreeg daarom het boek Ger van Perlo's Endgame Tactics thuis gestuurd.


Hein Meddeler werd dus voor de tweede keer kampioen van Nederland, en Hölscher slechts vijfde. Voor Meddeler was de partij tegen Hölscher één van de sleutelpartijen naar zijn kampioenschap. Daarom, ik schrijf een biografie over Hölscher, maar de eerste partij die ik van hem laat zien is een verliespartij. Zie het maar als stilte voor de storm. Feit is wel dat in de tijd van het spelen van deze partij Hölscher bij D.S.C. al aan het grossieren was in clubkampioenschappen.


[Event "NK 1955-1956"][White "H.G.J. Hölscher"][Black "Hein Meddeler"]


De partij wordt al vrij snel uit de theorie gespeeld en met 9. c5 speelt Hölscher een interessant pionoffer. Daar tegenover zet Meddeler met 13.....Td4 een interessant kwaliteitsoffer, en het meteen aannemen van dit offer is slecht voor wit. Ongeveer na 20 zetten komt wit toch beter te staan, maar Hölscher offert een eerder genomen kwaliteitswinst onnodig terug. Daarna verspeelt hij al zijn voordelen en komt ook nog slecht te staan.


 

 

Engines niet eens over Ruy Lopez

In een eerdere 'bijdrage' aan deze site noemde ik mezelf als correspondentieschaker een slaafje van Stockfish 12/13. Maar....intussen had ik wel gemerkt dat een engine geen goede 'koers vaart' door de Ruy Lopez, daar is echt menselijk begrip van het gesloten Spaans voor nodig. En dat begrip groeit wel, maar heel langzaam op mijn leeftijd.

Eerste CCE norm voor Philippe Blankert

Per vandaag, 24 april 2021, heb ik mijn eerste CCE norm binnen. CCE staat voor Correspondence Chess Expert, en is de laagste titel binnen het correspondentieschaken. Ik heb 8,5-13, waarmee ik de norm 8-14 gehaald heb. Er loopt nog een partij, de mooiste winstpartij als het goed is, maar die is nog niet opgegeven dus kan ik die niet tonen. Hij komt wel. Andere partijen en de stand kunnen jullie zien op https://www.iccf.com/event?id=89747&order=p. Ik sta 2e, maar als de huidige nr. 1 zijn laatste partij niet wint, word ik zelfs groepswinnaar van het normtoernooi. 

Jolige correspondentiepartij

Philippe kwam nu op +3 (and counting, waar +2 al genoeg is voor CCE norm) door deze overwinning met zwart op Glembek. Wit vroeg met f3 en Kf2 opstelling wel om problemen....en Stockfish 12 maakte het voor zwart vermakelijk af met een koningsaanval. Pionnen telden niet, open lijnen wel! (behalve de f-pion die moest ondersteunen)

Philippe probeert in Corona tijd CCE titel te halen

Toen we weer een lockdown leken in te gaan, oktober 2020, kreeg ik weer zin de nodige boeken te bestellen en gaf ik me abrupt op voor een normtoernooi van ICCF, voor de titel CCE (Correspondence Chess Expert). Dat is de laagste titel van het correspondentieschaak; er moet 1 normprestatie van elo 2150 worden gehaald (ICCF elo’s, die zijn anders dan de FIDE elo’s; 2650 is de top van de wereld in ICCF). Zowel ICCF als NBC vind ik opvallen door gebrek aan informatie, dus ik weet niet of 1 normprestatie volstaat, of dat ik er 3 moet halen. Volgens mij maar 1. Mijn rating is nu 2119, dus ik moet ‘iets beter spelen dan normaal’.

Het zijn 15 mensen, dus 14 partijen. Voor mij even wennen, zoveel tegelijk. Er is wel de ‘conditional move’ optie, waardoor je volgende zetten kunt ‘voorprogrammeren’ (‘als hij op a8 slaat, sla ik met de andere toren op a8 terug’). Ik wilde hiermee tijd besparen….maar al snel bleek het eerste nadeel: het vergeten over te brengen van een zet van je schaakprogramma naar de ICCF server. Dat is toch al de grootste bron van fouten, dat je in je programma net een andere stelling op het bord hebt dan in werkelijkheid op de ICCF server – maar bij het programmeren van varianten is die fout al snel gemaakt. ‘Tussenruil’ over het hoofd gezien – stuk kwijt en partij. Gelukkig overkwam het een tegenstander ook bij mij, torenruil vergeten te programmeren – toren kwijt en punt voor mij. ‘Eerlijkheid’. Daarnaast heb ik een normale winstpartij met wit. Ik sta dus op +1 (2,5 uit 4); de norm is 8 punten uit 14 partijen, plus 2 dus. 10 partijen staan dus nog open, en wel 3 staan op >= +1 voor mij. Dus: hopen niet te blunderen bij het overschrijven, en van de +1 stellingen minstens éen verwezenlijken! (de plus stellingen: zwartpartij tegen Aymard, zwartpartij tegen Glembek en witpartij tegen Knaption). Waarbij de rest remise mag blijven.

