Openingsmateriaal - voor de volwassen huisschaker die lid wordt

Kent u al wel de loop van de stukken en enkele basisprincipes van gezond schaak? Zo niet, dan is 'The chess player's bible' en rondom gewaardeerd 5 sterren boek, met veel inhoud, alle basisprincipes en niet duur: https://www.amazon.nl/Chess-Players-Bible-James-Eade/dp/1845436016/ref=sr_1_3?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=the+chess+bible&qid=1588860126&sr=8-3

De 'rekenaars' onder de schakers (minstens 50%?) zullen u al snel de 'stappenmethode' aanbevelen, die loopt vanaf beginner tot (bedoeld) bijna 2500 elo = grootmeester. Een groot 'maar' is dat de stappenmethode vrijwel uitsluitend tactiek behandeld, 'hoe zet je mat' en 'hoe win je materiaal'. De component 'positioneel schaken, plan maken, partij opbouwen, speelstijlen definiëren' is zwaar ondervertegenwoordigd en reikt wat mij betreft niet verder dan 1300 elo niveau (ook stap 6, tactisch zeg 2500 elo niveau, strategisch positioneel 1300 elo niveau). Stappemnethode.nl. Bovendien duurt het jaren voordat u de stappenmethode doorlopen hebt, en intussen wilt u ook een fatsoenlijke opening kunnen spelen.Dan is als basisopeningsboekenreeks aan te bevelen:

https://www.schaaksite.nl/2013/05/03/overzicht-begrijp-wat-u-doet/ van Herman Grooten. De downloads zijn ook als boek te bestellen (bv. op bol.om)

Ook geschikt is 'de wereld van de schaakopening' door Paul van der Sterren, in diverse delen.

Wilt u een niveau verder? Dan is het goed voor een bepaalde opening te kiezen, en daarover een boek te kopen. Niet leerzaam zijn: a) een puur variantenboek b) en summier uitlegboek met daarna een reeks voorbeeldpartijen.....het beste is c) een openingsboek met per subopstelling een hoofdstuk, en daarbij nadere uitleg. Amazon.co.uk is voor ons de grootste bibliotheek ter wereld, dus zoek daar maar. Geen creditkaart, bv. vanwege BKR notering of te weinig inkomen? Bestel dan een 'debetkaart'. Daarbij stort u met ideal een bedrag vooruit, en daarna betaalt u met de debetkaart alsof het een creditkaart zou zijn (Amazon heeft helaas geen ideal, enkel credit(debet)kaart of paypal). De moeilijkste openingsboeken zitten in de reeks van Avrukh, bedoeld voor grootmeesters; maar de reeks is ook alweer een beetje gedateerd (Mark en Philippe hebben de reeks).

Soms bekijkt een openingsboek het vanuit 1 kleur. Over de stonewall, onderdeel van 'Dutch', is bijvoorbeeld geen enkel boek voor wit te vinden. Alle boeken zijn voor zwart, en ze hebben een titel zoals 'For Black: how to win with the Dutch!'. Dan moet u uw eigen weg zoeken, voor wit, bv. via een schaakengine, openingexplorer.com, chessgames.com of een megabase van chessbase.com. Een tip is dan een (ex)topspeler te kiezen die u ligt, qua stijl, en dan diens aanpak op te zoeken tegen bv. de stonewall. Google dan bijvoorbeeld op 'Karpov games Dutch defense' om te zien hoe Karpov het bestreed.

Eenzelfde probleem komt u tegen als u met zwart 1....e5 wilt spelen tegen 1. e4. Er zijn erg veel boeken te koop over het Italiaans/Giuco Piano of het gesloten Spaans-Ruy Lopez, maar nauwelijks boeken over wat je moet doen tegen agressieve witspelers die noch Italiaans noch Ruy Lopez doen, maar Bishop's game, Vienna, Koningsgambiet, Deutz gambiet etc. Het zal u (net als schrijver dezes, Philippe, die in 2015 overging van 1...c5 naar 1...e5) veel verliespartijen opleveren totdat u het enige boek ontdekt dat alles voor zwart met 1. e4 e5 denkt buiten Italiaans en Spaans om: 'The open games for black' van Igor Lysyi en Roman Ovetchkin, subtitel 'A complete black repertoire with 1. e4 e5 against everything except the Ruy Lopez', uitegeverij Chess Stars, ISBN 978-954-8782-99-3

Het Spaans: het open Spaans is redelijk eenvoudig, maar het gesloten Spaans kent eeuwen traditie, en dan komt u in dikke boeken terecht. Geeft niet, maar kies met zwart éen van deze systemen binnen het Spaans. Met wit idem dito.

Tenslotte kunt u ook 'onregelmatige openinigen' kiezen, maar dan moet u opbouwgevoel erg sterk zijn, anders komt u na een paar zetten geheid positoneel in de knoei: 'Hoe nu verder, positioneel en strategisch?'

Tegenwoordig bevatten youtube.com en chess.com (afhankelijk van de prijs van uw lidmaatschap) ook steeds meer schaakvideo's met openingsuitleg.

Succes! Vragen? Philippe Blankert, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 7 mei 2020

 

 

Related Articles