DSC correspondentieschakers doen mee aan voorronden NK

Zoals bekend heeft DSC een afdeling correspondentieschaak, bestaande uit twee leden: nestor Jeroen van Gool en correspondentie'groentje' Philippe Blankert.Jeroen van Gool is oud NK correspondentieschaken per post en heeft een rating van ca. 2080 (de ratingpool van correspondentieschaak is extra streng, de wereldkampioen is de enige met een rating van 2600+). Philippe heeft nog geen rating, maar wel al 9,5 punt uit 11 partijen in groepen van 1800-2000 punten, en zal dus als 12 partijen gespeeld zijn (dan komt de openingsrating) wel in de buurt van Jeroen komen, of wellicht zelfs 2100. De vraag voor Philippe zal dan zijn of er nog genoeg 'leercurve' in zit om 2150 te bereiken (de hoop op meesterlijk inzicht heeft hij reeds opgegeven).

CC (correspondence chess) kent eigen titels, zo is er o.a. CCE (correspondentie chess expert, vergelijkbaar met 'candidate master' bij bordschaak) bij 2 normen van 2150, IM bij 2400 en GM bij 2500. Zowel Jeroen als Philippe hopen 'iets in hun leven te bereiken' door de titel CCE te behalen.

Competitie: Jeroen en Philippe doen mee aan de interlands tegen Bulgarije en Letland (BULG-NED is begonnen: Jeroen bord 20, Philippe bord 21), en zij doen mee aan de voorronden NK (Jeroen in groep C, Philippe in groep D) - dat zijn groepen van 2000-2200. 

Correspondentieschaak gaat met engines...diverse engines. De kunst is dan niet 'per zet' te bekijken, maar een hoofdvariant vooruit te berekenen, en dan verder te verbeteren door 'retro' 'volledige analyse' erop toe te passen. In de opening heb je aan een engine niets, en kun je beter zo lang mogelijk megabase 2018 en corr database 2018 gebruiken. In tactische stellingen heb je bijzonder veel aan engines, en ben je als schaker slechts bewonderaar van 'enginevernuft'. In stellingen waar tactiek ver weg ligt, zoals in erg positionele stellingen en in eindspelen heb je soms bijzonder weinig aan een engine. 

In onderstaande stelling heeft Philippe (met wit) niets aan een engine:
De engine is 'te dom' om te bepalen a) waar de witte koning naar toe moet b) hoe de witte pionnen moeten worden opgespeeld c) waar de plan-stappen voor winst uit bestaan, dus dergelijke stelling zijn echt 'hersenkrakers' voor de correspondentiespeler zelf. 

Daarnaast moet een correspondentiespeler zelf bepalen welke engine het sterkst is in welke stelling; in het algemeen vinden de meeste correspondentieschakers het ongepast om meerdere engines tegelijk te gebruiken. Komodo 12.1 met een stuk alphazero deep learning, Stockfish en Houdini 6 Pro worden als sterkste engines beschouwd; overzicht van bordschaak elo's per engine: http://www.computerchess.org.uk/ccrl/4040/

Met het 'per zet' nadoen van een topengine haal je, zo zijn correspondentiespelers het met elkaar eens, geen rating van 2150 in het ICCF correspondentieschaak (waar 95% engine gebruikt), mede omdat je ook megabases moet gebruiken in openingen, je soms een engine moet overrulen en een engine het soms niet weet. Zo is het toch een mooie sport!

Het meest leer je wellicht over openingen, waar naast megabases openingsboekjes belangrijk zijn. Voor subtielere openingen als Berlijnse muur en Catalaans zijn betrokken grootmeesters het ermee eens dat je nergens komt met gebruik van engine en megabase, BEGRIP door studie openingsboek is dan nog belangrijker, o.a. wegens begrip lange termijn. 

De TWEEDE partij intern vriendschappelijke Philippe-Jeroen staat op https://www.dscdongen.nl/partijen/141-experiment-correspondentieschaak/1472-philippe-jeroen-vriendschappelijk-correspondentieschaak-partij-2, en nu is typisch een stelling die wel erg geschikt is voor engines als Komodo 12.1.

Indien de vereniging er de voorkeur aan geeft zullen af en toe correspondentiepartijen verschijnen onder 'partijen' en wedstrijdnieuws correspondentieschaak op de homepage. Corr schaak duurt allemaal wat langer, te verwachten toekomstig nieuws betreft de openingsrating van Philippe en het wel en wee van Jeroen en Philippe in de voorronden NK resp. groepen C en D.Afdrukken   E-mail