De hoeveelheid remises is groot, wat ook geen wonder is indien iedereen ook Stockfish 12 of andere hoogwaardige engine gebruikt. Ik ben minder romantisch over correspondentieschaak dan Jeroen – ik voel me assistent van SF 12. Waar ik zelf het meest mijn ei kwijt in kan is openingskeuze, en varianten uitwerken, ‘om te kijken waar een variant of stelling naar toe gaat’. Ik doe nooit een computerzet omdat die +1,13 geeft terwijl zet 2 slechts +1,03 geeft, dat soort verschillen vind ik te klein en leiden tot ‘rommelspel’, ik span me toch in om een mooie lijn in een stelling of partij te krijgen. Verder geeft ‘een paar zetten per dag’ ook een welkome routine in deze tijd van ‘ophokplicht’. Wat ik wellicht ook leer is ‘stellingen uit het hoofd leren’, omdat je constant je partijstelling in de engine met die op de server moet vergelijken. De partijen zijn te volgen op https://www.iccf.com/event?id=89747 en mijn winstpartij met wit in 20 zetten is te zien op https://www.iccf.com/game?id=1208716 . Zwart zette zijn stukken wel erg slecht neer in de opening, o.a. het vroeg uitbrengen van de zwarte dame is ‘onzin’ in de Saemisch met zwart (8….Qb6). 10…Bd4 is ook ‘onzin’, laat de eigen koningsvleugel in de steek. Zwart had alleen maar tegenspel met dame en paard, te weinig. Gemiddeld is het niveau hoger dan in genoemde partij.

Ik besteed ca. 2 minuten per zet, met engine. Wordt vervolgd!

Wellicht pas over een paar maanden, en hopelijk met CCE titel (een enkeling neemt echt 5 dagen per zet, plus vakantie….dus het kan nog even duren voordat al mijn partijen af zijn).

Philippe 5 januari 2021

 

Noot van Jeroen: Om de CCE titel te verkrijgen moet je 2x de CCE norm halen

begin'92: Jeroen vG kampioen 2e klasse NBC

Behaalde Jeroen in groep II/609 uit 6 partijen 4 punten en eindigde daarmee op een 3e plaats, een teleurstellend resultaat gezien het hele verloop van het toernooi, groep II/610 zou heel wat meer resultaat opleveren, maar ook interessantere partijen.

47) wit: Jeroen vG, zwart: Ton van Melis, Assen

58 jaar, gehuwd, 5 kinderen en 5 kleinkinderen, als werknemer bijna met vervroegde uit dienst treding, speelde sinds ongeveer 2 jaar correspondentieschaak, voor die tijd probleemschaak. Dit was zijn 2e toernooi in de 2e klasse. Speelde verder nog in een Europese en een wereld-groep.
De partij werd geopend met de Reti-variant in het Frans, voor Jeroen is 8.....b6 nieuw, hij komt voortvarend uit de opening, zeker na 12.....Tg8. Een aantal zetten later staat Jeroen straal gewonnen, het komt echter toch nog tot een eindspel met T+pi tegen P+pi.

Opvallend voor Jeroen was dat dhr.Van Melis in no time promoveerde naar de Meesterklasse NBC, hij kwalificeerde zich ook nog voor K-groepen, het Nederlands kampioenschap dus in correspondentieschaak. Zijn rating steeg ook enorm snel naar 2333 in 1997, in 2000 haalde hij zijn record, 2402 ELO en dat zakte net zoals bij vele anderen snel naar beneden, toen hij in 2005 stopte met correspondentieschaak had hij nog 2304 ELO over.

48) wit: Jeroen vG, zwart: C. Vijverberg, Dronten
71 jaar en had vele hobby's.

In deze partij speelde zwart de Gifpion-variant van het Siciliaans. Tot en met 18.c4 is de variant meerdere keren gespeeld, maar 18.....h6 is compleet nieuw, en Jeroen had beter verder kunnen gaan met 19.Lh5+ en een gewonnen stelling. Een aantal zetten later krijgt Jeroen een herkansing, hij grijpt die en laat zijn tegenstander niet meer ontglippen. Een venijnig zetje is nog 48.Ld5, de zwarte d-pion mag zowaar nog tot Dame promoveren, maar kan verder niets meer uitrichten.


49) wit: Jeroen vG, zwart: Jelle van den Braak, Medemblik


44 jaar, leraar basisonderwijs, maar vrijwel afgekeurd vanwege zijn voeten en benen die altijd pijn doen. Dit was zijn 3e groep, uit de 3e klasse gepromoveerd met 5 1/2 uit 6. Speelde ook een groep Europees, maar stopte daarmee vanwege de lange wachttijden. Gehuwd, een zoon van 18 en een dochter van 16 die postzegels spaart.
Jeroen speelt met 4. f4 de zeer interessante Oostenrijkse aanval tegen de Pirc-verdediging van zwart, de variant zoals die in deze partij wordt gespeeld is vrijwel geheel uit de moderne meesterpraktijk verdwenen. Het 13.h3 van Jeroen is nieuw maar gedurende het verdere
verloop van de partij komt wit iets beter te staan. Na de 29e zet van zwart maakte Jeroen handig en dankbaar gebruik van een huishoudelijke spelregel.

