• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

Op zaterdag 9 oktober speelden we eindelijk weer eens een externe wedstrijd en we mochten Bergen op Zoom ontvangen. Maar het leek wel of het niet een schaakwedstrijd was, maar een wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”. Hieronder deze twee competitiestrijden in detail !

De competitie “effe wennen”.

Ik mailde de tegenstander ver van tevoren met alle informatie, dacht ik. Want eerst kreeg ik te horen, dat het allemaal goed was, maar een paar dagen later kwam een bericht van de teamleider: hoe zit het met de maatregelen omtrent corona ? Moet je een QR-code hebben ? Worden we gescand bij binnenkomst ? Ik gaf aan, dat dit wel zou gebeuren, maar toch weer stiekem niet: we zaten in een aparte sporterszaal en dus hoefde het weer niet: dat was effe wennen. Dus in de competitie “effe wennen” stonden we 1-0 voor.

Maar ook een teamlid van ons moest wennen aan de begintijd: we begonnen om 12.00 uur, terwijl Xander dacht om 13.00. Na een telefoontje van Mark kon Xanders zijn partij een kwartiertje later ook beginnen: toch al 2-0 voor ons !

Maar ook de tegenstander scoorde hoor: ik moest 4 notitieblaadjes uitdelen aan ze: allemaal een boekje vergeten: dus 2-1. Om vervolgens een tijd later ineens een mobiel te horen ! Had ik niet gezegd, dat die uit moesten staan ? De hele zaal hoorde de ringtoon, behalve de eigenaar zelf. Nadat we hem op de hoogte hadden gebracht, werd het weer stil in de zaal: het was weer wennen ! 2-2.

En toe kwamen de borden natuurlijk nog: ik zette mijn paard weg die een pion verdedigde: het was weer wennen en 3-2. Maar ook Bergen op Zoom liet zich niet kisten: op bord 1 werd een pion stevig verdedigd, zodat er een paardvork op e3 over het hoofd werd gezien: 3-3. En om af te sluiten: zowel de teamcaptain van hun als ik waren vergeten om het wedstrijdformulier te ondertekenen en dus is de eindscore 4-4.

De competitie “net niet”.

Maar er werd natuurlijk ook nog goed geschaakt, al werd het dan op veel borden “net niet”. Op 1 speelde Jan-Pieter een prima partij. Na een rustige opening kon hij dus een paard planten op e3 en won een kwaliteit. Daarna bouwde hij rustig de stelling op, de tegenstander probeerde nog wat, maar Jan-Pieter gaf geen krimp en speelde de partij netjes uit.

Op 2 gaf ik in de opening dus een pion weg. Daarna ging de stelling open en kwamen er combinaties in de stelling en mijn tegenstander dacht lang na om alle problemen te omzeilen. Het leek alsof hij in zijn opzet slaagde, maar rond de 40e zet miste hij er één en dus werd het net niet voor hem. 0-1 voor de tegenstander.

Op 3 speelde Mark die een dichte stelling op het bord kreeg. Het leek allemaal op remise uit te komen, maar toen het remiseaanbod werd gedaan, kon Mark de partij naar zich toe trekken. Hij speelde wel verder, maar zag het niet en de remise was een feit. Zo werd het dus 1-1.

Op bord 4 kwam Pierre goed uit de opening, maar ging hij te snel alleen op de verdediging spelen. De tegenstander kon echter lang niet profiteren tot aan het eindspel, haalde een pion en de partij binnen: zonde Pierre, net niet ! 2-1 voor ons.

Op bord 5 speelde Ivo een vrij nieuwe opening voor hem en offerde een kwaliteit voor spel. Maar die kwaliteit werd nooit meer terug gewonnen en de enige vrouw in het gezelschap kon het punt in haar boekje opschrijven. Het kwaliteitsoffer werkte dus net niet: 3-1.

Op bord 6 speelde Maarten de Kloe. Hij kon weinig jus aan de opening geven en kwam in een matte stelling terecht. De partij ging langzaam naar het eindspel, waarbij de tegenstander een pion ontfutselde bij Maarten en daarna nog één. Maarten vocht nog als een leeuw, maar de tegenstander maakte het goed af.

Op bord 7 speelde Xander met zwart. De opening verliep rustig en ook in het middenspel was er weinig spektakel te vinden. Dus er kwam een eindspel op het bord met Xander op beide vleugels 3 pionnen en de tegenstander 2 en 4. De tegenstander had het initiatief, maar zag niet hoe hij verder kwam en bood remise aan. Xander zag ook niet hoe hij verder kwam en nam het aan. Bij analyse bleek echter, dat Xander nog goede winstkansen had en dus weer een partij van net niet: 4-1.

Op 8 speelde Ad een prima partij. Hij kwam beter uit de opening, maar kon dit niet omzetten naar een materiële voorsprong en de stelling kwam dicht te zitten. Een verdeling van de punten als gevolg. En dus hadden we deze competitie dik gewonnen !

Tja, de wedstrijd ging dus met 3½-4½ verloren, maar eindelijk konden we weer eens schaken !

Gerelateerde berichten

4-0 en DSC wint!

DSC B en RDS op herhaling

DSC C - KiNG D

DSC A - HSC A

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856