Jeroen schaakt verder

De ReeIn het seizoen '87-'88 gaat de sv. Schaakmat ook weer in de externe competitie op zaterdag spelen, en wel in de 4e klasse NBSB. De eerste wedstrijd moesten ze in Breda meteen al tegen de latere kampioen, Baronie 6. Echter ook meteen al, zelfs bij voorbaat stond Schaakmat met 2-0 achter omdat 2 medespelers niet kwamen opdagen, met Hans v/d Velden hadden ze dat al meer meegemaakt. Jeroen speelde aan bord 7 met wit tegen de sterke jeugdspeler Johan Borst en kreeg de variant 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 tegen en Jeroen wist toen nog niet hoe hij dat moest aanpakken, verbruikte veel bedenktijd en verloor uiteraard. Jeroen had al veel bestudeerd aan openingen, maar deze nog niet.

Wim van Wanrooy en Peter van Eindhoven speelden respectievelijk aan bord 3 en 4 en wonnen snel en makkelijk, bord 1 en 2 hadden ze dus opgegeven. Zo ging de wedstrijd voor Schaakmat verloren met 6-2. Later in de auto terug naar Kaatsheuvel zat vooral Peter van Eindhoven terecht zijn ongenoegen te uiten over deze nederlaag, ook met de vragende opmerking: ,,En bij Jeroen vlogen er een hele hoop stukken van het bord af!?" Wat Jeroen daarop geantwoord heeft weet hij niet meer.

Bij een latere thuiswedstrijd tegen Schavo uit Tilburg had Wim van Wanrooy netjes afgemeld, maar weer Hans v/d Velden kwam niet opdagen en Schaakmat stond bij voorbaat al met 0-1 achter, uiteindelijk werd met 3-5 verloren. Aan het einde van het seizoen zag Jeroen de eindstand, Baronie 6 was kampioen geworden met 12 uit 6 maar Schaakmat was alsnog op de 2e plaats geëindigd met 8 uit 6.

Jeroen stond wel bekend als openingenkenner, maar goede resultaten bleven in het begin van de interne competitie uit. Hij deed ook mee in de B-groep van het kampioenschap van de gemeente Loon op Zand, ook daar behaalde hij in het begin geen bevredigende resultaten. In alle competitie's samen scoorde Jeroen in het voorjaar van '88 tot aan het einde van het seizoen naar schatting bijna 50%, waar hij toch tevreden mee was, het ging beetje bij beetje beter.

In februari 1988 werd Jeroen weer eens uitgenodigd door Nico Schellekens jr. wat hij ervan vond in de kandidaten-match Timman-Portisch voor de WK-cyclus, en daarom met Nico sr. de partij te komen volgen op NOS-teletekst. Timman stond 1 punt achter met nog twee partijen te gaan. Timman speelde met zwart een creatieve verdediging, maar kwam niet goed uit de opening, hij kwam zelfs slecht te staan. Portisch had een dreigende pionnenketen die in het centrum al ver was opgerukt, terwijl het centrum van Timman bijna was weg geblazen. Met drie man waren ze het er over eens dat Timman verloren stond en uit ging de TV. Jeroen zag zaterdagavond laat op teletekst tot zijn grote verbazing dat Timman de partij toch nog had weten te winnen.

Jeroen ging de partij naspelen en zag dat Timman het spel wist te compliceren omdat Portisch niet secuur speelde. Op een gegeven moment raakte Portisch het spoor helemaal bijster en moest zich even later gewonnen geven. Jeroen belde zondag daarna op naar Nico Schellekens dat Timman toch nog gewonnen had. Nico snauwde meteen door de telefoon: ,,Wé, hoe kan dé nou toch man?" Jeroen zei hem dat hij dan maar eens goed moest kijken op teletekst en het antwoord was dat hij helemaal niet zou kijken want hij geloofde Jeroen niet.

Zijn vader mauwde tegen Jeroen: ,,Haa jonge toch, wé belde dan ammel op, dé witte toch, die zén ammel hetzelfde, lot ze verrekke, verrekte gek!" Hieruit blijkt dat vooral voor Jeroen er totaal geen eer aan te behalen viel, aan de hele familie Schellekens. Jeroen was met biljarten al een paar keer kampioen geworden, vooral in het driebandenspel, waarbij Jeroen telkens te horen kreeg, dat het driebanden zomaar een zijstraat is van het librespel in het biljarten. Overigens won Timman ook de laatste partij en daarmee de match.

In mei 1988 speelde Jeroen mee in de simultaan die de sv.Loon op Zand elk jaar organiseerde in de Efteling in Kaatsheuvel. Dit keer werd er gespeeld tegen grootmeester Hans Ree. Er werden twee overwinningen geboekt door voor Jeroen onbekende spelers en een remise door Arnoud Jansen van sv.De Wolstad. Verder werd alles verloren, zo ook door Jeroen in een Nimzo-Indische verdediging, die hij ongeveer tot de 8e zet in de theorie speelde.

(zie afbeelding) Hans Ree speelt zijn eerste zet in het bijzijn van 5 clowns van de Efteling


Afdrukken   E-mail