Jeroen ontvangt schaakkrantje uit Rusland

34) wit: Jeroen vG (1800), zwart: Igor Schachov, Perm, Rusland (2373)

34 jaar, sedert kort getrouwd met Ludmila Schalsei, zij was van beroep een breister, Igor had Duits, Engels en buitenlandse literatuur gestudeerd aan de universiteit van Perm via avondstudie. Al sinds langere tijd vrachtwagenchauffeur. Speelde correspondentieschaak sinds 1975. Speelde ook nog mee in de 2e ronde van ICCF-Cup VI/VII en speelt internationaal in de Hoofdklasse. Zwart opent met de Caro-Kann, na de 8e zet ziet de stelling er excentriek uit, maar deze variant is zo al meerdere malen gespeeld, wit komt beter te staan en bij nadere analyse 27 jaar later staat wit zelfs gewonnen, Jeroen hoeft echter de partij niet uit te spelen, want van de tegenstander werd niets meer vernomen.

De natuur in de omgeving van Perm in het Oeral-gebergte.

Jeroen ontving bovenstaand schaakkrantje vanuit Rusland, in ruil daarvoor wilde Iggy Schachov een paar damesschoenen terug ontvangen, door een verbod van zijn vader Toontje deed Jeroen dat niet. De envelop waar het krantje inzat was rondom het adres van Jeroen van Gool vol geplakt met schilderijen van postzegels. Jeroen heeft er altijd veel spijt van gehad dat hij in Café Kerkzicht in Kaatsheuvel deze envelop zomaar heeft weg gegeven voor een paar pilsjes aan een verzamelaar van postzegels.

Het was al langer bekend dat het correspondentieschaak in de Sovjet-Unie een venster was naar het westen, in ruil voor schaakboekjes vroeg men vooral om grammofoonplaten, pakken koffie en kleding. Schachov noemde zichzelf Iggy, misschien om zich een beetje Westers voor te doen. Nadat Jeroen niet reageerde op zijn verzoek begon Iggy Schachov zijn intimidatie's, een kaart naar Rusland was zogenaamd 6 weken onderweg, maar een kaart terug naar Nederland was maar 2 weken onderweg. Iggy Schachov begon daarom te dreigen met het claimen van tijdoverschrijdingen.

Wel stuurde Iggy Schachov voor Kerstmis 1991 een interessante Kerstkaart uit Perm.

35) wit: Jeroen vG, zwart: Jean-Sebastien Trochet, Berck-Plage, Frankrijk (2034)

Speelt correspondentieschaak sedert 1974, 37 jaar, leraar wiskunde met leerlingen tussen 14 en 23 jaar, hobby's: klassieke muziek op piano en orgel, schaak, correspondentie, verzamelt postzegels en anzichtkaarten, vooral met afbeeldingen van orgels.

Er kwam een Scheveninger variant in het Siciliaans op het bord, volgens de theorie is 11... Tfd8 twijfelachtig, deze zet werd ook gespeeld in Reshevsky-Ree, IBM 1977 die overigens door wit vlot gewonnen werd. Jeroen kwam sterk uit de opening en stond rond de 20e zet gewonnen en maakte het af met een fraai magneet-offer.

In 1993 was de rating van Trochet al gestegen naar 2133, daarna daalde hij weer sterk en in 2001 stopte hij met correspondentieschaak en had toen rating 1904.

36) wit: Kiril Bojilov, Bankia, Bulgarije (1800), zwart: Jeroen vG (1800)

42 jaar, electro-monteur in zwakke stroom. Zijn vrouw was zeer jong overleden en hij had één dochter, Lilia (21 jaar). Zijn hobby's waren schaken, kunstschilderen, hield van literatuur en philosophie, en heeft nieuwe ideeën ontdekt in het kader van radio en televisie. Woonde in een villa met een erg mooie tuin.

Jeroen speelde met zwart Dame-Indisch en al op de 4e zet speelde Bojilov het zeldzame 4.Pbd2, daarna ging het over naar Bogo-Indisch en bleef het toch nog tot de 10e zet theorie. Daarna begon het spel van Bojilov erg snel af te brokkelen, hij kwam slecht te staan en na 25 zetten stond wit mat.

Tijdens de partij vroeg Bojilov of Jeroen niet een keer op vakantie wilde komen naar Bulgarije. Jeroen vertelde dit alles aan zijn vader Toontje van Gool en hij kreeg meteen het simpele antwoord: ,,Ah jonge toch, die wul gewoean z'n dochter úthuweleke!"

Na 1996 steeg de rating van Bojilov naar net boven 2000, maar in het jaar 2000 is hij gestopt met een rating net onder 2000.

Bankia, Bulgarije

 

 

 

 

 

 

 


Afdrukken   E-mail