• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
KNSB Ronde 8 DSC 2 - King 2

DSC 1 - King 2 King beats Queen or the other way round?

Op zaterdag 23 maart mochten we onze krachten laten zien tegen King 2. Natuurlijk waren we in opperste stemming na de vorige wedstrijd: toen wonnen we van de koploper met 4½ bordpunt. En King die staat een plekje onder ons, dus dat moet toch wel gaan lukken?  

Philippe probeerde het al een stuk spannender/moeilijker voor ons te maken: rond 12.50 uur belde hij onze teamleider, dat de oppas van Ludens niet open deed. Hij had de volgende gebeld, maar die nam niet op. De teamleider een beetje in de stress, nog de Kloe opgebeld, maar zonder voorbereiding wilde die daar niet aan beginnen. Hopelijk komt Philippe toch nog binnen, zodat we niet meteen met een achterstand beginnen.

Gelukkig had Philippe toch nog iemand gevonden die Ludens een warm bedje kon geven en kon Philippe met een vertraging van 20 minuten zijn partij beginnen.

Goed, nu zijn we dus echt weg met die koning naar beneden te halen en de eerste klap zal wel van onze teamleider komen. Xander is namelijk de laatste weken goed in vorm en speelde tegen Rob Haast. Nou, de klap kwam inderdaad, maar wel wat onverwacht: Xander verloor. In een Siciliaan was het een scherpe stelling en er kwamen vele pionnen in het centrum te staan. Xander maakte een foutje, probeerde nog van alles, maar ook deze Haast maakte het vakkundig en snel af.

Ok, dat kan gebeuren, maar die zouden we toch wel goedmaken, toch? Nou, Ad dacht daar toch iets anders over. Nee, Ad deed goed zijn best (is net geopereerd aan staar en er is weer een wereld voor hem open gegaan! ): in de Franse ruilvariant kwam de stelling in evenwicht. Echter Ad pakte het verkeerde plan en verloor een pion en een goede stelling. Na dameruil en nog een pionverlies was het daar ook gedaan.

Gelukkig begon de trein toen een beetje te lopen en Maarten won op bord 1. Huh?! was de reactie van iedereen: die stelling was toch wel remise? Nou, dus niet helemaal. Na een gambietje als opening had ik een pion gekregen, maar kwamen er vele combinaties in de stelling: leuk! In één truc trapte mijn tegenstander en ik won een kwaliteit. Maar door 2 onnauwkeurige zetten kon mijn tegenstander weer terugkomen in de partij. Hij kreeg een zware aanval, maar die gaf ook gaten achterin. Na een tiental schaakjes was het mat en dus afgelopen.

Tijdens de analyse was de partij van Philippe afgelopen. Hij kreeg een Catalaan tegen (bij hem zeer bekend ) en net die variant die hij zelf niet leuk vindt. Dus de spelers hielden elkaar goed in evenwicht. Philippe kreeg nog een pion, probeerde op winst te spelen, maar zijn tegenstander wist wel van wanten en verdiende de pion terug. Een remise was het gevolg.

De volgende die klaar was, was Mark. Hij kreeg een oud Indische structuur op het bord en die bevalt hem zeker niet zo goed als de CaroCann. Hij nam de verkeerde voortzetting, kwam slechter te staan, durfde een zet niet aan, waardoor de tegenstander een penning optimaal kon benutten. Hij won een pion en na heel veel probeersels van onze sjoemelaar de partij.

Bij Pierre zou het dan toch wel goed komen of niet? En dan hebben we Pim en Jan-Pieter over die de schaapjes wel op het droge trekken, toch?

Pierre kreeg zijn bekende structuur op het bord waar de tegenstander niet echt raad mee wist. Pierre kon echter niet genoeg druk op de koningsstelling van zwart zetten, wat dus geen materiaalwinst opleverde, maar wel tijdverlies. In de tijdnood van Pierre offerde de tegenstander een stuk wat niet helemaal goed was, maar hem zo wel onder druk zette. Zoveel dat hij remise aanbood wat werd geaccepteerd.

Jan-Pieter had een partij die heel lang in evenwicht was. Wist je trouwens, dat ze bij King voorbereiden op de a3 van Jan-Pieter!!! Dat is toch belachelijk, maar goed. Het leek even, dat Jan-Pieter een pion zou winnen, maar de tegenstander kreeg daarvoor veel activiteit en dus werd hij weer teruggegeven. Er kwam een eindspel van loper en 4 pionnen tegen paard en 4 pionnen op het bord. En die Jan-Pieter maar doorploeteren: een remiseaanbod was al afgeslagen. Maar de aanhouder wint: met nog 2 pionnen kwam de tegenstander in tijdnood kreeg ruimtegebrek en verloor de overige 2 pionnen. Jan-Pieter maakte het vakkundig af.

En dan rest ons nog Pim. De opening was al een waar feest voor de combineergasten: heel het centrum explodeerde en van alles en nog wat stond in. Lange tijd leek het, dat het allemaal in evenwicht bleef, maar Pim verloor toch een pionnetje en niet zomaar één: een vrijpion op de a-lijn. Pim probeerde nog van alles, maar ook deze tegenstander wist hier wel raad mee.

En zo verloren we dus met 3-5. We winnen met praktisch hetzelfde team tegen de koploper, maar verliezen tegen de nummer 7: zo dicht zitten de teams in deze klasse bij elkaar.

Maar veilig zijn we nog zeker niet: als King de laatste ronde wint en wij verliezen, dan wippen ze over ons heen en degraderen we!! Terwijl we gewonnen hebben van de nummer 1 en 3! Dat mag toch echt niet gebeuren, dus hup iedereen naar trainingskamp en we gaan in Zundert punten halen! 

Ronde 8 KNSB DSC1 - King2

Gerelateerde berichten

D.S.C. Online (26)

D.S.C. Online (25)

D.S.C. Online (24)

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856