Philippe probeert in Corona tijd CCE titel te halen

Toen we weer een lockdown leken in te gaan, oktober 2020, kreeg ik weer zin de nodige boeken te bestellen en gaf ik me abrupt op voor een normtoernooi van ICCF, voor de titel CCE (Correspondence Chess Expert). Dat is de laagste titel van het correspondentieschaak; er moet 1 normprestatie van elo 2150 worden gehaald (ICCF elo’s, die zijn anders dan de FIDE elo’s; 2650 is de top van de wereld in ICCF). Zowel ICCF als NBC vind ik opvallen door gebrek aan informatie, dus ik weet niet of 1 normprestatie volstaat, of dat ik er 3 moet halen. Volgens mij maar 1. Mijn rating is nu 2119, dus ik moet ‘iets beter spelen dan normaal’.

Het zijn 15 mensen, dus 14 partijen. Voor mij even wennen, zoveel tegelijk. Er is wel de ‘conditional move’ optie, waardoor je volgende zetten kunt ‘voorprogrammeren’ (‘als hij op a8 slaat, sla ik met de andere toren op a8 terug’). Ik wilde hiermee tijd besparen….maar al snel bleek het eerste nadeel: het vergeten over te brengen van een zet van je schaakprogramma naar de ICCF server. Dat is toch al de grootste bron van fouten, dat je in je programma net een andere stelling op het bord hebt dan in werkelijkheid op de ICCF server – maar bij het programmeren van varianten is die fout al snel gemaakt. ‘Tussenruil’ over het hoofd gezien – stuk kwijt en partij. Gelukkig overkwam het een tegenstander ook bij mij, torenruil vergeten te programmeren – toren kwijt en punt voor mij. ‘Eerlijkheid’. Daarnaast heb ik een normale winstpartij met wit. Ik sta dus op +1 (2,5 uit 4); de norm is 8 punten uit 14 partijen, plus 2 dus. 10 partijen staan dus nog open, en wel 3 staan op >= +1 voor mij. Dus: hopen niet te blunderen bij het overschrijven, en van de +1 stellingen minstens éen verwezenlijken! (de plus stellingen: zwartpartij tegen Aymard, zwartpartij tegen Glembek en witpartij tegen Knaption). Waarbij de rest remise mag blijven.

De hoeveelheid remises is groot, wat ook geen wonder is indien iedereen ook Stockfish 12 of andere hoogwaardige engine gebruikt. Ik ben minder romantisch over correspondentieschaak dan Jeroen – ik voel me assistent van SF 12. Waar ik zelf het meest mijn ei kwijt in kan is openingskeuze, en varianten uitwerken, ‘om te kijken waar een variant of stelling naar toe gaat’. Ik doe nooit een computerzet omdat die +1,13 geeft terwijl zet 2 slechts +1,03 geeft, dat soort verschillen vind ik te klein en leiden tot ‘rommelspel’, ik span me toch in om een mooie lijn in een stelling of partij te krijgen. Verder geeft ‘een paar zetten per dag’ ook een welkome routine in deze tijd van ‘ophokplicht’. Wat ik wellicht ook leer is ‘stellingen uit het hoofd leren’, omdat je constant je partijstelling in de engine met die op de server moet vergelijken. De partijen zijn te volgen op https://www.iccf.com/event?id=89747 en mijn winstpartij met wit in 20 zetten is te zien op https://www.iccf.com/game?id=1208716 . Zwart zette zijn stukken wel erg slecht neer in de opening, o.a. het vroeg uitbrengen van de zwarte dame is ‘onzin’ in de Saemisch met zwart (8….Qb6). 10…Bd4 is ook ‘onzin’, laat de eigen koningsvleugel in de steek. Zwart had alleen maar tegenspel met dame en paard, te weinig. Gemiddeld is het niveau hoger dan in genoemde partij.

Ik besteed ca. 2 minuten per zet, met engine. Wordt vervolgd!

Wellicht pas over een paar maanden, en hopelijk met CCE titel (een enkeling neemt echt 5 dagen per zet, plus vakantie….dus het kan nog even duren voordat al mijn partijen af zijn).

Philippe 5 januari 2021

 

Noot van Jeroen: Om de CCE titel te verkrijgen moet je 2x de CCE norm halen


Afdrukken   E-mail