Jan Pieter legt het uit

In de wedstrijd tegen ESV op chess.com speelde Jan Pieter tegen Kiran Anginthaya een bijzondere verdediging, de St.-George verdedinging. Een vreemde opening, wordt ook niet vaak gespeeld. Als wit het goed doet staat zwart minder, maar ja, wie kent de theorie? Doelstelling: a6, b5, Lb7 en knallen op dat centrum. Afijn, de heren van ESV en de beide schakers leggen het beter uit.

Zelfstudie

Tot een gemiddeld niveau is het niet nodig de meest uitgebreide theoretische lijnen van de opening te kennen. Middenspelstudie is voornamelijk stappenmethode oefenen. Eindspel theorie beperkt zich vaak tot mat zetten met een aantal stukken. Voor de schaker die hogerop wil en serieus wil gaan studeren is de volgende boekenlijst samengesteld door Philippe Blankert.

Atoomschaak op Chess.com

Voor diegenen die eens wat anders willen heeft Chess.com nu ook Atoomschaak beschikbaar gemaakt. In Atoomschaak slaan de stukken niet alleen, maar exploderen ze ook nog eens. Hoe win je? Wanneer je een stuk naast de Koning kunt slaan, dan explodeert de Koning in de ontploffing en heb je gewonnen. Hieronder een filmpje (Engelstalig) met uitleg en spelvoorbeelden.

Gouden Regels van de opening

Deze video van Youtube legt je de 3 gouden regels van het schaken uit.

  1. Pionnen in het centrum
  2. Stukken ontwikkelen
  3. Koning veiligstellen.

 

Bron: DeTorenRules. (2017, 2 januari). Schaken: Gouden Regels van de opening. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=C-pktIlaJlg&t=17s

Leela Chess Zero blijkt ook al strategische nitwit

LEELA CHESS ZERO (afgeleid van Alpha Zero) BLIJKT OOK AL STRATEGISCHE NITWIT

(Philippe, 4 juli 2020). Misschien had menigeen gehoopt dat Leela Chess Zero, de gratis PC variant van Alpha Zero (goed geïllustreerd in het boek 'The Game Changer' en door Anna Rudolf op youtube) een 'revolutie' zou brengen in het engine schaak - maar helaas bespeur ik geen andere stijl.

Om leela chess zero gratis op je PC te installeren:

- Maak een map binnen chessbase, die je bijvoorbeeld 'leela' noemt.

- Ga naar https://lczero.org/play/download/, download de eerste de beste '(CUDA)', en breng de zip over naar je leela folder. Unzip daar alles.

- In chessbase, ga naar 'engine', 'nieuwe UCI engine' en ga in het venster naar de folder waar je zojuist de .exe hebt geplaatst. Klik op 'ok' en chessbase doet de rest (dus precies zoals de installatie van Stockfish; druk niet op een .exe maar haal hem op). (Met dank aan de bemoedigende woorden van Christophe). 

Als ik hem toepas op mijn verliespartij met zwart, (correspondentie met engines), 18 zetten Spaanse Breyer theorie tot het nieuwe witte 18. Lg5, geeft leela chess zero niet een analyse die veel afwijkt van Houdini, Komodo of Stockfish:

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gB0HrJEJVbMY1+EAYiOGuB2c9xm0sx3M65LmMiaWsfPaqSvQ7MwmNmWjBuJaqgvg

Wat mij betreft dus 'just another top chess engine', niet éen die er de strategie of strategische fouten uit pakt.

WANT: in genoemde partij heb ik een mix van engines gebruikt, met een 7 CPU PC.....en met zwart toch verloren. Met engines haal je er 'de fout/de fouten' (die er toch moeten zijn) niet uit. 

Daarvoor blijft een mens nodig.

