• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
KNSB Ronde 3 DSC 1 - De Drie Torens 1

DSC 1 - Drie Torens 2

Op zaterdag 4 november speelden we in ronde 3 van de KNSB competitie, tegen de Drie Torens uit Tilburg. Altijd gezellig, want de tegenstanders zijn aardige mensen én van ons niveau, dus iedereen zou een mooie partij moeten hebben. Dat is ook wel aan de uitslagen te zien.

Bij mijn reis van het mooie Oosterhout naar het strijdtoneel in de Cammeleur leek het net of iedereen kwam kijken: maar liefst twee keer had ik een oponthoud met de auto. De eerste was te verwachten: bij de Avri is het altijd prijs. Maar de 2e was om de auto te parkeren en ik was niet de enige: zowel Ad als Philippe hadden er ook last van.

En bij binnenkomst stonden ze in de rij ! Nou ja, niet voor het schaken: er was een Pókemon bijeenkomst. Dus dat ging weer een kwartiertje duren, voordat je je koffie en zo zou krijgen.

Maar goed, het schaken.

Mark speelde al vooruit op vrijdag. Hij kreeg een voor mij nieuwe variant tegen: hé, even goed opletten of dit misschien iets is om volgende keer tegen Mark te spelen. Maar nee hoor, na een zet of 15 zag ik al, dat de aanval door Mark werd overgenomen en de tegenstander moest zwaar in de verdediging. Het leek of hij het onder controle had, maar na mijn vertrek maakte hij een klein foutje en Mark profiteerde meteen. Hij kreeg twee torens op de 2e rij en het lot was bezegeld en wij stonden voor. Dat is een goed begin voor deze ronde in de KNSB zaterdagcompetitie.

Op de zaterdag zelf was Maarten de Kloe uiteraard als één van de eerste klaar. Hij kreeg ook een Caro-Kann tegen en hij speelde de afruilvariant. De tegenstander wist beter zijn pionnen te positioneren en kwam beter te staan. Hij kreeg de open lijn, dus Maarten ruilde af tot aan zijn belangrijkste wapen: de dame. Die begon mat te dreigen en zijn tegenstander schrok en ging verdedigen. Dit kostte veel tijd, Maarten drong binnen en won pionnen, ging promoveren: nee toch niet, tegenstander door de vlag !

En de remiseaanboden vlogen over het bord: Ik mocht het doen, Jan-Pieter kreeg er één, maar die van Pierre was het eerst. Hij speelde zoals jullie weten f4 en kwam in een Hollandse stelling te staan. Pierre had iets meer ruimte, maar al zijn plannen doorzag de tegenstander en andersom, dus het was al gauw remise.

Ook bij mij was het raak. In een gambiet kwam ik met zwart met weinig ruimte te staan, maar mijn tegenstander kon er niet van profiteren. Na wat stukkenruil kreeg ik wat meer ruimte en spel, maar het was echt te weinig om echt door te gaan ( vooral niet met 2 winstpartijen voor ). Dus de 2e remise was een feit.

De partij van Xander zag er tegen deze tijd al verontrustend uit. De man die vorig jaar én de 1e ronden goed in vorm was, kwam maar niet in zijn spel. In een Siciliaan nam de tegenstander het centrum. Hij won een pion met een truc, maar sloot daarmee zijn loper op. De tegenstander zette meer en meer druk door het centrum en maakte het met een mooie combinatie echt af.

Philippe op bord 4 mocht een dame-indische variant op het bord zetten, waardoor hij druk kon zetten op het centrum van de tegenstander. Het leek wel de Jac Heerkens in zijn hoogtijdagen: eerst werd het tegenspel verhinderd en daarna langzaam de druk opgevoerd tot kookpunt. Vervolgens kon Philippe het afmaken met een mooie combinatie: echt een plaatje van een partij én een punt voor ons.

Met 2 punten voor en Ad ( toch vaak in de remise zone ) en Jan-Pieter ( toch echt onze sterkste speler ) moest dit toch gesneden koek zijn of toch niet ?

Nou, niet helemaal, want Jan-Pieter ( zelf aanvallend ) speelde tegen een aanvallende speler en die kwam met zwart sterk in het centrum te staan. Jan-Pieter kreeg een remiseaanbod, maar sloeg het af en dat was een fout. Hij zag een zetje over het hoofd en verloor een pion én zijn stelling viel uit elkaar. De pion werd een gedekte vrijpion en het werd erger en erger. Jan-Pieter probeerde nog op allerlei manieren de tegenstander te beïnvloeden tot zelfs de klok manipuleren toe. Maar het mocht allemaal niet baten: de tegenstander liet zich niet van de wijs brengen en haalde het punt binnen.

En dan tenslotte Ad. Hij kreeg vanuit de opening een open stelling op het bord. De tegenstander bezette het centrum met zijn stukken, maar Ad bestookte het van de zijkanten. Veel combinatiewerk en uit ervaring weet ik, dat dit Ad één van zijn verborgen talenten is. Hij won zelfs een kwaliteit, maar een tijdje later was hij die weer kwijt en toen er een toreneindspel op het bord kwam, stond hij 2 vrijpionnen achter. Hij vocht nog als een leeuw voor het winnende halfje, maar de tegenstander maakte het vakkundig af.

En dus was er een puntendeling met de Drie Torens: gezien de ratings en de partijen niet onverdiend voor beide kampen.

Uitslag ronde 3 KNSB zaterdagcompetitie, gespeeld op 4 november 2023

KNSB DSC 1 - De Drie Torens 2

Gerelateerde berichten

D.S.C. Online (26)

D.S.C. Online (25)

D.S.C. Online (24)

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856