Jeroen speelde 2 groepen 2e klasse

Jeroen was dus gepromoveerd uit de 3e klasse NBC, en schreef in maart 1991 in voor 2 groepen in de 2e klasse. De groepen II/609 en II/610 hadden beiden officiële startdatum 16 april 1991. De partijen waren nog maar net begonnen en vader Toontje van Gool was bij het ontvangen van een aantal kaarten al benieuwd: ,,Hoe ies't, zijn er al opgevers bij?" Dat getuigt dat zijn vader wel interesse had in de resultaten van Jeroen maar er verder niet veel van snapte.

41) wit: Jeroen vG, zwart: Bart Romijn, Haren (G)

29 jaar, ongehuwd, speelt bordschaak bij sc.Haren, 2e team, 1e bord, Promotieklasse en speelt correspondentieschaak sinds 1986.

De partij word gespeeld in de Caro-Kann, de Capablanca-variant werd als subvariant gespeeld en werd t/m 16.Pf5 meerdere keren gespeeld, het werd een saaie remise.


Er zou nog kunnen volgen 20.Th4 Pxe3 21.fe3 Dc7. Zwart mag dan niet 21.....Dxe3 spelen want dan zet de Dame zichzelf vast.

42) wit: Jeroen vG, zwart: René Nijssen, Venlo

22 jaar, ongehuwd, werkzaam in een stempelfabriek als produktiemedewerker, speelde sinds 6 jaar correspondentieschaak en daarvoor 2 jaar clubschaak, schatte zijn eigen rating op ongeveer 1650.

René Nijssen speelde de Russische Verdediging, Jeroen komt uitstekend uit de opening, 13.d5 is nieuw en pakt goed uit, Jeroen creëert een ver opgerukte vrijpion en het wordt een snelle overwinning voor Jeroen.

43) wit: Jeroen vG, zwart: Theo Hertog, Apeldoorn

37 jaar, gehuwd, vader van een dochter en een zoon, werkzaam in de automatisering, lid van sv.De Schaakmaat te Apeldoorn.

Theo Hertog speelt een Versnelde Boleslavski-variant, in deze excentrieke variant is 8.Lg5 nieuw en in volkomen gelijke stelling geeft zwart op, misschien om persoonlijke redenen.


44) wit: Hennie Gertner, Oldenzaal, zwart: Jeroen vG

37 jaar en werkzaam als onderhoudsmonteur, speelde sinds twee jaar met wisselend succes correspondentieschaak.

De partij werd geopend met het Orthodox Geweigerd Damegambiet. Na de 12e zet kreeg Jeroen gedurende lange tijd geen antwoord van de tegenstander, tot dat hij een brief van de wedstrijdleider kreeg. Daarin stond dat ze moesten respecteren dat Hennie Gertner voorlopig geen antwoord zou kunnen geven, omdat hij in het ziekenhuis lag na een ernstig ongeval in Duitsland met de auto wat zijn vrouw noodlottig werd. Eénmaal weer thuis uit het ziekenhuis speelde Hennie Gertner nog 3 zetten en gaf toen op omdat hij het geestelijk niet meer aankon. De partij was overigens nog niet uit de openingentheorie.

45) wit: Marco van Avermaete, Sluiskil, zwart: Jeroen vG

22 jaar, ongehuwd, werkzaam als assistent-accountant. Speelde correspondentieschaak sinds één jaar, had in de 3e klasse in 2 groepen meegespeeld.Overige hobby's: tennis en uitgaan. Speelde met vrienden ook graag biljart en snooker.

De partij start in het Schots, wat door Kasparov in zijn WK-match tegen Karpov in 1990 een paar keer werd gespeeld. 9. 0-0 is nieuw en Jeroen komt goed uit de opening, maar de tegenstander neemt tussen de 15e en 20e zet het initiatief over en Jeroen komt daarna slecht te staan. 28.Pxd5 is een leuke kleine combinatie, Jeroen had al een pion prijs moeten geven maar hiermee verloor hij er nog één.


46) wit: René Sparenreyk, Amsterdam, zwart: Jeroen vG

Wit opent met Sokolsky, de partij wordt al vrij snel uit de theorie gespeeld, toch komt Jeroen goed uit de opening en komt beter te staan, maar 17.....Pg4 is niet zo'n beste, daarom komt wit weer terug in de partij. Uiteindelijk word een eindspel bereikt met 2 P+pi - 2 P+pi.


Op deze manier behaalde Jeroen in groep II/609 uit 6 partijen 4 punten en eindigde daarmee op een 3e plaats, een teleurstellend resultaat gezien het hele verloop van het toernooi. Groep II/610 zou heel wat meer resultaat opleveren, maar ook interessantere partijen.

Via een visitekaartje op een rapidtoernooi in Tilburg neemt Jeroen in het najaar 1991 een abonnement op het schaakweekblad ,,Die Schachwoche". Jeroen ontvangt het blad 50 keer per jaar voor 165 gulden. ,,Die Schachwoche" was een dochteronderneming van het algemeen weekblad ,,Die Weltwoche" en werd opgestuurd vanuit Sarmenstorf in Zwitserland.

Natuurlijk stonden in ,,Die Schachwoche" de meest actuele berichten over schaken, maar ook wel eens artikelen over openingen en analyses van opmerkelijke partijen, maar ook opgaves om op te lossen. Zo kwam bijvoorbeeld ieder jaar het Hoogovenstoernooi ter sprake en ook het Interpolistoernooi in Tilburg. Het was dus een interessante aanvulling op zijn collectie aan schaakboeken.