DSC B laat Rode Lopers ontsnappen

Vrijdag 9 december, acht uur ’s avonds. Ijskoud en Nederland is stilgevallen vanwege een potje voetbal op TV… Maar het Dongense B-team is onderweg naar Oosterhout. Piet heeft de ijskrabber gehanteerd en haalt de spelers op voor het korte ritje. De muts op zijn hoofd laat ons even denken dat de kachel defect is, maar dat blijkt mee te vallen. Naar Arkendonk, voor ons een nieuwe locatie, dus het is even zoeken naar het buurthuis en de ingang!

We worden hartelijk ontvangen, de temperatuur binnen is op orde, de TV staat aan (het is nog 0-0), en wat jeugdspelers achter schaakborden zijn enthousiast bezig. Een andere zaal is in orde gemaakt voor de externe wedstrijd, zodat voetbal minder invloed op de schaakpartijen zal hebben. En om half negen zoiets gaan de klokken aan.

Piet op bord vier is als eerste klaar. Tegen Bas Buytenhek, die met een gewaagd stukoffer op de proppen komt, komt Piet er eigenlijk niet aan te pas, en al vlot staan we met 1-0 achter. Het plan van de 4-0 overwinning kan wederom de prullenbak in.

Op bord drie doet Peter Stokkermans het ergens onhandig tegen Niek Verstraaten, maar weet de  boel om te draaien en komt grandioos gewonnen te staan. En biedt dan remise aan…

Op bord twee is Jan Haast dan in de afrondende fase bezig tegen Marijn Koot. Marijn slaat ergens niet meteen terug, en staat dan meteen verloren. Hij weet het nog te rekken, maar Jan gaat meedogenloos door met goede zetten. De stand is weer gelijk.

Dan hangt het teamresultaat af van bord één: Pim Kersbergen, invaller voor Ruud Goverde, kruist de degens tegen de Oosterhoutse nummer één, Lars van Wageningen. Het wordt een spannende partij. Pim krijgt wat voordeel, na een klein onnauwkeurigheidje komt Lars weer helemaal terug. In het ongelijke-lopereindspel, met een pion meer voor Pim, maar binnen de remisemarge, maakt Lars een grote fout. Pim vergeet te profiteren, en de remise is een feit.

Met 2-2 tegen deze tegenstander zouden we vooraf misschien wel tevreden zijn, maar de kansen op een overwinning waren er natuurlijk wel! De nazit in het buurthuis is erg aangenaam, bij deze bedank ik dan ook de Rode Lopers voor de prima sfeer, verzorging en gezelligheid, en we hopen deze tegenstander volgend seizoen weer te treffen!

Na enig speurwerk en omlopen door de koude Oosterhoutse nacht vinden we de auto van Piet terug, die ons weer veilig thuis brengt.

Zonder precedent te scheppen (!), maar gewoon omdat ik er een keer zin in heb, volgen hier wat uitgebreidere verslagen van de partijen van deze avond:

Bord 4: Bas Buytenhek-Piet Noij

Als Bas met e4 opent, weten we al dat het Caro-Kann tijd is. Bas speelt het handig, en weet een pion te winnen. Dat voordeel neemt hij mee naar zet 11: Pf3.

  

Hier neemt Piet met Lxe2, waarna Bas niet kiest voor Kxe2, maar voor een gewaagd stukoffer: hij speelt Pxe5!? Piet brengt de loper in veiligheid, maar verliest in die manoeuvre wel de pion op c6. De druk loopt op, maar alles is nog net onder controle als we bij zet 20 aankomen. Bas speelt Te3, en er staat groeiende druk op de loper op e7. Een zet als Kf7 lijkt logisch, maar Piet grijpt mis met Ph6?.

  

Bas verdubbelt de torens, de zwarte toren op e8 gaat naar e7 om de loper te dekken, maar wordt na c6 en Pb5 het leven onmogelijk gemaakt. De kwaliteit, de loper en de stelling sneuvelen. Er is voor Piet geen houden meer aan. Compliment aan Bas voor zijn  creatieve aanpak. 

Bord 3: Peter Stokkermans – Niek Verstraaten

In de opening offert Peter een pion, weinig aan de hand, en de eerste kritieke stelling ontstaat na 10 zetten:

 

Niek speelt Pxc2, waarna Peter met Lxc7 zijn loper in veiligheid kan brengen en pionnen kan ruimen! Na het juiste Txd8 blijft er een klein voordeeltje voor zwart over. Peter ziet het wel, maar denkt dat 11. Txd1 Txd8

  1. Pc3 Pxa1
  2. Txa1

ook genoeg is, maar zwart houdt wel veel pionnen over! Niek houdt de koning centraal, Peter kiest  de f-pion als doel, en na 18 zetten is de volgende stelling bereikt: 

 

 Peter lokt de koning naar voren met

  1. Te1+ Ke6
  2. Td1 Ke5
  3. Ld3

Waarna Niek een fout plan krijgt: Hij wil op f5 een toren ruilen tegen paard en loper, en met twee pionnen meer het eindspel ingaan. Idee is goed, maar werkt niet! Het paard komt er inderdaad na

  1.  ...  Td6
  2. Pg3 h5
  3. Pf5 Tf6?