Commentaar van meelezende 'meesters' is heel welkom. Bij gebrek daaraan moet de lezer het maar met mijn strategische opvatting doen: 18. Lg5 was nieuw voor het openingsboek. 18...Lg7 lijkt me achteraf strategisch goed fout: de loper is er erg inactief, de penning van f6 wordt niet opgeheven, daardoor is Pf6 ook niet van nut. 18.....Le7 lijkt mij VEEL beter (al heeft de engine geen voorkeur). Dan hoeft 19....h6 ook niet, en kan Pf6-d7 om paard c5 te ondersteunen c.q. af te wisselen, en actief te worden op de damevleugel. Zoals in de partij wordt h6 meteen zwak, wat je ziet na 23. Pg4. De h-pion moet nog verder opgespeeld worden om behouden te blijven......maar daarmee komen nog meer verzwakkingen, en uiteindelijk valt de h-pion toch. Het enige tegenspel waar zwart toe komt is solo met zijn toren op a2. De zwarte dame eindigt als een soort 'laatste man' als de zwarte koning als keeper wordt beschouwd. Dat is geen goede plaats voor een dame (tenzij de enige aanvaller een witte dame is). 19....h6 gaat ook erg tegen het principe in om geen pionnen op te spelen op de vleugel waar je verdedigt. g6 (tegen Pf5) en h6 lijken mij achteraf erg veel van het goede.

--------


OVERIGENS, zojuist binnengekomen: het commentaar van mijn tegenstander, wit, de winnaar:

'Hello! Many thanks for an interesting game! You played Breyer as I
also mostly play in Ruy Loppez. I think decisive faults in you play
was 19. h6 and I prefer 19. Dc7. Another stratitic error was yourrook at A2. Rook should be in kingside to defend my attac by f-line.
My rook at F5 and following Lxg5 were decisive. After this you did

everyrithing just what was to do but it did nor help defeat as result.

Amici sumus! Jorma from Tornio Finland.'

-----------

'Dus ook 19...h6 beslissend fout' - wat geen engine opmerkt.

Maar voor mij is dit een heel belangrijke, inspirerende nederlaag: als je puur de engines volgt kun je op ICCF 2100+ niveau gewoon de mist in gaan.

De engines hebben te weinig kaas gegeten van strategie, en het lijkt erop dat je die als mens moet toevoegen. 'Zelfs als je slechts 1900+ speler bent', je moet de Stockfishen strategisch de baas blijven, anders kunnen ze goed de fout in gaan. Een aansporing om meer aan strategie te doen.

En hiermee zal het 'raadsel' van de wereldtop van correspondentieschaak deels wel zijn ontrafeld: op ICCF 2600 niveau is het denk ik toch de mens die de strategie moet doen, met de engine als 'tactisch checkbeest'. Maar de engine is niet bepaald een 'positioneel' of 'strategisch checkbeest', want ze halen er de 18....Lg7 en 19.....h6 fouten niet uit.

Elke vorm van zinnig commentaar is welkom, want over correspondentieschaken met engines is voor zover mij bekend niets geschreven: geen artikel, geen boek te vinden (het enige boek dat partijen van Alpha Zero bevat is 'The game changer', maar het houdt zich niet bezig met de vraag hoe je als 'mens - engine' combinatie moet spelen. Met bovenstaande partij, al is het n=1, wordt duidelijk: je kunt een schaakpartij niet aan engines van desktop niveau overlaten! De strategie moet van de mens komen, als je dat nalaat kan een behoorlijke puinhoop ontstaan.


 

Openingsmateriaal - voor de volwassen huisschaker die lid wordt

Kent u al wel de loop van de stukken en enkele basisprincipes van gezond schaak? Zo niet, dan is 'The chess player's bible' en rondom gewaardeerd 5 sterren boek, met veel inhoud, alle basisprincipes en niet duur: https://www.amazon.nl/Chess-Players-Bible-James-Eade/dp/1845436016/ref=sr_1_3?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=the+chess+bible&qid=1588860126&sr=8-3

De 'rekenaars' onder de schakers (minstens 50%?) zullen u al snel de 'stappenmethode' aanbevelen, die loopt vanaf beginner tot (bedoeld) bijna 2500 elo = grootmeester. Een groot 'maar' is dat de stappenmethode vrijwel uitsluitend tactiek behandeld, 'hoe zet je mat' en 'hoe win je materiaal'. De component 'positioneel schaken, plan maken, partij opbouwen, speelstijlen definiëren' is zwaar ondervertegenwoordigd en reikt wat mij betreft niet verder dan 1300 elo niveau (ook stap 6, tactisch zeg 2500 elo niveau, strategisch positioneel 1300 elo niveau). Stappemnethode.nl. Bovendien duurt het jaren voordat u de stappenmethode doorlopen hebt, en intussen wilt u ook een fatsoenlijke opening kunnen spelen.