Eerste CCE norm voor Philippe Blankert

Per vandaag, 24 april 2021, heb ik mijn eerste CCE norm binnen. CCE staat voor Correspondence Chess Expert, en is de laagste titel binnen het correspondentieschaken. Ik heb 8,5-13, waarmee ik de norm 8-14 gehaald heb. Er loopt nog een partij, de mooiste winstpartij als het goed is, maar die is nog niet opgegeven dus kan ik die niet tonen. Hij komt wel. Andere partijen en de stand kunnen jullie zien op https://www.iccf.com/event?id=89747&order=p. Ik sta 2e, maar als de huidige nr. 1 zijn laatste partij niet wint, word ik zelfs groepswinnaar van het normtoernooi. 

Omdat ik de norm aan zag komen, heb ik me drie weken opgegeven voor een tweede norm toernooi; 2 CCE normen leveren de titel op. Hier lijk ik het een stukje moeilijker te hebben, ondanks dat de ratings niet veel verschillen. Een reden van 'het moeilijk hebben' is dat ik na Herman Grooten's stuk over de modernised Reti in een vorige Schaakmagazine en het boek daarover, van Demuth, heb gekocht. 7 maal 1. Pf3 gespeeld, maar deze zet, en het boek, lijken toch wat lichtzinnig. Veel sterke antwoorden van zwart staan niet in het boek! Dus moet ik met wit de stelling keepen om niet slechter te staan. Bijzondere gewaarwording, dat een boek (en opening) 'te slecht' kan zijn voor correspondentieschaak.

Met zwart heb ik vrijwel allemaal gesloten Ruy Lopez stellingen. Wit staat al snel +0,5 of nog meer, beter. Het vergt flink wat lezen om de mogelijke manoeuvres met zwart te gaan begrijpen, of zelfs een zwartpartij te winnen. Ik heb zojuist Stockfish 13 geladen, en dat komt toch met gunstiger waarderingen voor zwart dan Stockfish 12, en meer manoeuvreideeen voor zwart. Dat is mooi! Het sterkste programma schijnt op dit ogenblik FatFritz 2.0 te zijn, 99,99 euro.....volgens diverse youtube filmpjes en de achterkant van het pdf Schaakmagazine (heb je dat overigens al geprobeerd te printen en er een nietje doorheen te jagen? Niet te doen...). Maar intussen is Stockfish 13 uit, en is dat toch weer sterker dan FatFritz 2.0, zie https://ccrl.chessdom.com/ccrl/4040/, dus weer een stukje misleiding van Chessbase.

De Ruy Lopez, het gesloten Spaans, is naar mijn ervaring nu de opening waar engines de meeste moeite mee hebben: om met een goed oordeel te komen, zowel als met een goed vervolg. Het is nl. een opening van 'begrip en manoeuvres' bij uitstek! En daar zijn engines een stuk slechter in dan open en tactische stellingen. De Ruy Lopez vind ik toch de 'Koning' van de openingen. Het is de meest diepgaande; aan varianten leren heb je niets, je moet elke zet begrijpen inclusief de ideeen erachter. En er zijn niet veel boeken die het verklappen. Er zijn wel de nodige opmerkingen: 'Wie wint er? Degene met de hoogste rating'. Dus het is een ratingtester bij uitstek, en een opening waar de mens nog de meeste meerwaarde heeft boven de engine.

Stockfish 13 downloaden: kijk eerst m.b.v. systems je soort processor na, download dan de juiste zip in een mapje 'Stockfish 13'. Unzip het daar. Ga in de chessbase interface naar new engine, naar de map, ga op de exe staan en druk enter. De engine wordt vanzelf geladen in je chessbase omgeving, en daar kun je hem gebruiken. Zoals gezegd merk ik direct het verschil ten opzichte van Stockfish 12 (je kunt ook elke keer de engine uitkiezen voor de volgende zetten/varianten). Het is best zwaar vind ik, 14 partijen tegelijk, zo een normtoernooi, dus ik hoop toch een 2e norm te halen, al zal dat ongetwijfeld met minder marge gebeuren (als het gebeurt) dan de eerste keer. Het tweede toernooi is met tijdsachterstand te volgen op https://www.iccf.com/event?id=92765

Voor het diepgaand leren van een opening blijft correspondentieschaak dus wel ideaal.