Jeroen gaat gewoon door

In november 1988 gaat Jeroen voor de 2e keer meedoen aan het kampioenschap van de gemeente Loon op Zand. Jeroen had aangegeven te willen spelen in de A-groep aangezien dat hij zich al te sterk voelt voor het overgrote deel aan huisschakers wat in de B-groep speelt, toch word hij ingedeeld in de B-groep en hij denkt bij zichzelf: ,,Wie niet horen wil moet maar voelen." Het is meteen de 1e ronde al raak, Jeroen speelt voor het eerst in zijn nog korte carriére tegen de enige dame, Hanneke Nieuwkoop. Hij komt betrekkelijk snel gewonnen te staan, maar Hanneke speelt nog betrekkelijk lang door. Jeroen wint en een week daarna vraagt Paul van Schijndel, wat Jeroen tegen dat vrouwtje had gezegd. Jeroen zei dat hij haar prettige partij had gewenst en na de partij nog had geanalyseerd met haar. Maar er werd hem verteld dat ze de andere 6 rondes niet meer zou komen, ze voelde zich geweldig opgelaten tussen al die mannen. Jeroen won verder alle partijen, in de laatste ronde mei '89 tegen de sterke jeugdschaker Ferry Honkoop had hij aan remise genoeg om kampioen te worden. Ferry speelde de Spaanse ruilvariant, 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dc6 5.Pxe5 Dd4 en Jeroen met zwart won na 21 zetten en kon nog een halve avond na genieten. De geweldige bokaal die hij laat op de avond kreeg prijkt nog steeds tussen alle andere kampioens-prijzen, die hij voornamelijk met biljarten heeft gewonnen.

 

In april'89 speelt Jeroen ook in het snelschaaktoernooi van sv.Wasbord in Waspik, dat was elk jaar opnieuw een erg mooi schaakevenement. De bedenktijd was 7 1/2 minuut pppp en het werd gehouden in het clublokaal Café dÓuwe Haven. Als 't weer het toe zou laten werd er altijd buiten in de tuin gespeeld. Toevallig tapten ze daar ook het lekkere wit bier van Dendergems en er kwam altijd een hele club Belgen spelen. Natuurlijk kwam hij daar ook Jan Schellekens tegen, maar ze hoefden niet tegen elkaar te spelen. Jeroen eindigde met 3 punten uit 7 partijen en kreeg daarmee de complimenten van Jan Schellekens, want hij had er minder behaald. .

 

Dezelfde maand organiseert de sv.Loon op Zand weer een schaaksimultaan in De Efteling in Kaatsheuvel, deze keer speelt iedereen tegen Vlastimil Hort. Het was voor Hort de 4e keer dat hij in de gemeente Loon op Zand was, maar de 1e keer dat hij in De Efteling speelde. Tijdens zijn openingsspeech in het Duits zei Hort dat de sprookjesachtige sfeer van De Efteling hem aansprak, maar meteen daarna zei hij dat het mooiste sprookje zou zijn als de Russen Tsjechoslowakije zouden verlaten. Hort speelde alle partijen met wit en kreeg staande ovatie dat hij op alle borden de eerste zetten geweldig snel speelde. Ook Jeroen moest met zwart tegen Hort spelen en opende met 1.e4 c5 2.c3 e6 3.d4 d5 4.e5 c4 en hield het lang vol tot Hort hem bij ongeveer de 40e zet van het bord combineerde. Na de 43e zet legde Jeroen zijn Koning om en gaf Hort een hand, Hort riep: ,,Sie sind einen guten Schachspieler!" Jeroen dacht bij zichzelf van wat krijgen we nou, en dat Hort vele tegenstanders van het bord liep te spelen, die allemaal veel sterker schaak speelden dan Jeroen. En inderdaad, zo gebeurde het, 50 schakers namen aan deze simultaan deel, maar niemand zag kans om van Hort te winnen, hij stond slechts 4 remises toe aan Serge Bierhuizen, Anita van Loon, Fred Slosse en Toine-Gérard Prangers. .

 

(zie afbeelding) Vlastimil Hort in actie tijdens de simultaan. .

 

In mei 1989 vroeg Paul van Schijndel aan Jeroen tijdens hun wekelijkse meeting of schaken per post niets voor Jeroen zou zijn. Jeroen had al eens gehoord van schaken per brief, maar dat ging meer tussen kennissen onder elkaar. Nu ging het over correspondentieschaak en Jeroen gaf meteen al kritiek, dat kan nooit eerlijk gaan, twee vreemden die honderden kilometers van elkaar wonen en die gaan tegen elkaar schaken per post, dat kan niet. Toch nam Jeroen het documentatieboekje mee en zou het thuis doorlezen..........! .


Afdrukken   E-mail