Even voorstellen.... Jeroen van Gool

Jeroen van Gool

Hallo, mijn naam is Jeroen van Gool. Een aantal keer hebben leden van DSC aan mij gevraagd iets op de website te zetten, wanneer ik iets bijzonders presteer met correspondentieschaak. Sommigen, of misschien wel velen hebben zelf al gekeken op de site van de NBC of van de ICCF, maar de resultaten van de laatste maanden zijn pover, getuige mijn rating die al meer dan 100 ELO is gezakt sinds juni vorig jaar. Daarom wil ik me eerst voorstellen over mijn rijke en imposante carriére in correspondentieschaak!

In 1987 ben ik weer naar mijn vroegere club Schaakmat in Kaatsheuvel terug gegaan, daar was ook Paul van Schijndel lid, en hij vroeg mij begin 1989 of correspondentieschaak niet iets voor mij was, en ik stond er nogal sceptisch tegenover, omdat ik dacht dat het nooit eerlijk kon gaan, maar toen ik enkele weken later een documentatieboekje kreeg met het huishoudelijk regelement van de NBC ging ik toch overstag! In juni 1989 startte ik in mijn eerste groep in de toenmalige laagste 3e klasse per post en ik speelde veel te sterk voor die klasse en werd dan ook meteen kampioen en promoveerde naar de 2e klasse, het niveau van tegenstanders was wel hoger, maar ik werd weer kampioen en pas in de 1e klasse ging het wat moeizamer, maar toch promoveerde ik eind jaren '90 weer naar de Hoofdklasse, door alle ervaring in de 1e klasse walste ik ook vrij eenvoudig door die klasse naar de Meesterklasse, de hoogste!

In 2007 kwalificeerde ik mij voor het Nederlands Kampioenschap! Het correspondieschaak heeft in de jaren '90 een grote stempel gedrukt op mijn bordschaak, tijdens het Loonse Hoorn-schaaktoernooi meldde Henrico Fiora, een sterke schaker van Schaakmat aan mij: ,,Tsjonge wé spulde gij veurtaon stéirk!" Dat alles omdat hij een remise moest toestaan aan mij! Mijn openingtheorie was intussen al vrij ver gevorderd, getuige een opmerking van Arjan Kuijten, ook lid van Schaakmat, dat ik ondanks ik een externe partij verloren had, de opening en daarna het strategische spel gewoon subliem gespeeld had, het ontbrak mij dus toen al aan het vermogen tot combineren, dat lukte mij maar een enkele keer! Even later werd tot mijn grote spijt de vereniging Schaakmat opgeheven en stapte ik met een aantal anderen over naar de s.v. Loon op Zand, daar kwam ik in aanraking met het Stappenplan door de jeugdafdeling, voor bordschaak had het wel invloed op mijn combineren, maar voor correspondieschaak maakte het niets uit, want ik kon mijn analyses en zettenreeksen voor combinatie's noteren in mijn aantekeningen!

In die tijd kwam ook Ton van Kuyk bij Loon op Zand spelen, en ik heb vrij sterke partijen  tegen hem gespeeld en we werden samen ook kampioen in de zaterdagcompetitie 4e klasse, daarna ging Ton weer terug naar DSC! In 1995 werd ik gevraagd door de voorzitter van De Wolstad, Wim Kimman om mee te spelen als gastspeler, ook daar speelde ik al sterker! Door drukke werkzaamheden en het feit dat ik intussen al in Dongen woonde ben ik in 1996 gestopt bij beide clubs, maar ik had toen al op de gedachte moeten komen om bij DSC toen destijds nog bij de Cammeleur te komen spelen, dan had ik toen misschien ook met de heer Hölscher kunnen converseren over correspondentieschaak, en ik had tijdens het Tilburgs Districtskampioenschap in enkele jaren een rating ongeveer 1600 opgebouwd!

