Wat een jaar. Een jaar waarin besloten wordt dat er een verbod komt op zware vuurpijlen en knalvuurwerk. Een jaar waarin bij de eerste persoon in Nederland de ziekte Covid-19 wordt vastgesteld. Een jaar waarin de Wereldgezondheidsorganisatie dezelfde ziekte als pandemie bestempelt. Een jaar waarin een nieuwe donorwet van kracht gaat. Een jaar waarin op het strand van Noordwijk een menselijke kaak wordt gevonden die na onderzoek afkomstig blijkt tussen 763 en 492 voor Christus. Een jaar waarin wij eindigen met een harde lockdown.

Wat een schaakjaar. Een jaar waarin de gevolgen van eerder genoemde pandemie ons niet zijn ontgaan. De externe competities zijn stopgezet of niet eens van start gegaan. Het online schaken heeft een enorme vlucht genomen. Alleen al op Twitch zijn er voor 38 miljoen uur aan schaak video's bekeken, met aan het roer Hikaru Nakamura. Een jaar waarin de interne competitie is gereduceerd tot 'slechts' 12 tafels. En zelfs met die tafels is de competitie al meermaals

...

Vanavond heeft onze Minister President in zijn toespraak een strenge lockdown aangekondigt. Voor binnensporten geldt dat deze 15 december niet meer zijn toegestaan. Voor onze vereniging betekent dit dat wij tot en met 19 januari niet meer zullen schaken op zowel de vrijdagavond als op de zondagochtend. Of we na 19 januari weer kunnen schaken zullen we waarschijnlijk ik de laatste week van de lockdown kunnen melden. Als alternatief bieden wij op vrijdagavond een online schaakcompetitie aan. Via een samenwerking met de Eindhovense Schaakvereniging kun je ook op dinsdag en woensdagavond terecht voor een online schaakcompetitie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de secretaris.

Zoals gebruikelijk sluiten we het jaar af met een snoepzakkentoernooi. En om het niveau van het speelveld enig sinds gelijkt te trekken wordt er gespeend met handicaps. Hoe hoger het niveau hoe zwaarder de handicap. De beginnende speler heeft nog al zijn stukken, en de meest doorgewinterde spelers start met een dame en een minuut op de klok minder. In negen gespeelde ronde wordt beslist wie zich winnaar van het toernooi mag noemen. Niemand ging zonder punten naar huis en ook niemand heeft al zijn partijen gewonnen.

Vrijdag 11 december. Ronde twaalf. Jan-Pieter de Vries verslaat Mark Maas, en komt binnen een half wedstrijdpunt te staan. Ook Maarten van der Burght wint, tegen Roelant Schoots, en klimt hierdoor naar plaats drie. De zege van Pierre Mulders op Frans van Gils levert hem een vijfde plek op.

Met de start van de tweede cyclus staan weer allerlei topwedstrijden op het programma: Roelant Schoots weet Mark Maas op remise te houden, Jan-Pieter de Vries neemt zijn revanche op Maarten van der Burght, Pierre Mulders verslaat Xander Mahieu, en Frans wint van Frans. Geen Franse partij overigens.

 De laatste normale speelochtend van dit jaar is er eentje vol verrassingen. De sterkste twee van van de competitie zijn afwezig, maar een oud gezicht van vorig jaar is weer present. En niet alleen hij is er weer maar heeft ook nog een vriendje meegenomen.  Na een tijdje afwezig geweest te zijn heeft Mohamed nog even tijd nodig om weer in het ritme te komen en verliest zijn partij tegen  Abdul. Demi weet ons weer te verrassen door te winnen van Maas. Hopelijk kan ze deze winning streak doorzetten naar volgend jaar. Dano heeft mogelijk teveel nieuwe indrukken opgedaan in zijn introductie les dat hij daar nog overwelmd van was een heeft zijn partij tegen Levi niet gewonnen. Seraj en Mathijs zijn redelijk gelijk in niveau en de partij tussen die twee is dan ook altijd een schouwspel om naar te kijken. deze keer is het Mathijs die met de punten naar huis gaat.

De laatste ochtend van het jaar wordt traditioneel getrouw afgesloten met het snoepzakkentoernooi

De eerste cyclus is voorbij. Tijd voor een tussenbalans in de verschillende groepen: Mark Maas staat in groep 1 (en in de hele competitie) met ruime voorsprong bovenaan, en zal het in de komende ronden weer op moeten nemen tegen zijn directe achtervolgers. In groep 2 staan Peter Stokkermans, Xander Mahieu en Jan Haast op een kluitje bij elkaar te dringen om de eerste plek. In groep 3 is het Sven Steens die al wekenlang de lakens uitdeelt.