Wat er eigenlijk gebeurd is na 29.....Lb5; bij het spelen van 29.....Lb5 schreef Jelle van den Braak: ,,indien 30. Dh4 dan 30.....Txc3." Allereerst, normaal zou Jeroen destijds nooit 30. Dh4 gespeeld hebben, maar 30. Tfc1 vanwege zijn denkwijze dat beide Torens in stonden. Maar Jeroen kende de regel dat de tegenstander gebonden is aan zijn voorgestelde zetten en hij ging eerst 30. Dh4 Txc3 zitten bestuderen, bevestigde de voorgestelde zetten en speelde 31.Df6+.
In het hedendaagse correspondentieschaak zou het bovenstaande niet meer kunnen gebeuren, daar de tegenstander de voorgestelde zet pas ziet als hij die werkelijk heeft uitgevoerd, nu noemt men dat voortaan ,,linear conditionals". Jeroen kent nog een hilarisch voorbeeld uit de praktijk per post; bij 1. e4 g6 schreef de zwartspeler dat hij bij elke willekeurige zet 2.....Lg7 zou spelen, zo ging de partij verder met 2. Lh6??? Lg7??? 3.Lxg7 1-0. Dit zou nu dus ook niet meer kunnen gebeuren.

Jelle van den Braak zou een aantal jaren later nog redacteur worden van Schaakschakeringen, het clubblad van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers. Opmerkelijk is dat Jelle van den Braak pas in 2005 voor het eerst internationaal ging spelen.
50) wit: Dick de Jong, Hilversum, zwart: Jeroen vG

30 jaar en werkzaam in de automatisering. Begon sinds lange tijd weer met correspondentieschaak. Speelde bordschaak bij HSG.
In de partij werd een Damepion-opening gespeeld, waarin achteraf beide spelers het over eens waren dat het systeem met 6.....b6 niet zo geweldig is. Toch werd het al eens eerder gespeeld in oa. Timman-Geller, Linares 1983, 1-0. In deze partij komt wit ook gaandeweg beter te staan, Jeroen komt zelfs slecht te staan, sprekend is de zet 19.Tf6!


51) wit: Anton Renes, Bussum, zwart: Jeroen vG

66 jaar en speelde voor de tweede keer mee in de 2e klasse.
De partij wordt geopend in het Italiaans, wit speelt met 7.Pc3 de Greco-variant en vervolgt met de Möller-aanval, de bekende correspondentieschaker en auteur Estrin geeft in zijn boek over de Italiaanse partij aan dat de stelling na ongeveer 18 zetten gelijk is en waarschijnlijk niet meer dan remise zal opleveren. Na 21. The3 was 21.....b5 22. Lb3 a5 23. Txe7 Dxe7 24. Txe7 Kxe7 nog bekend uit Düball-Pachman 1-0 (50), Bundesliga 1976/'77. Doch 23. Dh6+ is verliezend en Renes blijft nog betrekkelijk lang doorspelen.52) wit: Wolter de Vries, Vught, zwart: Jeroen vG

40 jaar, gehuwd, 2 kinderen, werkzaam als onderwijskundige. Speelde sinds 3 jaar bij sv. "De Vughtse Toren". Speelde voor het eerst correspondentieschaak in het propaganda-bekertoernooi van 1989.
Wit speelde de Hanstein-vaiant van het Koningsgambiet. De variant t/m 14.Pxb5 analyseert Bücker in zijn boek over het Koningsgambiet als onduidelijk, maar Wolter de Vries liet na de partij weten, dat zwart de zetten daarna had aangetoond dat deze variant voor wit uiterst dubieus is. Machtig mooi is het kleine zetje 19.....g3!

Met deze resultaten behaalde Jeroen het kampioenschap in groep II/610 en promoveerde van de 2e klasse naar de 1e klasse NBC, weliswaar weer met dat beetje geluk want Jelle van den Braak gaf het op het laatst helemaal weg en Ton van Melis speelde juist tegen Jeroen uiterst zwak maar won verder alle partijen. Daarom eindigde Ton van Melis gelijk met Jeroen van Gool en promoveerde ook naar de 1e klasse.


In het voorjaar van 1992 ontving Jeroen ook weer de medaille voor dit kampioenschap met bijbehorend certificaat.


