• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
KNSB Litho Kings - DSC 2

Litho Kings 1 - DSC 2

Om kwart voor twaalf hebben de schakers van het tweede team zich verzameld voor het parochiecentrum. De reis brengt ons vandaag naar Waalre, ten zuidoosten van Eindhoven. Waalre is een forensengemeenten, veel inwoners werken in Eindhoven of andere steden in de regio. Zo ook de medewerkers van ASML, die het briljante idee hebben opgevat een schaakvereniging te starten. Onder de naam Litho Knights, verwijzend naar de basis van ASML, ontvangen zij ons vriendelijk.

In eerste instantie dachten we dat we gingen vissen. Martin heeft ons verteld dat we er een zware dobber aan zullen hebben. Niets is minder waar, we gaan gewoon schaken.

Maas was gisteren niet op het rapid schaak en dat zie je aan zijn schaakstijl. Hij probeert het rapid in te halen op de zaterdag. Hij let niet goed op en komt al snel een loper achter te staan. Victor Dolk voert de druk op en Maas is dan ook als eerste klaar.

Dan krijg ik een meevaller. In een Londen opening ben ik op zoek naar de juiste voortzetting. Nuwan Liyanage krijgt een sterke aanval met het dame/loper paar. Er zit niets anders op dan een pion te offeren en de loper af te ruilen. Het gaat lange tijd gelijk op waarbij de kansen wisselen. Uiteindelijk krijg ik mijn dame in de achterste linies en samen met de toren speelt ze gevaarlijk spel. Mat is niet mogelijk totdat ik een schaakje kan geven waarbij Nuwan naar het verkeerde veld gaat. Dit met mat tot gevolg.

Ook Vitalii heeft het zwaar. Krithik Gujran beheerst het schaakspel goed. Het komt uiteindelijk neer op een eindspel waarbij beiden 2 verbonden pionnen hebben die tegen elkaar staan. Krithik heeft helaas een loper extra en dat kost Vitalii de kop. Waar hij hoopte op pat, weet de tegenstander een pion te promoveren en daarmee mat te zetten.

Dan komt Stefan op mij afgelopen. “Wat moet ik doen als ik remise aangeboden mocht krijgen?” Het antwoord is simpel, je loopt naar Martin, legt hem het aanbod voor. Die zal jou mededelen dat hij hoopt dat jij er zelf meer verstand van hebt en je gaat terug naar je tafel. Stefan besluit even later het remiseaanbod van Julien Swidurski niet aan te nemen. Na wat herhalende zetten is de conclusie toch echt remise.

Jan vreest voor een koningsaanval en wordt op zijn wenken bediend. Alles lijkt de kant van zijn koning op te komen. Ralf Wijers maakt hierbij een aantal fouten door dame en koning op één lijn te zetten. Dit zorgt ervoor dat de zware stukken van het bord kunnen en de koningsaanval afgeblazen moet worden. Jan is ondertussen begonnen door het centrum aan te vallen. Als Ralf even later wederom een penning op het bord laat komen, gaat deze minimaal een stuk verliezen. De handen worden geschud en Jan wint de partij.

Martin had zich in eerste instantie op bord 1 ingedeeld. Hij offert zich op voor het team om iedereen een leuke partij te gunnen. Wegens een late afmelding komt bord 4 vrij en op ons advies is Martin verhuist zodat hij ook nog iets aan zijn middag heeft. Op het bord gaat het helaas niet zo lekker tegen Pedro Ferreira. Hij houdt lang stand, maar als de pionnen van het bord gesnoept worden geeft Martin na een lange partij toch maar op.

Paul heeft de taak van Jan overgenomen en zit dus als laatste nog te schaken. Hij komt flink onder druk te staan en het kan alle kanten op. Dan maakt Marcos Ivan Quintana Hernandez een blunder door een stuk weg te geven. Paul kan het zelf ook niet geloven, maar goed, binnen is binnen. Hoewel Paul een stuk voor staat, is winst niet duidelijk. Dan staat Paul beter en dan zijn tegenstander. Dit gaat net zo lang door totdat beiden geen plan meer hebben, met remise als resultaat.

Al met al hebben we, redelijk naar verwachting niet gewonnen, maar we hebben wel een gezellige middag gehad en weer een leuke nieuwe club leren kennen.

Hé, waarom heb ik ineens zo'n hoge rating? Ik heb er zo'n 350 punten bijgekregen. De FIDE heeft in al haar wijsheid de berekening van rating aangepast door de ondergrens te verhogen. Hierdoor krijgen alle spelers onder de 2000 extra ratingpunten per 1 maart. Na deze eenmalige procentuele verhoging zullen de ratings weer stijgen en dalen zoals voorheen. Meer informatie kun je vinden op de website van de KNSB.

KNSB uitslagen ronde 6

Gerelateerde berichten

4-0 en DSC wint!

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

DSC B en RDS op herhaling

DSC C - KiNG D

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856