Intussen ging ik in 1991 ook internationaal spelen, net na de Berlijnse muur was gevallen, na verloop van tijd kon ik aan mijn tegenstanders uit de vroegere DDR merken dat ze het er helemaal niet mee eens waren dat ze weer één Duitsland waren, door de grote werkloosheid, vooral in Rusland werden burgers steeds armer, en zo heb ik van alles meegemaakt in correspondieschaak! Een kaart naar Rusland was volgens mijn tegenstander 6 weken onderweg en terug was het maar 2 weken! Ik werkte toen nog in een fabriek voor kinderschoenen, en mijn tegenstander vroeg of ik een paar damesschoenen kon opsturen naar Rusland, in diezelfde tijd had ik een tegenstander uit Bulgarije met een dochter van 21 lentes, hij vroeg aan mij of ik niet op vakantie wilde komen naar Bulgarije, mijn vader zei me dat hij gewoon zijn dochter wilde uithuwelijken! In april 1992 speelde ik mee in een vriendschappelijke interland tegen Israël, in oktober stortte een vrachtvliegtuig van El-Al neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmer en mijn tegenstander zette op zijn kaart: ,,We are sorry about the El-Al accident"

Mijn meest unieke tegenstander was een gedetineerde uit de VS, hij vroeg aan mij of drugs in Nederland legaal waren, mijn toenmalige vriendin vroeg aan mij wat die vent van mij moest hebben! Ook heb ik meegemaakt dat tegenstanders komen te overlijden of ongeneeselijk ziek worden of wat anders, en dan moest de partij gearbitreerd worden en moest ik analyses opsturen, of soms werd een vervanger toegewezen, zo heb ik ook regelmatig partijen overgenomen van andere NBC-ers! Ook in toernooien die in meerdere fases werden gespeeld moesten zo partijen gearbitreerd worden omdat ze de einddatum bereikten! Eind jaren"90 vond ik bij een boekje van Fernschach International een ratinglijst, toendertijd had ik mijn recordrating 2172 ELO, na het millenium zakte dat ongeveer 300 ELO naar beneden, net zoals bij vele andere ervaren correspondentieschakers, waarschijnlijk door de sterke opkomst van schaakprogramma's, maar ook de sterkere opkomst van internet!

Interessant aan schaken per post was wel dat brieven en kaarten werden verstuurd met schilderijen van postzegels, vooral uit Rusland, maar regelmatig kreeg ik ook ansichtkaarten toegestuurd, en ik stuurde dan natuurlijk een ansichtkaart van Kaatsheuvel respectievelijk Dongen terug! In 2005 kreeg ik  voor mijn verjaardag een copie van Fritz 8 cadeau, het niveau was al weer gestegen omdat ik via mijn toenmalige vriendin in aanraking was gekomen met internet, maar dat schaakprogramma had maar weinig invloed op mijn rating! Ongeveer in de tijd dat ik me kwalificeerde voor mijn eerste NK, kwalificeerde ik mij ook voor de voorrondes van het Wereldkampioenschap, daarin had ik geen schijn van kans, ook niet om een titelnorm te halen!

Na enkele keren mee te hebben gespeeld in het NK, werd ik in augustus 2011 Nederlands kampioen en dat tegen een deelnemersveld waarvan er twee bij waren waar ik tot op de dag van vandaag nog nooit  heb gewonnen, Gerard Hooykaas uit Bilthoven en Giel Massy uit Rotterdam! Dat was voor mij een geweldige happening, ik voelde het ook al weken van tevoren aankomen en zo zei ik bij Coca-Cola tegen een collega dat het best kon zijn dat ik over een tijdje Nederlands kampioen kon worden, ik merkte al vrij snel dat hij dat aan andere collega's door had gebriefd, en toen het bericht in het Weekblad van Dongen werd geplaatst moest ik vrijwel dagelijks handjes schudden in Dongen en ik merkte dat ik maanden naderhand nog herkend werd als Nederlands kampioen, een kennis zei dat ik wereldberoemd in Dongen was geworden! In de Nieuwsbrief nr.4 van de NBC staat de partij met analyses die voor mij beslissend was! Tijdens mijn Nederlands Kampioenschap zat ik in flow, omdat ik ook van allerlei andere sterkere tegenstanders ging winnen, daarna ging mijn rating flink op en neer!