In het najaar speelde Jeroen ook mee in het Loonse Hoorn Schaaktoernooi. Er kon gespeeld worden in de Kroongroep, bij de clubschakers en bij de huisschakers, Jeroen werd ingedeeld bij de clubschakers en wikkelde zich in een felle strijd om de 3e plaats met oa. Ad Havermans, René van den Bosch en Peter Damen. Uiteindelijk moest Jeroen in de laatste partij deze spannende strijd afleggen tegen René van den Bosch, die dan ook op de 3e plaats eindigde.

Jeroen had ook al enkele keren deel genomen aan het Kerstkalkoenen-toernooi van DSC in Dongen. Dat was een rapidtoernooi wat in groepjes van 6 deelnemers werd verspeeld. De prijzen voor elk groepje waren geheel in Kerstsfeer, zo ging Jeroen op zaterdag voor Kerst 1991 ook weer naar Dongen. Vader Toontje van Gool zat er naar uit te kijken dat Jeroen met een kalkoen naar huis zou komen en dan zou met Kerst zijn moeder aan de bak kunnen, daarom had zijn moeder het meer gemunt op de 2e prijs, een Kerststol, uiteindelijk kwam Jeroen naar huis met de 3e prijs, een fles wijn die hij maar beter zelf kon nuttigen.

Aan het behalen van die 3e prijs zit ook nog een anekdote vast. In de laatste ronde speelde Jeroen tegen een tegenstander, die had alle 4 partijen al verloren, Jeroen ging er van uit dat hij van deze tegenstander ook zou kunnen winnen. Na enkele minuten spelen zag Jeroen dat zijn tegenstander zat te spelen uit Praktische Schaaklessen deel 3 van Max Euwe, namelijk Jeroen zelf heeft die serie ook en deel 3 omvat het Openingenrepertoire voor de beginnende schaker. Jeroen had het meteen al in de gaten, hij is een beginner en protesteerde daarom ook niet, uit het verdere verloop van de partij bleek dan ook dat deze tegenstander er helemaal niets van kon en Jeroen won heel eenvoudig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alternatieven voor schaken in Coronatijden TOT het vaccin er is....

Als het bestuur niet communiceert, doet de DSC Boulevard redactie dat wel. Als lid bent u natuurlijk erg benieuwd wat de alternatieven zijn om te schaken!

Vanuit de KNSB is het document 'veilig schaken' uitgebracht, met eisen waaraan een binnenzaal moet voldoen. Zie o.a. pagina 5 voor een zaalindeling: https://schaakbond.nl/sites/default/files/userfiles/schaakbond/protocol/Protocol-Veilig-Schaken.pdf

Als Boulevard redactie zien wij o.a. (niet limitatief) de volgende mogelijkheden:

1) schaken in ploegendienst. Dit is wat ESV Eindhoven gaat doen, 35 min pppp en dan in 2 ploegen draaien (een om 20 uur een om 22 uur). Wellicht behoeft de Parochiezaal overigens 3 ploegen. Er kan in de Parochie meer worden afgehuurd dan de 'grote zaal'. Er zijn diverse kleine zaaltjes en de hal.
2) buitenschaak in de Parochietuin. Hier is in dit artikel reeds op ingegaan: https://www.dscdongen.nl/OudeSite/nieuws/boulevard/1878-niet-de-enigen-die-denken-aan-buiten-schaken. Schaken in de Parochietuin is toegestaan vanuit de verhuurder.
3) buitenschaak elders. Zie GRATIS schaken, met verlichting bar en al, op het buitenterras van tennisvereniging OTC de Warande, WilhelminaKanaal Zuid 82 in Oosterhout (Philippe is daar lid) - ook in Boulevard toegelicht: https://www.dscdongen.nl/OudeSite/nieuws/boulevard/1881-serieus-aanbod-om-gratis-buiten-te-schaken-bij-tennisvereniging-otc-de-warande-op-terras-met-tafels-lichten-stoelen-bar-etc-
4) buitenschaak bij diverse leden thuis, in de tuin. Dan ontbreekt wat groepsgezelligheid, maar het is 'beter dan niets'
5)  verhuizen naar dezelfde locatie als waar De Baronie tijdens Corona Coronaproof gaat schaken: https://muzieksalonspronk.nl/locaties/mariendal/. De Baronie gaat er op dinsdag schaken, wat groot genoeg is voor De Baronie is zeker groot genoeg voor DSC Dongen, en DSC schaakt niet op dinsdag, dus geen overlap......
6) de Willemzaal in 't Web in Teteringen, 90m2 en vrij op vrijdagavonden, https://tweb-teteringen.nl/zaalverhuur/willemzaal, en anders de Willem Alexander podiumzaal gekoppeld 230 m2 https://tweb-teteringen.nl/zaalverhuur/willem-alexander-podiumzaal%20gekoppeld

De Cammeleur is op vrijdagavonden structureel gesloten. 


22 augustus 2020

Oplossingen van andere verenigingen in Corona:

Stukkenjagers: 

Eerst ALV, dan… Groepencompetitie!

