1000 partijen correspondentieschaak

Jeroen stamde dus bepaald niet af van een schakersfamilie zoals bijvoorbeeld de fam.Haast, fam.Van de Burght, fam.Van Foreest, fam.Fiora of fam.Schonis. Jeroen komt uit een voetbalfamilie, zijn vader Toontje van Gool heeft van 1949 op 15-jarige leeftijd t/m 1961 in het eerste van DESK in Kaatsheuvel gespeeld. In 1954 werd Toontje genomineerd voor selectiewedstrijden om betaald voetbal te gaan spelen bij NOAD in Tilburg. Helaas was Toontje geblesseerd. In 1961 stopte Toontje bij het eerste omdat Jeroentje op komst was, hij had geen tijd meer voor de training door zijn lust voor overwerk. Toch werd hij nog regelmatig opgeroepen om in het eerste te spelen. Overigens werd Jeroentje geboren op 26 maart 1962.

Toontje van Gool was bij het eerste van DESK gewend om voor de wedstrijd biefstuk met champignons en brood te eten, net zoals dat bij vele andere voetbalclubs gedaan werd. Toen hij in de lagere elftallen ging spelen wilde hij thuis deze traditie op zondagmorgen voortzetten. Waarom Jeroen dit zegt zal later in dit imposante boek blijken.

Jeroen was dus de enige in de familie Van Gool die zich voor schaken interesseerde. In 1979 wordt Jeroen uitgenodigd door zijn neven Wout en Stan Schellekens om bij JBK (Jeugd Biljart Kaatsheuvel) te komen biljarten. Jeroen zegt dit om verschillende redenen, net zoals bij het jeugdschaken kon hij er bij het jeugdbiljarten in het begin helemaal niets van. Later zouden de niveau- en prestatiecurves van Jeroen zowel bij het biljarten als bij het schaken parallel aan elkaar omhoog gaan. De belangrijkste reden dat Jeroen dit zegt volgt nog.

Wout en Stan kwamen uit een grote biljartfamilie, twee broers uit de familie Schellekens waren elk getrouwd met tantes van Jeroen. Gerrit en Nico Schellekens waren fervente biljarters, maar nog een andere broer, Leo was clubbiljarter. Bijna al hun kinderen gingen ook biljarten, Wout, Stan, Nico jr., Patricia, André en Leo jr. Gerrit Schellekens werkte in de bouwsector en ging zijn berging verbouwen tot biljartzaal. Later kwamen ze op het idee om een groots familietoernooi te organiseren waar o.a. Jeroen en Toontje van Gool ook aan mee mochten doen.

Tijdens die toernooien moest de wedstrijdleider telkens grote moeite doen om de biljarters van de 2 kaarttafels af te komen halen, enkelen hadden veel meer interesse in het rikken. Maar er was ook nog een clubschaker bij, Jan Schellekens uit Waspik. Jan heeft tijdens die biljarttoernooien vele partijtjes schaak gespeeld, zo ook tegen Jeroen. Jan Schellekens vond dat Jeroen veel beter tegenstand gaf dan alle anderen en vroeg hem dan ook om er over na te denken om bij 't Wasbord te komen spelen.

In 1981 werd Jeroen te oud om nog bij JBK te spelen en moest de overstap maken naar de senioren. Samen met Wout en Stan ging hij bij BVS (bv.,,De Steenbakker") biljarten. Ook in 1981 moest Jeroen in militaire dienst, als Rooms Katholiek ging hij bijna iedere avond biljarten in het PMT (Protestants Militair Tehuis) omdat er in het KMT geen biljart stond.

In 1982 deed Jeroen op de kazerne in 't Harde ook nog mee aan een schaaktoernooi tussen militairen. Jeroen behaalde voor zijn doen enkele opzienbarende overwinningen en daarom vroegen tegenstanders ook of hij al bij een schaakclub speelde, Jeroen zei dat hij misschien bij 't Wasbord in Waspik zou gaan spelen. Een militair uit Rotterdam reageerde: ,,Zo Van Gool dan word je schaakpik bij 't schaakbord." Eén tegenstander probeerde zelfs het Herdersmatje tegen Jeroen te spelen, maar Jeroen had al lang uitgezocht hoe hij zich correct moest verdedigen en schoof hem makkelijk van het bord af.

(op de afbeelding): Jeroen van Gool op oefening Münster Süd in mei 1982. Jeroen zou een maand later afzwaaien. Van alle biertjes is alleen het flesje van Jeroen, de rest is van de fotografen die een foto van Jeroen wilden maken.

In 1985 stopt Jeroen met voetballen bij DESK, één van de belangrijkste redenen was dat hij meer hield van de huiselijke sferen van biljarten en schaken. Tijdens de familietoernooien biljarten bleef Jan Schellekens er op aandringen dat Jeroen er over moest denken om bij 't Wasbord te komen schaken. In 1986 wordt het laatste toernooi georganiseerd, maar het wordt afgelast omdat de nacht ervoor Café-Zaal De Posthoorn in Dongen is afgebrand. De jongste broer Cor Schellekens was de eigenaar. De familie kwam nog wel bij elkaar en Jan Schellekens gaf de jaargang 1985 van het bondsblad Schakend Nederland aan Jeroen mee, met de mededeling dat het niet uitmaakte bij welke club Jeroen gaat schaken, maar hij hoopte vurig dat Jeroen bij 't Wasbord kwam spelen. Dit is de belangrijkste reden waarom Jeroen dit allemaal heeft gemeld.

volgende keer Hoofdstuk 2: De interesse voor het schaken wordt meer en meer.


Afdrukken   E-mail