In juni 2017 bereikte ik weer een rating boven 2100 en mocht ik daarom weer in de Master Class van de ICCF deelnemen, dat heb ik niet gedaan omdat ik aan voelde komen dat mijn rating weer enorm ging zakken, o.a. door 4 aankomende verliespartijen in de Poloegajevski-variant die ongeveer gelijktijdig zijn gestart, ik had te laat in de gaten dat ik in geen van die partijen Dxb2 mocht spelen! Wat men bij bordschaken niet doet is, dat corr.schakers zich vaak voorstellen aan elkaar en daarna wissel ik met enkele tegenstanders nog verschillende berichtjes uit, maar dan gaat het vaak over koetjes en kalfjes, zoals bijv. Alan de Geus:,,Ik neem straks nog een Royal Dutch en morgen ga ik op voorntjes vissen aan de Zaan!" Verder heb ik mijn eigen tradities en rituelen, vooral qua eten, toen ik nog voetbal speelde bij DESK in Kaatsheuvel was de traditie bij mijn ouders thuis voor de wedstrijd biefstuk met brood en champignons, na een competitiewedstrijd biljarten ging ik 's avonds laat een broodje shoarma halen, teams van De Wolstad, maar vooral van De Stukkenjagers gingen op zaterdag na de wedstrijd gezamelijk naar de Chinees, Griek, Mexicaan of Italiaan, of dat ze verloren hadden of gewonnen, maakte niet uit, tijdens het Loonse Hoorn-schaaktoernooi kregen de deelnemers zondagmidag om 1 uur erwtensoep, al deze tradities heb ik met correspondentieschaak tot op de dag van vandaag nog steeds gehandhaafd!

Het Tilburgs Districtskampioenschap werd altijd verspeeld op vrijdagavond in café De Roskam , daar hadden ze een heerlijk Wit Bier, Dendergems, ik heb daarom op vrijdagavond tijdens het correspondentieschaken ook heel wat verschillende merken Witte Biertjes gedronken, Hans Böhm dronk tijdens zijn simultaan tegen ons in Waalwijk een Trappist, ik heb later thuis dus ook wel eens 'n Trappistje gedronken! Nu ik in het weekend vaak bij mijn vriendin ben zijn een aantal tradities wel afgezwakt, maar met mijn vriendin heb ik toch ook enkele aneqdotes, bijv. als ik in een partij er niet meteen uit kan komen welke zet ik wil spelen, wil ik  een andere partij bekijken omdat ik anders bij andere partijen misschien in tijdnood ga komen, dan zeg ik tegen mijn vriendin: ,,Deze zet ik effe in quarantaine!"

Snelspelers hebben we ook bij de ICCF, als ik van een tegenstander binnen een half uur al zijn tegenzet ontvang is dat betrekkelijk snel, dan neem ik een lijfspreuk over van Dick Smit, een teammaat in het Nederlands team vroeger van dhr. Hölscher: ,, Je moet je zet laten rijpen", dat betekent ondanks ik mijn zet al weet ik mijn tegenstander maar even moet laten wachten op mijn antwoord! Tenslotte die schaakprogramma"s, omdat vrijwel alle tegenstanders een schaakprogramma gebruiken, ben ik ook genoodzaakt dat te gebruiken, ook al werd het 25 jaar geleden door het NBC-bestuur uitdrukkelijk verboden, controleren konden ze het niet! De resultaten zijn de laatste tijd pover, maar uit principe ben ik niet van plan een sterker schaakprogramma aan te schaffen, de reden is dat ik veel vertrouwen heb in mijn eigen theorie en strategische spelopvattingen en aantekeningen, die ik tijdens het correspondentieschaken volledig mag gebruiken, dat zijn grotere voordelen voor mij, ik kom in correspondieschaken ook maar weinig aan combineren toe, de meeste partijen komen in een eindspel terecht en mijn remise-percentage is buiten mijn wil hoog!

Ook heb ik nu een reëele kans om een titelnorm als Correspondentie Schaak Expert te scoren in het Esko Nuutilainen Memorial Team Tournooi, dan moet ik wel die ene partij die ik beter sta winnen en de andere 6 partijen die ik matig tot moeilijk sta remise houden! Over ongeveer 3 jaar heb ik een opmerkelijk jubileum, dan heb ik 1.000 partijen corr.schaak gespeeld sinds 1989, nu zijn er dat 868 partijen!  Sinds ik internationaal ging spelen heb ik ook tegen de hele wereld gespeeld, behalve het vaste land van Afrika, de meest interessante landen waren Panama, Turkije, Cuba, Peru, India, Canada, Wales, Indonesië, Colombia, IJsland, Japan, Cape Verde, Venezuela, Nieuw-Zeeland, Mexico, Ierland, Maleisië, en Reünion! Resultaten en partijen van mij kun je via verschillende kanalen vinden, natuurlijk via de NBC, correspondentieschaken.nl, maar je kunt alles vinden op iccf.com via de Rating List of via Tables and Results, daar staat ook nog een foto op, waarop het lijkt of ik wijs op die beker van mijn NK, maar in werkelijkheid wijs ik op die leuke zet g4-g5!

Met schaakgroet, Jeroen van Gool


Afdrukken   E-mail