Komende woensdag, 26 augustus, is de Algemene LedenVergadering. Om de verwachte toestroom in goede banen te leiden is vooraf aanmelden via dit formulier vereist. Op woensdag 2 september begint dan – als de boze buitenwereld stabiel blijft – de Groepencompetitie. Daarvoor hebben zich al ruim 50 spelers aangemeld. Die zullen we verdelen over twee speelzalen: Ruimte X en de Balkonkamer, zodat eenieder kan spelen conform de geldende richtlijnen. Wie nog geen contact hierover heeft gehad en toch wil meedoen, kan zich aanmelden bij César Becx.

ESV: schaakt in 2 shift systeem, 1 shift 35 min pppp

De Baronie: gaat schaken in https://muzieksalonspronk.nl/locaties/mariendal/

RSR Ivoren Toren verhuist

Caissa Amsterdam blijft in zelfde Huize Lydia

Allemaal voor hun ALV's besloten!

(toevoeging 26 aug 2020)


(t

Gezocht: ongebruikt vliegtuig.....

Wij zoeken een vliegtuig, liefst in de regio Dongen, dat wij op vrijdagavonden kunnen gebruiken om in te schaken.

Want: in een vliegtuig gelden geen afstandsregels - bij schaken in een zaal (KNSB) geldt ca. 10 m2 per partij - https://www.schaakbond.nl/sites/default/files/userfiles/schaakbond/protocol/Protocol-Veilig-Schaken.pdf - pagina 5 geeft een voorbeeld van een zaalopstelling.

Protocol veilig schaken KNSB

1. Kijk of al uw pionnen en stukken gedekt staan

2. Controleer of een van uw stukken bedreigd wordt

3. - nee? is dat niet het protocol veilig schaken van de KNSB?

Inderdaad, dat is deze pdf: https://www.schaakbond.nl/sites/default/files/userfiles/schaakbond/protocol/Protocol-Veilig-Schaken.pdf

Onze hoofdverslaggever wanhoopt....u ook?

Onze Boulevard hoofdverslaggever begint te wanhopen. 'Komt er nog wel vrijdagavond schaak na de ALV? Met een KNSB eis van 10 m2 per speler is geen zaal meer mogelijk!'

Nog meer uitingen van paniek: 'Ik ga mijn KNSB lidmaatschap opzeggen en niet meer betalen, mijn DSC aandeel nog wel, omdat de bond schaken alleen maar saboteert!'

'Schaken bij tennisvereniging OTC de Warande? Dan moet ik in het donker naar het verre Oosterhout, terwijl ik gewend was naar de vereniging te lopen, in mijn eigen Dongen'. 

Online schaak met skype was hem eerder al tegengevallen.

'En dan de optie: bij schakers thuis schaken? Vrijdagavondindeling: 'A tegen B en C tegen Ivo bij Ivo in de tuin, D tegen Philippe en E tegen F bij Philippe in de tuin' etc. 

Welke DSC schakers zouden bereid zijn hun tuin en tuinmeubilair ter beschikking te stellen? En hoeveel doen er dan mee, aan die 'Corona competitie parallel in elkaars tuinen?'

Of toch maar met elkaar poelen vanuit Dongen om bij gastvrouw Marie-Louise bij OTC de Warande te gaan schaken, https://www.dscdongen.nl/OudeSite/nieuws/boulevard/1881-serieus-aanbod-om-gratis-buiten-te-schaken-bij-tennisvereniging-otc-de-warande-op-terras-met-tafels-lichten-stoelen-bar-etc-3 ?

Radeloos loopt onze hoofdverslaggever het redactiepand uit. 'Even sigaretten halen'. Maar hij zei het een uur geleden, en hij is nog niet teruggekomen....

Hopelijk is hij er wel op de ALV, 29 augustus 14-17 uur in de Cammeleur. 'Beter gratis schaken op een tennisvereniging dan helemaal niet schaken' - of niet?

19 aug 2020

 

 

 

Serieus aanbod om gratis buiten te schaken: bij tennisvereniging OTC de Warande - op terras, met tafels, lichten, stoelen, bar etc.

(Philippe 17 aug 2020)

Geachte DSC leden,

Dit is vind ik een serieuze optie om met DSC op vrijdagavonden buiten te schaken. Deze post is bij uitzondering geen boulevard grapje, ik heb het hier geplaatst omdat het in andere rubrieken (column, partijen) onder partijen of correspondentiestukjes bedolven zou raken. 

Vanavond bij de borrel van mijn tennisvereniging OTC De Warande, Oosterhout, Wilhelminakanaal 82, gooide ik een balletje op bij de voorzitster die ik goed ken. Tot mijn aangename verrassing vond ze het idee, dat ik pas gisteren kreeg, GOED: als DSC Dongen op vrijdagavonden gebruik maakt van het buitenterras van OTC de Warande. Er staan 14 tafels, met stoelen, er kunnen nog makkelijk meer tafels bij met respectering van de 1,5 meter, het is verlicht en via de glazen deuren kom je bij de bar. DSC Dongen mag van dit alles GRATIS gebruikmaken. DSC Dongen mag zelfs eigen bar draaien.

