• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
KNSB Ronde 4 BSV 1 - DSC 1

BSV 1 - DSC 1 een spannende wedstrijd

DSC kan zich klaar maken voor een lange rit naar Bergen op Zoom voor ronde 4 in de KNSB competitie. Gelukkig zit het weer en verkeer mee. Na een kleine omleiding arriveren we toch nog op tijd bij BSV. Na het gebruikelijke welkomst woordje kunnen we plaatsnemen in het klaslokaal.

De uislagen vind je hier. Als eerste is Mark klaar op bord 3. Hij mag tegen Oliver spelen, een oude bekende.  Oliver de Hert is een aanvallende speler. Daarom komt op de zet D4 als antwoord vaak Pf6 en volgt er vaak een Konings Indisch of een Nimzo Indisch op het bord. Mark kiest een zijvariant die achteraf niet nauwkeurig genoeg blijkt te zijn. Na de opening komt hij telkens een tempo te kort, waardoor Oliver een pion voor komt te staan. Door nauwkeurig spel weet hij dit materiaaloverwicht keurig uit te spelen. We staan 1-0 achter, en het komt niet vaak voor dat Mark dan al uit de wedstrijd ligt.

Xander is als tweede klaar met de partij waarbij hij redelijk uit de opening komt. Hij mag zijn geliefde draak gebruiken om zijn tegenstander porberen te verslaan. Heel veel tegenstanders nemen de uitdaging aan en rokeren met wit dan lang. Dit soort partijen zijn altijd een race wie het snelste een aanval op de vijandige koning krijgt. Xander blijkt in eerste instantie deze race te gaan winnen. Helaas kan door een onnauwkeurigheid de tegenstander terugkomen in de wedstrijd. Door goed op te blijven letten, kan Xander de partij als nog naar zich toe trekken. En kan er een tussenstand van 1-1 genoteerd worden in deze ronde van de KNSB competitie!

Op bord 3 speelt Jan-Pieter zijn befaamde systeem; A6. Velen tegenstanders zijn er al aan ten onder gegaan. Zal het vandaag weer lukken? Langzaam zie je de contouren van JP zijn plan zichtbaar worden. De tegenstander weet de stelling goed op te zetten tegen de dubbele fianchetto. De sleutel in zulke stelling is om het centrum te controleren, wat Marcel prima doet. Hij doet het zelfs zo goed dat de stelling er voor JP penibel uit begint te zien. Ongelukkig maakt Marcel een foutje en JP profiteert hier in volle teugen van.

Philippe krijgt voor hem een systeem tegen waar hij achteraf gezien niet het juiste antwoord op heeft. Op het eerste gezicht ziet zijn stelling er in het begin solide uit. Op een gegeven moment begint het plan van zijn tegenstander zichtbaar te worden en begint Philippe met verdedigen. Helaas is de verdediging met h6 niet afdoende en komt er als een koningsaanval op het bord. Zijn tegenstander heeft maar 1 doel voor ogen en dat is schaakmat zetten. Jammer genoeg voor Philippe is er geen houden meer aan. Nu is de tussenstand 2-2. 

Op bord 1 speelt Maarten tegen Tony en daarbij komt een Scandinaviër op het bord. In het begin oogt de opstelling behouden en solide. Maar na de tiende zet komt de vlam in de pan, en de stelling opent. Als gevolg hiervan komen er vele combinaties op het bord. Dit is wat Maarten onder schaken verstaat! Zijn tegenstander doorziet alle trucjes en combo’s, waardoor de partij op een eindspel uitkomt. Met een sterk paard tegen de loper, wordt het nog een spannende strijd! Uiteindelijk eindigt de partij in remise omdat er alleen nog 2 koningen over zijn. 

Ad mag in ronde 4 van de KNSB competitie aantreden tegen René Punt, een leuke tegenstander met vergelijkbare speelstijl. Er komt een Italiaanse verdediging op het bord waarbij de lopers al snel worden afgeruild. Door deze afruil komt de partij in een gesloten tendens terecht. In deze structuur is het een strategisch gevecht met de paarden. Ad vindt nog een tactische finesse waarbij hij promoveert tot dame om vervolgens met een paardvork een pion te winnen. Omdat er geen pion breekzetten meer in de stelling zitten, komen beide spelers remise overeen.

Bij het 5de bord speelt Pierre zijn favoriete opening; de Bird. Veel tegenstanders weten niet zo goed hoe ze deze ‘Stone wall’ variant van wit moeten aanpakken. Met zo’n blok aan pionnen is het lastig om doorheen te komen. Doordat het spel voornamelijk op de dame vleugel afspeelt komt het spel in rustig vaarwater terecht. Om nog wat spel te krijgen worden bijna alle stukken afgeruild, met als gevolg dat er een eindspel op het bord komt. Met geen duidelijk winstplan komen beide spelers remise overeen.

De laatste wedstrijd in ronde 4 van de KNSB competitie is de partij van Pim. Als invaller voor het eerste team kan hij gelijk aan de bak. Zijn tegenstander opent met e4 en daarop heeft Pim maar 1 antwoord ; Siciliaans! Pim heeft ten opzichte van Xander de iets rustigere aanpak op de opening. Na de positioneren van de stukken kan het aanvallen beginnen. Jammer voor Pim doorziet zijn tegenstander elk plan. Na het middenspel volgt er een toreneindspel. Met een vrijpion lijken er kansen voor Pim te ontstaan om er alsnog met de winst vandoor te gaan. Echter maakt zijn tegenstander ook aan deze illusie een einde, door Pims koning blijvend schaak te zetten. Helaas is er geen mogelijkheid om aan eeuwig schaak te ontsnappen. Eindstand 4-4. 

DSC heeft zich goed verweerd tegen BSV. Door de versterking van enkele spelers zijn het leuke partijen geworden. De individuele uitslagen van deze ronde in de KNSB competitie zijn hieronder te vinden:

KNSB Ronde 4 BSV 1 - DSC 1

Gerelateerde berichten

D.S.C. Online (26)

D.S.C. Online (25)

D.S.C. Online (24)

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856