Werd het een “walk over” of niet?

Op vrijdag 25 oktober mochten we in de 1e ronde van de avondcompetitie tegen Baronie C. Op papier is dat de zwakste broeder te noemen: de rest zijn vele A-teams aanwezig, behalve dan die van Stukkenjagers, maar ervaring leert, dat zelfs E nog stevig kan zijn. Dus werd het deze avond voor DSC-A een makkie of hadden we ze onderschat en gingen de punten toch nog naar Breda toe ? 

De ratingverschillen waren op papier erg duidelijk, maar dit was zeker niet te zien op de borden. Het gemakkelijkste leek het nog te gaan op bord 1, waar de wedstrijd zo’n half uur later begon. Roelant had een diplomauitreiking van zijn dochter en na vele pitches en zo later kon hij eindelijk beginnen. Hij kwam in een overzichtelijke opening terecht die hem niet veel tijd kostte. Nadat zijn tegenstander een pionverlies toeliet, wikkelde Roelant het rustig af naar een gewonnen toreneindspel, wat de tegenstander niet meer hoefde te zien.

Op bord 2 speelde Maarten en kreeg Ponziani op het bord. Hij drukte snel zijn tegenstander tegen de achterkant van het bord, maar kwam er niet doorheen. De tegenstander kwam er steeds meer uit, totdat de stelling werd opengebroken en de combinaties er volop in kwamen. Hij verloor twee pionnen en daarna nog een toren: dat was voldoende voor de winst.

Vervolgens was Mark op bord 3 klaar: hij kreeg zijn befaamde Caro-Cann op het bord. Er ontstond door tegenover gesteld rokeren een race voor de koningsaanval. Wit zette niet echt door, ging verdedigen en dit gaf Mark de tijd om volop naar voren te gaan. Wit kwam in tijdnood, zag een dubbele aanval over het hoofd en ook hier was het punt binnen.

Als laatste was het de beurt aan Ivo. Hij speelde op bord 4 en kreeg b6 tegen. Hij pakte dit niet goed aan en kwam slechter uit de opening. Daarna kreeg hij een lekkere aanvalsstelling, maar hij wist het niet af te maken. Er kwam een toreneindspel op het bord waar voor beiden niets meer was uit te halen en de remise was een feit. Dus ondanks de uitslag doet vermoeden, dat het een makkie was, was dit verre van de waarheid. De mensen uit Breda hebben hun huid duur verkocht en dat is maar goed ook: we komen toch tenslotte allemaal voor een mooi potje schaak of niet soms ?

DSC A

De Baronie C

   
Schoots, R.R. (Roelant) 1967 Dongen van, C.P.A.M. (Kees) 1664 z-w 1 - 0
Burght van der, M. (Maarten) 2149 Korsse, J. (Hans) 1661 w-z 1 - 0
Maas, M. (Mark) 1876 Boogert, W.A. (Willem) 1559 z-w 1 - 0
Ligt de, I. (Ivo) 1691 Zaal, N. (Nico) 1391 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1921 Gemiddelde Rating: 1569   3½-½