Wat willen we meer?
- dat het een adres in Dongen zou zijn in plaats van Oosterhout
- dat het verwarmd zou zijn.

Er staan ook genoeg parasols die zelfs bij regen beschutting bieden.

Ik denk: tijd dat een paar bestuursleden gaan kijken (ik heb het bestuur zojuist op de hoogte gebracht, alles is nieuw, maar eigenlijk zo kort voor de ALV dat ik 'kamerbrede deling' van het idee juist vind). Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Marie-Louise Spangenberg, de lachende blonde vrouw met ronde bril op de foto's.

'Gekke oplossing', maar dit zijn ook gekke tijden.....de keus ZOU kunnen zijn: 'Geen schaken of schaken bij OTC de Warande'. Wat mij betreft te bespreken als optie op de ALV van zaterdag 29 augustus 2020 14-17 uur in de Cammeleur. Ik heb het DSC bestuur verzocht te gaan kijken en contact op te nemen met Marie-Louise Spangenberg, omdat ik dit een zeer serieuze schaakoptie vind in Coronatijden.

Met vriendelijke groet,

Philippe Blankert 17 augustus 2020 (dit is een serieus bericht, ik koos rubriek 'Boulevard' zodat het stuk niet door correspondentieschaakartikelen of partijen zou worden ondergesneeuwd).

 

 

 

 

Niet de enigen die denken aan buiten schaken.....

Bij DSC zijn we niet de enigen die denken aan buiten schaken.....zie deze warm aangeklede kids hieronder, en het jaarlijkste schaaktoernooi in Dieren dat wegens Corona geheel buiten is gespeeld:

https://www.svtheothorne.nl/zomerschaak-2020/

In de winter zal het meer van ons vragen. Regenen doet het 's avonds erg zelden volgens een ingewijde allyearround tennisser, maar aan kou en donkerte moet gedacht worden.

Onze boulevard redactie ging al op zoek naar gunstige koopjes voor DSC, voor de herfst:

20 meter patiolicht, NU in de aanbieding voor 99 euro! https://www.nostalux.nl/patio-20m-lichtsnoer-helder-incl-led-6869&source=google_shopping&grouping=?gclid=EAIaIQobChMIpaeT-dmg6wIVRZ3VCh3FZQTEEAQYASABEgJb9vD_BwE

Elektrische terrasverwarming met afstandsbediening: https://avantius.nl/golden-2000-shadow-elektrische-terrasverwarming-met-afstandsbediening-8713415334432.html?gclid=EAIaIQobChMI9eOjn9qg6wIVyLvVCh3MkARiEAQYASABEgJM-fD_BwE

Een partytent zonder zijwanden (goedkoper, en de aerosolen kunnen zo horizontaal weg) kost ca. 100 euro voor 3x3 meter, dus zeg 10 euro de m2 voor eenmalige aanschaf - https://www.partytentenshop.nl/partytent-3m-x-3meter/easy-up-zonder-zijwanden/

De layout: binnen een partytent van 3 meter zouden met een beetje goede wil 3 schakers aan de topzijde kunnen plaatsnemen, 3 schakers op een rij in het midden van de partytent, ruggelings weer 3 schakers, en aan de onderzijde (van boven af gezien, 3x3 m partytent) weer 3 schakers. Bij elkaar: 12 schakers en 6 partijen.

Als de patioverlichting onvoldoende is, kunnen er losse stalampen voor buiten worden aangeschaft, het goedkoopst is de eglo, 25 euro per stuk - https://www.buitenverlichtingzaak.nl/product/cilindervormige-staande-lamp-43

Indien de huidige Parochie tafels niet buiten mogen, kunnen er biertafels worden aangeschaft - hier een voorbeeld, ca. 100 euro voor 220 cmhttps://www.partytentplaza.nl/partytenten/biertafel-complete-set-70-cm-zware-kwaliteit-244/?gclid=EAIaIQobChMIsOz94dyg6wIVhIXVCh1jsgi_EAQYAyABEgL_nPD_BwE - dat zijn weer 4 blijde schakers en twee partijen.

Bij de Rockwood lunchtafels van 3 meter kunnen aan elke zijde 3 schakers spelen, dus 6 schakers in totaal = 3 partijen: https://www.rockwoodpicknicktafels.nl/830.html?gclid=EAIaIQobChMIsOz94dyg6wIVhIXVCh1jsgi_EAQYCyABEgLGdfD_BwE

Voor de mascotte wordt aan een ludiek hondenhok gedacht:


De kosten worden uiteraard verhaald op de eigenaar.

Het is jammer dat de KNSB geen voortouw neemt in het buitenschaak, en dat elke vereniging zelf het wiel moet uitvinden. Maar dat is dan door onze redactie met plezier gedaan :)

Hoe eindigt Stockfish 11 - Stockfish 11? 2 Verre winstperspectieven voor Philippe

(Philippe, 15 augustus 2020) Al doet clubgenoot Jeroen er vrolijk over, correspondentieschaak is een zware last. Want hoe moet je nou met Stockfish 11 winnen van je tegenstander die ook het gratis Stockfish 11 hanteert? 

