• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
B-team Beats Baronie Breda!

B-team Beats Baronie Breda!

Het is maandagavond, 4 december. De eerste wedstrijd van de vierde ronde in de avondcompetitie van de NBSB, klasse 2D, staat op het programma. Ongeslagen, met zes matchpunten uit drie wedstrijden, staan we op de tweede plaats in onze klasse. Het Oosterhoutse “Rode Lopers” heeft ook drie gewonnen wedstrijden achter haar naam staan, en heeft iets meer bordpunten verzameld. Aan ons om de druk op dat team weer op te voeren. We mogen naar Breda, Baronie E is onze tegenstander.

Zoals altijd is Piet onze chauffeur, en die weet het ene vrije plekje voor de deur van de speellocatie feilloos te vinden. Eerst een bakkie thee/koffie, en natuurlijk praat Ruud weer bij met allerlei bekenden uit zijn schaakverleden, en dan kunnen we beginnen.

Op bord twee is dat nauwelijks de moeite waard: Peter Stokkermans mag aantreden tegen Hana Smidt. Hana stuurt met de witte stukken via een engelse opening aan op een mega-stukkenruil. En als de dames er op zet dertien ook af zullen gaan, biedt Peter dan ook maar remise aan. Hana overlegt kort, accepteert, en excuseert zich: Ze voelt zich niet helemaal lekker, en is blij naar huis te kunnen.

De stand op de klokken: Peter heeft nog 1:26 op de klok, Hana zelfs 1:28… Voor de teamcaptain van Dongen een mooie gelegenheid de andere partijen op de voet te volgen, zodat er een gedetailleerd verslag kan worden opgesteld.

Voor de tweede beslissing is het even wachten. Maar rond de klok van tien is het zo ver. Piet Noij op bord vier kruist deze avond de degens met Bart Joosen. De opening gaat gelijk op, geen significant voordeel voor één der partijen. Na zet 16. Df2 van Bart ontstaat volgende stelling:

Piet droomt van een koningsaanval, en vat het stoute plan op om hier lang te rokeren… Dapper, maar niet goed! De waardering van de stelling schiet naar +2 voor wit, en het plan voor wit is eenvoudig: Via de a-lijn binnenkomen en mat zetten voordat er een aanval van zwart van de grond komt. Bart heeft geen moeite het juiste plan te vinden, en voert dat feilloos uit. Piet staat op het punt ten onder te gaan, de stelling staat ondertussen op +7 voor wit, maar krijgt plotseling een reddingsboei toegeworpen! Met de stelling op +7 voor wit gaat Bart net te snel voor het mat en speelt in onderstaande stelling 29. Da2??

Piet spot direct het eeuwig schaak met De1 en Dg3, en redt het vege lijf. Zijn perfecte score (3 uit 3) is hij kwijt, maar ontevreden met deze ontsnapping is hij natuurlijk niet. De tussenstand is 1-1.

Een half uurtje later is ook bord één klaar. Ruud Goverde speelt tegen Hans Volder een doorgeschoven franse opening, die lang aan beide kanten goed gespeeld wordt. In onderstaande stelling heeft Hans echter zijn dame van e7 naar d7 gespeeld, waar b7 natuurlijk beter was. Nu geeft zwart gratis een pion weg!

Ruud wikkelt af naar een eindspel met een gedekte vrijpion, maar hoe win je zoiets? Plan: dreigen op links, afmaken op rechts! De vrijpion is het handenbindertje voor zwart, waarna Ruud wil toeslaan bij de koning.

Hij wordt daarbij geholpen als Hans geen Da8 speelt, maar Da5? , waarmee hij de controle over c6 verliest. Ruud stoomt door naar c7, waar dame en loper nodig zijn om promotie te voorkomen.

Hier ziet Hans een mogelijkheid de c7-pion op te peuzelen: Dame naar a5, loper naar c3, en zie dan c7 nog maar eens te dekken! Hij begint met Lb4? Ook op de computer gaan de belletjes rinkelen, +5,5 voor wit! De zwarte stukken staan op links, tijd voor een offer op rechts! Ruud speelt Lxg6! Hans laat de loper staan, raapt c7 nog op, maar in de eindstelling na 47 zetten is het mat in 3 onafwendbaar.

Half elf, en we staan met 2-1 voor! Op bord drie biedt Jan Haast meteen remise aan. De stelling is zeker niet in zijn nadeel, maar de teamleider van De Baronie, Ron Graumans, kan natuurlijk niet anders dan weigeren. Ze gaan nog even door. En nog even. En nog langer. We constateren dat het nog wel even kan duren, in plaats van een increment van 15 seconden is de klok ingesteld op standje 19. En dus 30 seconden per zet erbij! Uiteindelijk komt er een eindspel met ieder vier pionnen op het bord. Jan heeft een paard, Hans een loper.

Jan weet nog de pion op c7 te winnen, nu biedt Ron remise aan, maar Jan ruikt bloed! Hij speelt dapper door, dreigt met allerlei paardvorken, maar alles wordt doorzien. Na 84 zetten moet Jan uiteindelijk toch in remise berusten. De kerkklok slaat ondertussen half één!

De punten zijn binnen, en ondanks het late tijdstip is de stemming prima. Bij twee spelers zullen de wekkers de volgende ochtend voor zes uur weer rammelen, maar een kniesoor die daar mee zit. Eens kijken of later deze week de “Rode Lopers” ons tempo kunnen bijhouden.

De uitslagen:

  De Baronie E 1396 - DSC B 1552 1,5 - 2,5
1. Hans Volder 1316 - Ruud Goverde 1637    0 - 1
2. Hana Smidt 1534 - Peter Stokkermans 1643    rem
3. Ron Graumans 1514   Jan Haast 1501    rem
4. Bart Joosen 1219 - Piet Noij 1425    rem
   

Gerelateerde berichten

4-0 en DSC wint!

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

DSC B en RDS op herhaling

DSC C - KiNG D

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856