Nr Naam Punten Wa Gsp Gw Rm Vl Perc Kl On Nbs
1 M.Maas 1 491,00 70 10 8 0 2 80,0 0 0 0
2 R.Schoots 1 404,00 69 10 6 2 2 70,0 0 0 0
3 M.vd Burght 1 389,33 68 8 6 0 2 75,0 0 0 0
4 JP.de Vries 1 360,50 67 7 5 1 1 78,6 1 0 0
5 F.vd Burght 1 305,00 66 10 5 2 3 60,0 0 0 0
6 F.van Gils 1 294,00 65 9 6 0 3 66,7 1 0 0
7 P.Stokkermans 2 283,00 64 5 4 0 1 80,0 -1 1 0
8 X.Mahieu 2 271,50 63 9 2 5 2 50,0 1 0 0
9 P.Mulders 1 267,50 62 10 4 1 5 45,0 0 0 0
10 I.de Ligt 1 266,50 61 5 3 1 1 70,0 -1 1 0
11 J.Haast 2 263,00 60 10 4 2 4 50,0 0 0 0
12 S.Steens 3 255,17
...

Ook deze ochtend zijn er twee partijen die eindigen zoals voorspeld had kunnen worden door het grote niveauverschil. Dit betekend weer een winstpartij voor Timo en Stijn. Bram tegen Abdul is altijd weer spannend, deze keer in het voordeel van Abdul. De verrassing van de Ochtend is toch de partij van Demi tegen Seraj. Demi wist deze te winnen tegen de over het algemeen sterkere Seraj.

 

Voor diegenen die online schaken leuk vinden, heeft Chess.com nu een nieuwe game methode genaamd Fog of War. Je speelt een schaakpartij volgens de klassieke regels (ofwel de normale schaakregels), echter zie je niet wat je tegenstander doet. Je kunt alleen velden zien waar een stuk naartoe kan en waar een stuk staat. Dus een pion in de beginpositie ziet de derde en vierde rij. In de video een demonstratie van deze nieuwe variant tussen Levi Rozman en Hikaru Nakamura. De video is afkomstig uit het Youtube kanaal van Levi Rozman aka @Gothamchess. 

Afgelopen vrijdag hebben weer online geschaakt. Het aantal deelnemers was iets minder, maar dat maakt het niet minder leuk. Ook Christophe is weer van de partij en weet zelfs een (virtuele) podiumplaats te veroveren.

 

De senioren spelen alweer een paar weken online. gelukkig voor de jeugd kunnen de fysieke lessen en partijtjes gewoon door gaan. De koploper van de competitie had geen extreem moeilijke partij maar ook voor hem geldt: Blijven opletten, voor je het weet verlies je een stuk! In de partij tussen Demi en Abdul waren er voor beide kansen. Helaas zag Demi de mat in twee over het hoofd en verloor de partij. Van Bram zijn we gewend dat het wanorde en chaos op het bord is. een duidelijke lijn in zijn plannen is vaak ver te vinden maar in dit geval heeft het hem geholpen tegen Seraj want die was ook totaal de weg kwijt, wat resulteert in de winst voor Bram. De verrassing van de ochtend is toch wel de partij Levi - Maas. Na een gelijkwaardige opening heeft Levi het betere plan en weet van Maas een stuk te winnen. Maas is hierdoor zo verbaasd dat hij Levi zomaar nog een stuk cadeau doet. Levi laat dit niet liggen en weet de partij te winnen.

Zo kan het gebeuren dat Frans van der Burght een leuk schaakprobleem tegenkomt. Het is een eenvoudig probleempje en het enige wat je moet weten is dat wit aan zet is en ook nog eens wint. Oplossingen kun je naar de secretaris sturen. Wie een goede oplossing instuurt wint een eervolle vermelding op de website. Veel puzzelplezier.

 De sint is weer in het land, maar daar is op het schaakbord weinig van te merken. de cadeautjes die uitgedeeld worden blijven tot een  minimum beperkt. Omdat alle jeugdleden aanwezig zijn mag onze lesgeven (Maarten de Kloe) weer in actie komen. Vandaag is hij ingedeeld tegen Levi. Ondanks het goede spel van Levi is Maarten toch een maatje te sterkt voor hem. Maas en Seraj leveren een gelijke strijd maar als het stof van het slagveld is verdwenen is er voor Maas en koning een koning plus toren voor Seraj over. Vandaag is tussen Timo en Stijn de partij gespeeld voor de koppositie in het klassement. Stijn was de leider van het klassement en een remise voor hem is genoeg om aan de leiding te blijven. Demi heeft de sinterkaas gedachte goed te pakken en geeft Bram haar dame cadeau. Mathijs en Abdul is een gelijke strijd met aanvallen en dreiging vanuit beide kanten. Net op het moment dat Mathijs een winnende aanval op Abdul zijn koningstelling wil uitvoeren is Abdul hem te snel af en weet

...