Voor de Stockfish fase had je tenminste nog een 'geld-race': 'Ik koop lekker een duurder schaakprogramma dan jij, want ik heb geen vrouw, en jij mag het niet kopen van je vrouw'. 

Het laatste halfjaar gingen mijn gedachten meer uit naar strategie: 'In strategie is de mens beter dan de computer'. Dat denk ik zelfs van mezelf (op Alpha Zero na), maar bij sommige stelling bespeur ik dat ik er niets zinnigs over kan zeggen. Misschien dat Anne Haast, begiftigd met meesterlijk inzicht, het wel kan? Neem de volgende twee stellingen, dezelfde tegenstander, in éen partij heb ik wit, in de andere zwart. Zelfs een 'klein plan' verzinnen lukt me niet, laat staan een 'set aan plannen' met lange termijn inzichten. Bijt je standen stuk:

Nieuwe, sterkere Stockfish uit - 8 aug 2020: Stockfish nnue ipv 11

https://www.schaaksite.nl/2020/08/07/veel-sterkere-stockfish-nnue-nu-als-optie-in-stockfish-11-ontwikkelingsversie/

(Dank aan Christophe): er is nu een veel sterkere Stockfish uit, alleen is die moeilijker te installeren. Zie bovenstaande link.

Philippe 8 aug 2020


TUINSCHAAK als alternatief voor binnenschaak

8 aug. 2020, Philippe.

Bij het bestuur is neergelegd het idee van TUINSCHAAK. Buiten spelen is qua Corona veel veiliger dan binnenschaak. De Parochie heeft een tuin, maar ook diverse DSC leden. Waar een wil is is een weg, er zouden vanaf na de ALV bij diverse leden (enthousiast? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) thuis geschaakt kunnen worden Afhankelijk van afstanden en lengte tafels 2 tot 4 partijen per tuin. Met buitenverlichting voor na 21/21.30 uur. Men zou er een Coronacompetitie van kunnen maken, of wel schaken maar zonder dat de uitslagen onderdeel zijn van een competitie.

Real live schaken (face to face schaken) is stukken leuker dan chess.com plus Skype (vind ik). Het kan in elk geval bij mij, Philippe, voor wie zin heeft op vrijdagavond (na de hitte; mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en hopelijk bieden zich meer tuinen aan. Dat is dan particulier initiatief, en valt dan niet onder aansprakelijkheid bestuur. 

Of Parochietuinschaak mag van de verhuurder horen we hopelijk op de ALV, en anders is er dit schaken in 1 of meer tuinen (waarbij mogelijk niet alle leden onderdak vinden, maar als een deel zo al kan schaken is dat pure winst). 'Terug naar vroeger', waar de dominee en notaris wekelijks een partijtje schaak met elkaar speelden, thuis. 

Hoe de wereldtoppers Corona creatief omzeilen - leuke winstpartij Carslen (finale tegen Nepo)

De topschakers, zeker inclusief Carlsen, bleken heel creatief in het omzeilen van Corona. Online rapid, mede door Carlsen getrokken, 'Chess of legends´  met prijzengeld.

De finake werd Carslen - Nepo, en Carlsen won met 2-0. Hier is de interessante tweede partij: London system tegen Koningsindische opstelling (met speciale keuzes zwart). Deze partij 2 wordt in 15 minuten inzichtelijk verslagen door Daniel King in 15 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=tznh3q_P2hs&t=22s

Philippe 8 aug 2020

Vervanger speelt wedstrijd uit!

Een van de partijen die ik, Philippe, dreig te verliezen vanwege teveel vertrouwen op de engine en te weinig zelf nadenken is met zwart tegen Matijosaus in de wedstrijd NL - Litouwen. Partij: https://www.iccf.com/game?id=1140434

Als wit het secuur doet moet die kunnen winnen....nu zit ipv Matijosaus Zavanelli achter het bord, 1800 provisional dus nieuw in correspondentieschaak. Zal deze spelers wisseling genoeg zijn om te verliezen?

4 aug 2020, Philippe

Jeroen speelde 2 groepen 2e klasse

Jeroen was dus gepromoveerd uit de 3e klasse NBC, en schreef in maart 1991 in voor 2 groepen in de 2e klasse. De groepen II/609 en II/610 hadden beiden officiële startdatum 16 april 1991. De partijen waren nog maar net begonnen en vader Toontje van Gool was bij het ontvangen van een aantal kaarten al benieuwd: ,,Hoe ies't, zijn er al opgevers bij?" Dat getuigt dat zijn vader wel interesse had in de resultaten van Jeroen maar er verder niet veel van snapte.

