Hoe eindigt Stockfish 11 - Stockfish 11? 2 Verre winstperspectieven voor Philippe

(Philippe, 15 augustus 2020) Al doet clubgenoot Jeroen er vrolijk over, correspondentieschaak is een zware last. Want hoe moet je nou met Stockfish 11 winnen van je tegenstander die ook het gratis Stockfish 11 hanteert? 

Voor de Stockfish fase had je tenminste nog een 'geld-race': 'Ik koop lekker een duurder schaakprogramma dan jij, want ik heb geen vrouw, en jij mag het niet kopen van je vrouw'. 

Het laatste halfjaar gingen mijn gedachten meer uit naar strategie: 'In strategie is de mens beter dan de computer'. Dat denk ik zelfs van mezelf (op Alpha Zero na), maar bij sommige stelling bespeur ik dat ik er niets zinnigs over kan zeggen. Misschien dat Anne Haast, begiftigd met meesterlijk inzicht, het wel kan? Neem de volgende twee stellingen, dezelfde tegenstander, in éen partij heb ik wit, in de andere zwart. Zelfs een 'klein plan' verzinnen lukt me niet, laat staan een 'set aan plannen' met lange termijn inzichten. Bijt je standen stuk:

(afgeleide stelling: wit aan zet)(wit aan zet)

Wat zijn in beide stellingen plannen voor wit en zwart? (nadenken, pas na de ALV aan mij vertellen, anders is het te recente hulp)

De stellingen zijn zo uitgebalanceerd dat er weinig progressie in zit.

'Waardoor kun je dan wel winnen?'

Ik denk:
1) door een niet-Stockfish zet te doen
2) door in de opening met een strategisch nieuwtje te komen, dat  niet in openingsboeken staat en ook niet door Stockfish wordt gesuggereerd.

1) is mij alvast gelukt: in deze partij - https://www.iccf.com/game?id=1166455 - hoop ik met wit te gaan winnen. (mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als de link het niet doet). De zet waarop ik een beetje trots ben is 30. g4, want niet door een engine gesuggereerd. Die wilden wel f4, of h4, laten we zeggen dat Stokvis de 'klok had horen luiden', maar ik vond dat g4 beter 'brak', meteen de strijd aan ging op de witte velden. Het ziet er prettig uit voor wit, engines geven +1, en dat betekent bijna dat de engine zelf de partij kan uitspelen richting winst. Een voordeel van engines is dat je varianten uit kunt proberen, en 'dus' te zien krijgt wat je tegenstander waarschijnlijk gaat doen. Toen ik zag dat zwart zo ver ging als Pa3 (verdwaald paard wat mij betreft) besloot ik bewust de koningsvleugel te openen. Mijn stukken stonden daartoe beter voorbereid, werken beter samen, en zwart verloor kostbare tijd en coordinatie met het paardavontuur naar a3. De 4 torens had ik daarvoor bewust geruild, omdat dat de relatief nuttigste stukken van zwart waren - ik wilde met wit een koningsaanval zonder torens. Dat zijn aspecten die Stokvis nog niet helemaal begrijpt, volgens mij. Bord 69 van Rusland - Benelux. In de titel staat: '...perspectieveN - het andere winstperspectief is met zwart tegen dezelfde tegenstander, hij nam te avontuurlijk een semi-vergiftigde pion aan. Misschien had hij slechts Stockfish 10 in plaats van 11.

2) ben ik van plan in de partij https://www.iccf.com/game?id=1180192 met zwart. Wat het is, wordt over 1-2 weken verslagen. Eigenlijk kinderlijk logisch idee, dat niet in openingsboeken staat en waar de engine ook niet mee komt. Of het ooit in openingsboeken komt? Daar is mijn rating eigenlijk te zwak voor, maar de engines vinden het idee ok (al zouden ze zelf met +-0,1 verschil een andere opzet kiezen). Bord 35 Benelux - Duitsland+Zwitserland. 

Dit was even een verslag van mijn leerproces, ik denk dat ik nu alweer bijna 2 jaar correspondentieschaak (met engines). Hopelijk interessant in een tijd waarin schaaknieuws zeer schaars is.