 

en de zwarte koning houdt wel erg weinig velden over!

Peter ziet dat na Te1+ de koning naar f4 moet, waarna het schaakje g3 kan volgen. 

 

Wat Peter ziet is dat g3+ Kf3? De koning mat gaat na Tf1+ Kg4 en h3#

Wat Peter denkt te zien is dat zwart na g3+ Kg4 de tijd krijgt om h4 te spelen, en met zijn koning naar h5 ontsnapt. De toren dekt het paard niet, want staat nu nog op e1, dus de loper kan niet spelen. En na Tf1 krijgt zwart tijd voor h4 (wat overigens geen probleem is). Wat Peter wil zien is het laatste stuk van Nederland-Argentinië, en biedt in deze stelling remise aan. Natuurlijk snel geaccepteerd door Niek! Wat Peter niet ziet is dat na na

  1. g3+ Kg4
  2. Te5!

het paard gewoon gedekt is en de ontsnappingsroute via h5 met de loper op e2 weg is. Dit wint op alle manieren! Half punt weggegooid! En dan verliest Nederland ook nog na de pingels!

 Bord 2: Marijn Koot-Jan Haast

Jan Haast op bord 2 mag het met zwart opnemen tegen Marijn Koot. Die begint voortvarend met f4 en e4, en neemt wat initiatief. Maar rond de vijftiende zet neemt Jan het initiatief over. En als Marijn dan op zet 19 eerst het dreigende paard op g4 wil verjagen met h3 krijgt Jan beslissend voordeel!

  

  1. h3 Lxe1
  2. Txe1 Tfe8
  3. hxg4 Pxg4

is het eigenlijk al voorbij. Na zet 34 van wit speelt Jan 

  

  1. …. Dc1+
  2. Kb2 Dd4+

en daar helpt ook geen c3 meer tegen (Te2+). Degelijke overwinning voor Jan.

Bord 1: Pim Kersbergen – Lars van Wageningen

Als invaller voor Ruud Goverde heb je het niet gemakkelijk. Er wordt wat van je verwacht, en je hebt de pittigste tegenstander. In dit geval Lars van Wageningen, 1754 op de teller. En die kiest voor een scandinavische opening met 2. … Pf6. We zijn bij zet 12, Lars heeft zojuist Tc8 gespeeld, en Pim slaat met het paard op f7. Zoals het hoort! 

   

Hij krijgt het paard natuurlijk terug na Kxf7 Dh5+ en Dxa5. De computer zegt +1,6. Als de dame dan opgejaagd wordt door het paard en zelfs Pa4 gespeeld wordt, telt de teller door naar +3! 

  

Na Dxc4 Pxb2 ruilt Pim de dames af (tegen de zin van Stockfish, die wil De2 of Db3), en blijft een prima stelling over (+2.1). Maar na Lb3 en Pa4 ruilt Pim op a4 zijn loperpaar in, waarmee de stelling weer in evenwicht is. Met zetten als Pf3 en Lf4 kan de druk worden opgevoerd en blijft het voordeel behouden.

 

  1. Lxa4 Lxa4
  2. c4 Lg7
  3. c5 Txc5
  4. dxc5 Lxa1

Nu Is zelfs het materiaal weer in evenwicht.

In het vervolg weet Pim de b-pion te pakken, en ruilt Lars de a tegen de c-pion. Lars ruilt zijn witte loper tegen het paard, en ondanks de pion voorsprong moet het ongelijke-lopereindspel remise zijn. Beiden willen meer, en zowel Pim als Lars gaan op de achterste pionnen af! 

  

Het blijft spannend. Lars maakt dan nog een kapitale fout door hier e5? Te spelen. Na Kh6 volgt e4, en zwart verliest de g en h-pion. Pim krijgt aan twee kanten een vrijpion, en de loper raakt overbelast! 

  

Maar Pim ziet een aftrekschaakje over het hoofd. In plaats van Kxh7  speelt hij fxe4, en na

  1. …. Lxe4
  2. Kxh7 g5+!
  3. Kh6 gxh4
  4. g4 hxg3 e.p.

is het potremise. Een teleurstelling voor Pim. Van tevoren lijkt een remise een mooi resultaat, maar nu voelt het toch als een halfje verloren. Maar al met al een heel sterke partij van Pim!

De uitslagen:

  De Rode Lopers 1570 - DSC B 1550     2 - 2
1. Lars van Wageningen 1754 - Pim Kersbergen  ----     rem
2. Marijn Koot 1548 - Jan Haast 1589     0 - 1    
3. Niek Verstraaten  ----   Peter Stokkermans 1635     rem
4. Bas Buytenhek 1409 - Piet Noij 1427     1 - 0