41) wit: Jeroen vG, zwart: Bart Romijn, Haren (G)

29 jaar, ongehuwd, speelt bordschaak bij sc.Haren, 2e team, 1e bord, Promotieklasse en speelt correspondentieschaak sinds 1986.

De partij word gespeeld in de Caro-Kann, de Capablanca-variant werd als subvariant gespeeld en werd t/m 16.Pf5 meerdere keren gespeeld, het werd een saaie remise.


Er zou nog kunnen volgen 20.Th4 Pxe3 21.fe3 Dc7. Zwart mag dan niet 21.....Dxe3 spelen want dan zet de Dame zichzelf vast.

42) wit: Jeroen vG, zwart: René Nijssen, Venlo

22 jaar, ongehuwd, werkzaam in een stempelfabriek als produktiemedewerker, speelde sinds 6 jaar correspondentieschaak en daarvoor 2 jaar clubschaak, schatte zijn eigen rating op ongeveer 1650.

René Nijssen speelde de Russische Verdediging, Jeroen komt uitstekend uit de opening, 13.d5 is nieuw en pakt goed uit, Jeroen creëert een ver opgerukte vrijpion en het wordt een snelle overwinning voor Jeroen.

43) wit: Jeroen vG, zwart: Theo Hertog, Apeldoorn

37 jaar, gehuwd, vader van een dochter en een zoon, werkzaam in de automatisering, lid van sv.De Schaakmaat te Apeldoorn.

Theo Hertog speelt een Versnelde Boleslavski-variant, in deze excentrieke variant is 8.Lg5 nieuw en in volkomen gelijke stelling geeft zwart op, misschien om persoonlijke redenen.


44) wit: Hennie Gertner, Oldenzaal, zwart: Jeroen vG

37 jaar en werkzaam als onderhoudsmonteur, speelde sinds twee jaar met wisselend succes correspondentieschaak.

De partij werd geopend met het Orthodox Geweigerd Damegambiet. Na de 12e zet kreeg Jeroen gedurende lange tijd geen antwoord van de tegenstander, tot dat hij een brief van de wedstrijdleider kreeg. Daarin stond dat ze moesten respecteren dat Hennie Gertner voorlopig geen antwoord zou kunnen geven, omdat hij in het ziekenhuis lag na een ernstig ongeval in Duitsland met de auto wat zijn vrouw noodlottig werd. Eénmaal weer thuis uit het ziekenhuis speelde Hennie Gertner nog 3 zetten en gaf toen op omdat hij het geestelijk niet meer aankon. De partij was overigens nog niet uit de openingentheorie.

45) wit: Marco van Avermaete, Sluiskil, zwart: Jeroen vG

22 jaar, ongehuwd, werkzaam als assistent-accountant. Speelde correspondentieschaak sinds één jaar, had in de 3e klasse in 2 groepen meegespeeld.Overige hobby's: tennis en uitgaan. Speelde met vrienden ook graag biljart en snooker.

De partij start in het Schots, wat door Kasparov in zijn WK-match tegen Karpov in 1990 een paar keer werd gespeeld. 9. 0-0 is nieuw en Jeroen komt goed uit de opening, maar de tegenstander neemt tussen de 15e en 20e zet het initiatief over en Jeroen komt daarna slecht te staan. 28.Pxd5 is een leuke kleine combinatie, Jeroen had al een pion prijs moeten geven maar hiermee verloor hij er nog één.


46) wit: René Sparenreyk, Amsterdam, zwart: Jeroen vG

Wit opent met Sokolsky, de partij wordt al vrij snel uit de theorie gespeeld, toch komt Jeroen goed uit de opening en komt beter te staan, maar 17.....Pg4 is niet zo'n beste, daarom komt wit weer terug in de partij. Uiteindelijk word een eindspel bereikt met 2 P+pi - 2 P+pi.


Op deze manier behaalde Jeroen in groep II/609 uit 6 partijen 4 punten en eindigde daarmee op een 3e plaats, een teleurstellend resultaat gezien het hele verloop van het toernooi. Groep II/610 zou heel wat meer resultaat opleveren, maar ook interessantere partijen.

Via een visitekaartje op een rapidtoernooi in Tilburg neemt Jeroen in het najaar 1991 een abonnement op het schaakweekblad ,,Die Schachwoche". Jeroen ontvangt het blad 50 keer per jaar voor 165 gulden. ,,Die Schachwoche" was een dochteronderneming van het algemeen weekblad ,,Die Weltwoche" en werd opgestuurd vanuit Sarmenstorf in Zwitserland.

Natuurlijk stonden in ,,Die Schachwoche" de meest actuele berichten over schaken, maar ook wel eens artikelen over openingen en analyses van opmerkelijke partijen, maar ook opgaves om op te lossen. Zo kwam bijvoorbeeld ieder jaar het Hoogovenstoernooi ter sprake en ook het Interpolistoernooi in Tilburg. Het was dus een interessante aanvulling op zijn collectie aan schaakboeken.

 

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856