Mede dankzij Philippe, hebben we contact gelegd met ESV uit Eindhoven. ESV organiseert iedere week een aantal toernooien op Chess.com waar wij als Dongenaren aan mee mogen doen. Deze week hadden wij de eer ESV uit te nodigen voor het 21ste DSC online toernooi. Dit bracht ons aantal op 10 schakers die streden in een Arena toernooi van 2 uur. In deze schaakvorm speel je zoveel partijen als je wilt. De partijen zijn 10 minuten per partij per persoon met een increment van 3 seconden per zet. Win je twee of meer keer achter elkaar krijg je bonuspunten. De speler met de meeste punten heeft gewonnen. Maar let ook eens op onze Pim Kersbergen. Het nieuwe talent van onze schaakclub, wordt gewoon 4e tussen al die schaakgiganten.

Het bestuur van het Parochiecentrum laat weten haar deuren voor 2 weken te sluiten. Door de aangescherpte maatregelen tegen Corona heeft het Parochiebestuur, in opdracht vanuit Bisdom Breda, dit besluit moeten nemen. Dit betekent dat we op vrijdag 13 en vrijdag 20 november niet kunnen schaken. Hoewel we dit natuurlijk jammer vinden, gezien onze strikte Corona maatregelen, begrijpen en ondersteunen wij dit besluit. Als alternatief kunt u online spelen tegen ESV uit Eindhoven (met dank aan Philippe). Daarnaast zullen we op vrijdagavond ook een DSC Online toernooi gaan organiseren via Chess.com. Dit toernooi zullen we gaande houden, ook wanneer we weer fysiek mogen schaken. Dit om de leden die de Corona crisis afwachten de gelegenheid te geven een potje te schaken. 

Bij de 8e ronde van de jeugdcompetitie zijn er twee partijen waarbij de uitslag van tevoren al redelijk te voorspellen is. Stijn wint van Seraj en Timo heeft het niet al te moeilijk tegen Demi. Het niveau van Maas en Bram zit dichter bij elkaar dus is er een mogelijkheid voor beiden om te winnen. Vandaag is Maas als winnaar van het slagveld gekomen. De partij van Abdul en Levi is gewonnen door Abdul maar heeft hier wel de nodige strijd voor moeten leveren.

Vrijdag 6 november, 20.15 uur. Ronde 9 staat op het programma. Drie topborden, elf borden in totaal. De voorsprong van Mark Maas is aanzienlijk na achtereenvolgens zeges op de nummer 2 en 4, nu is nummer 3 aan de beurt. En Jan-Pieter de Vries, koploper in het in maart jongstleden afgebroken seizoen, doet waar de andere cracks faalden: Hij brengt Mark een zeldzame nederlaag toe. Bij lange na niet genoeg voor de eerste plaats, maar wel voldoende voor stek twee. Ook voor andere spelers de kans om in te lopen: Roelant Schoots wint van Maarten van der Burght, en stijgt naar plaats drie in het klassement. Frans van Gils neemt in een rechtstreeks gevecht de vijfde plaats van Pierre Mulders over.

Nr Naam Punten Wa Gsp Gw Rm Vl Perc Kl On Nbs
1 M.Maas 1 439,00 70 9 7 0 2 77,8 -1 0 0
2 JP.de Vries 1 361,50 69 6 5 1 0 91,7 0 0 0
3 R.Schoots 1 348,00 68 9 5 2 2 66,7 1 0 0
4 M.vd Burght 1 330,00 67 7 5 0 2 71,4 1 0 0
5 F.van Gils 1 306,67 66 8 6 0 2 75,0 0 0 0
6 F.vd Burght 1 276,00 65 9 5 1 3
...

Ronde zeven van de jeugdcompetitie is gespeeld. Timo wint van Bram. wel in goed overleg hoe bram het makkelijkste mat zou gaan. Mathijs wint van Demi. eerst geeft mathijs een paardvork op de dame en toren waardoor hij een kwalitiet wint. later in de parij ziet Demi helaas een stukverlies over het hooft. Levi wint van Seraj met een mooi matbeeld. Stijn weet abdul netjes van het bord te zetten.

Ronde acht is een rustige ronde. Sowieso vanwege het weinige rondlopen van de spelers en de ruime afstand tussen de tafels, maar ook omdat de maximale twaalf partijen op deze avond niet gehaald worden. Twee borden blijven leeg vanavond... En een derde bord was heel snel klaar. Frans van Gils had slechts zeven zetten nodig om de tegenstander mat te zetten! Ook Philippe Blankert won bij zijn rentree vlotjes.

De laatste dag van de herfsvakantie is een rustige ochtend met maar drie partijtjes. geen verrassende uitslagen in de partijen tussen Demi en stijn en de partij van Levi tegen Timo is ook zonder spannende gebeurtenis verlopen.

De echte interessante partij is tussen Bram en Matijs. beiden zagen geregeld een combinatie met stukwinst over het hoofd, en Mathijs heeft zelfs een aantal keer een mat in één gemist!!!