Jeroen boekt zijn eerste succes in schaken

Bruin caféDoor zijn meespelen in het zaterdagteam van Schaakmat werd Jeroen lid van de KNSB, daarom kreeg hij ook het bondsblad Schakend Nederland thuis gestuurd. Jeroen zocht de hele kalender af naar interessante schaaktoernooien. Ook zag hij advertenties van Van Stockum, Belinfante & Coebergh Boekverkopers uit Den Haag en Jeroen vroeg daarom een folder aan van de schaakafdeling. Jeroen bestelde regelmatig enkele schaakboeken en die werden meestal op zaterdagmorgen per post bezorgd en door zijn vader ontvangen.

Enkele keren ging Jeroen met zijn eigen auto op zaterdag naar de Heerengracht in Den Haag en natuurlijk niet om zomaar een schaakboek te kopen, als hij zou kunnen wilde hij de halve schaakafdeling leeg kopen, er was keus genoeg en dat maakte de keus erg moeilijk. Eén keer ging Jeroen met de trein naar Den Haag want de Heerenggracht lag niet zo ver van het Centraal Station, in de trein terug ging hij zijn nieuwe aanwinsten zitten bestuderen en Jeroen had net op tijd in de gaten dat hij alweer terug in Tilburg was, zo ook in de bus naar Kaatsheuvel.

In juni 1988 nam Jeroen deel aan een rapidschaaktoernooi bij De Vrije Pion in Sprang-Capelle. Jeroen haalde goede resultaten en toonde ook lef. Hij speelde een partij met wit in de Krakauer variant; 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Pf6 5.d4 ed4 6.cd4 Lb4+ 7.Kf1 en won er mee. Deze variant is eigenlijk een gambiet, maar het is voor zwart gevaarlijk om dit aan te nemen. Jeroen noemt het een ,,Witte Raaf" binnen het Italiaans.

In augustus breekt het nieuwe seizoen weer aan. De sv.Schaakmat houdt eerst nog een vergadering, Peter van Eindhoven geeft te kennen dat Schaakmat geen zaterdagteam meer kan opstellen en terecht. Toch zal Schaakmat nog in de externe avondcompetitie blijven spelen. Tevens meldt Peter ook het nog één jaar te zullen afkijken in de interne competitie, want als wedstrijdleider word hij het niet op komen dagen zonder af te melden helemaal beu. Jeroen beweert dat aan dat feit een schaakclub helemaal kapot gaat, en niet alleen een schaakclub, ook heeft hij zo biljartclubs naar de Filistijnen zien gaan................!!!

Peter van Eindhoven en Wim van Wanrooy geven aan als het niet verandert zij beiden naar de sv.Waalwijk zullen vertrekken omdat zij toch iets meer willen bereiken. Jeroen is teleur gesteld en verbitterd, maar toch gaat hij er weer met veel energie tegenaan. Eind oktober'88 neemt hij weer deel aan het Loonse Hoornschaaktoernooi, Jeroen behaalt uit 7 partijen 3 punten, maar krijgt commentaar van Ad Prangers dat hij als huisschaker tegen Jeroen als clubschaker moest spelen. Jeroen was er uiteraard niet blij mee.

In de Kroongroep werd het toernooi gewonnen door Toine-Gerard Prangers, met tegenstanders als Wilbert Kocken, Peter van Eindhoven, Fred Slosse, Wim van Wanrooy, Fred Klerks, Arnoud Jansen, Anita van Loon, Peter Damen en Elias Thijsse. Bij de clubschakers won Leon van Gelder de ,,Giedus van Roosendaal-troffee". Tijdens het toernooi werd Jeroen benaderd door Fred Klerks om aan het Tilburgs Distriktskampioenschap deel te nemen. Jeroen ging meteen akkoord, maar kreeg ook te horen dat hij dan de 1e ronde tegen Hans Moors zou moeten spelen, en dat hij dan op maandag in het clublokaal van De Wolstad aan de Gasthuisring in Tilburg moest aantreden omdat Hans Moors die vrijdag verhinderd was.

Jeroen kreeg meteen van Paul van Schijndel te horen dat het een zware partij zou worden, inderdaad na 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 c5 5.a3 La5 6.b4 werd Jeroen in een zeer taaie partij langzaam van het bord geschoven. De andere rondes moest Jeroen op vrijdagavond allemaal aantreden in Café De Roskam aan de ,,Korte Heuvel" in Tilburg. Dat was een gezellig donker bruin café, waar Jeroen na afloop van zijn partij een lekker pulletje wit bier van Dendergems kon drinken.

(zie afbeelding) Hoe Jeroen aan deze foto is gekomen weet hij niet meer, maar het kan bijna niet anders dat hij is genomen in Café De Roskam, Jeroen herkent een hele hoop details.


Afdrukken   E-mail