Max Eeuwe - Philippe Blankert 0-1 27 februari 1981 simultaan

In deze - qua schaken - dode Coronatijd een prettige herinnering. Die overigens ook deels verbonden is met de recent overleden Johan Hut, die ik vroeger goed kende (Johan Hut was clubkampioen bij de senioren van de BSV, Baarnsche Schaak Vereniging, 1e klasse SGS - daar waar ik op mijn 13e lid van werd, mijn eerste schaakvereniging). Er werd op 27 februari 1981, ik was toen 16 jaar, een simultaan geregeld tegen oud wereldkampioen Max Eeuwe, die toen 79 jaar oud was. Speelgebouw was 't Brandpunt' in Baarn, dat qua bouwstijl exact overeenkwam met 't Schouw' in Dongen. 

Ik moet toegeven dat ik nu, met 55 jaar, de 'neurale aftakeling' al merk, dus men moet respect hebben voor de toen 79 jarige Max Eeuwe. Hetgeen niet wegnam dat ik na mijn overwinning zo trots was als een pauw. 3 maanden na onderstaande partij werd ik met 16 jaar jongste clubkampioen ooit bij de senioren, en 'onttroonde ik' aldus Johan Hut (die toen 20 was).

De opmerkingen tussendoor zijn van een oude computer van 10 jaar geleden. Ik kon met zwart rustig uitbouwen zonder gestoord te worden door wit - een stijl die ik kennelijk nog steeds het liefst heb: rustig uitbouwen zonder gestoord te worden door mijn tegenstander ;)
Afdrukken   E-mail

Related Articles