Op weg naar Correspondence Chess Expert

Jeroen van Gool

Vandaag het tweede deel over onze correspondentieschaker Jeroen van Gool. In het Esko Nuutilainen Memorial, een toernooi voor landenteams, heeft Jeroen van Gool een remise binnen gehaald! Niets bijzonders zou je zeggen, maar deze remise is misschien belangrijk voor het behalen van zijn eerste titelnorm Correspondence Chess Expert! Ook begint de rating van Jeroen weer omhoog te krabbelen, onder andere door twee overwinningen op Lydia Aurelia uit Indonesië in de vriendschappelijke match van Nederland tegen Zone 4, Azië en Afrika!

In het E.N. Memorial speelt Jeroen aan bord 6 en hij had al twee remises behaald op zijn tegenstanders uit Panama en Italië, de laatst genoemde was Mauro Graziani! Dat was een theoretische remise door een herhaling van zetten waar beiden niet aan konden ontkomen en dat na een Reti-opening! Graziani stuurde na afloop nog een bericht dat die variant interessant is voor bordschaak maar niet voor corr.schaak,  zwart moet constant op zijn hoede zijn! Het bestuderen van deze partij is dus toch wel de moeite waard!

Nu heeft Jeroen van Gool dus de derde remise behaald tegen Jorma Ylipartanen uit Finland. Met wit kreeg Jeroen de Gifpion-variant in het Siciliaans tegen! Op de 8e zet kan wit Pb3 spelen en zo pion b2 behouden, maar Jeroen heeft slechte ervaring met die variant en speelde Dd2. Na de 20e zet had Jeroen verwacht dat Ylipartanen remise aan zou bieden gelet op de reputatie van deze variant, daarom ging Jeroen overleg plegen met team-captain eerste bordspeler Ferry Lunek of hij het eventueel aan zou mogen nemen! Jeroen mocht zelf beslissen maar tot ieders verrassing speelde Ylipartanen door met een variant die Jeroen nog steeds nergens heeft kunnen vinden! Enkele zetten later vreesde Jeroen het ergste, verlies van de partij  omdat Jeroen zo ongeveer werd gedwongen door zwart de Dames te laten ruilen met een pion minder! Hij begon er over na te denken hoe hij dat zou moeten verklaren aan het team! Tot zijn grote opluchting veroverde hij een pion terug met 33.Lxc6.

Omdat de zwarte a-pion te ver was opgerukt werd Jeroen gedwongen naar een eindspel T+L+3pi tegen T+2L af te wikkelen! Jeroen kon jammer genoeg maar één pion behouden maar die rukte ook op naar h6, na nog een tiental zetten besloot Jeroen toch maar remise aan te bieden! Tot verbazing van Jeroen nam Ylipartanen het meteen aan met het bericht dat hij verrast was dat Jeroen remise aan had geboden! Beiden dus verbaasd, maar Jeroen zelf beweert dit eindspel niet meer te kunnen winnen!

Het Nederlands team heeft eigenlijk helemaal niets aan deze remise, want ze moeten nog een hele hoop overwinningen pakken om de 4e plaats te halen en zich te kwalificeren voor de finale! Voor Jeroen zelf is het misschien wel belangrijk, dat hij van de nog 6 open staande partijen er 5 remise kan houden en die ene partij waar hij een pion meer heeft te winnen! Dat zal spannend worden, maar als hij dat bereikt heeft Jeroen een titelnorm binnen voor Correspondence Chess Expert!

Partijen zijn allemaal te zien op iccf.com en dan klikken op Rating List, daarna in het zoekvenster ,,Gool" invullen, daarna zijn lidnummer aanklikken, en dan heb je verschillende opties!


Afdrukken   E-mail