De carnavalskleren zitten weer in de koffer en het zonnetje schijnt, tijd voor ronde 6 in de KNSB competitie. Voor de meeste scholieren zit de vakantie er weer bijna op. Terwijl het eerste team naar Goirle is afgereisd en D4 zich in Oisterwijk bevind, speelt DSC 2 vandaag thuis tegen HMC Den Bosch. Bij HMC zorgt een ziekmelding voor een last minute wijziging in de teamopstelling. Geen probleem, de namen worden genoteerd en de wedstrijden kunnen beginnen.
Als eerste verlaat Eddy het bord. Hij mag tegen de zeer jonge Zoë Omnes. We vragen ons al af of we niet met de nieuwe Anne Haast te maken hebben. Nadat ze opent met e4 blijft er voor Eddy maar 1 keuze over: c6, Caro-Kann. De afruilvariant komt op het bord waarbij er meer afgeruild wordt dan alleen de pion op d5. Nadat de rookwolken opgeklaard zijn, blijft er op het bord voor beiden wat pionnen, de koning en een toren over. Eddy heeft wel een pion meer, maar kan niet doorbreken omdat de toren van Zoë alles tegenhoud. Zowel Eddy als Zoë hebben niet echt een plan meer met remise als gevolg.
Dan komt Sven naar buiten. Door de ziekmelding speelt hij tegen Rick Smit die opent met een voor Sven onbekende variant van het Londen. Omdat op onze club d4 vaak opgevolgd wordt met een damegambiet komen we het Londen niet vaak tegen. Grootmeesters hebben het lang links laten liggen omdat zij de verdediging ertegen gevonden hebben. Dit tot Magnus Carlsen een obscure nieuwe variant gevonden heeft waardoor het Londen systeem weer uit het stof gehaald werd. Met een bliksemsnelle aanval, vol met truukjes, wordt het na zo’n 13 zetten al duidelijk dat Sven dit niet meer gaat winnen.
Ook Maas heeft geen geluk, wanneer hij uit de opening niet de aanval op kan zetten waar hij op gehoopt had. Hoewel hij 2 pionnen extra heeft is zijn positie niet goed genoeg om er een concreet voordeel uit te halen. Als Maas dan ook nog een blunder begaat komt hij meteen in het nadeel en in het eindspel moet hij de winst aan Zico Frohnert geven.
Op bord 7 vinden we Roel die speelt tegen Henry Heesbeen. In het begint komt zijn pionnenstructuur wat opgesloten te staan. Dan denkt Roel een geweldige aanval te hebben die te vergelijken is met de aanval bij het rapidschaken tegen Chris. Hoewel het vandaag nationale vrouwendag is, vergeet hij zijn dame in de aanval te betrekken. Ook zijn toren kwam niet in het spel. Daardoor komt Roel achter te staan en met een stuk meer mag Henry richting het eindspel. Wanneer de dames afgeruild worden vergeet de tegenstander dat het paard van Roel ook nog meedoet. Wanneer de laatste afruil met de toren gedaan wordt, maakt hij een prachtige vork op beide torens en de koning. Met een dergelijke voorsprong geeft Roel het niet meer uit handen. Hij ruilt alles af en speelt het mooi uit.
Vitalii probeert het vandaag met de Engelse opening. Tom van Veghel heeft hier niet zo’n zin in en verandert de partij in een Koning-Indisch. Vitalii ontwikkelt snel al zijn stukken maar vergeet zijn loper op de a1-h8 diagonaal te plaatsen. Hoewel Vitalii een sterk centrum heeft weet Tom dit netjes af te breken. Nadat Vitalii lang rokeert komt zijn dame op dezelfde diagonaal te staan als de koning. Tom maakt hier gebruik van om de pion van f4 op te halen. Omdat de kracht uit de stelling van Vitalii is richt hij zich op het oplossen van de penning. Hij weet te overleven tot het kritieke moment waarop Tom een fout maakt. Na een afruil van lopers moet Vitalii uitrekenen hoe hij de paarden af kan ruilen en eindigt in een toreneindspel en het begint er al wat remiseachtig uit te zien. Wanneer een set torens afgeruild is heeft Tom een tempo teveel nodig om mat te zetten. Vitalii maakt van dit tempo gebruik om schaakjes te geven welke uitmonden in een mooie mat.
Op bord 4 speelt Timo met wit tegen Joep Smetsers met zwart. De opening begint sterk voor Timo die na een paar zetten een heel stuk actiever staat. Dit leidt tot een snelle aanval over de damevleugel die goed goed wordt verdedigt door Joep. Nadat Timo twee pionnen verliest begint Joep aan een tegenaanval. Hierin maakt hij echter een foutje zodat Timo zijn achterstand kan beperken tot 1 pion en een vrijpion op de e-lijn. Deze pion zorgt er uiteindelijk voor dat Joep zijn laatste stuk moet opofferen en het opgeeft. Had hij maar minder op deze e-pion gelet, want hierdoor heeft hij de winst uit handen gegeven.
Er zijn op dat moment nog twee partijen bezig, waaronder die van Ad tegen Loek Mostertman. Al snel in de opening merkt Ad dat hij tegen een zeer ervaren schaker speelt. Loek speelt een niet alledaagse Spaanse opening nadat hij op zet 4 de dame op e2 plaatst. Ad besluit de partij op scherp te zetten en krijgt een voorsprong in ontwikkeling. Wanneer de zware stukken op de open d-lijn gezet worden verliest Loek een pion. Ad kan dit winnen, maar moet nog 11 zetten spelen in minder dan 10 minuten om de extra 30 minuten erbij te krijgen. En deze zetten moeten secuur gespeeld worden. Hij biedt remise aan en na enige overweging wordt deze aangenomen.
De laatste partij is die tussen Mahmut en Jonas Verstegen. Ook hier komt Engels op het bord en de opening volgt keurig de geleerde theorie. Wel krijgt Jonas een geïsoleerde d-pion, waarna Mahmut de druk op deze pion opvoert. Jonas weet de pion voldoende te verdedigen om hem op het bord te houden. Dan mist Mahmut een vork waardoor hij een toren verliest. Gelukkig heeft hij eerder al wat materiaal opgehaald waardoor het eindspel ingegaan wordt met paard en 2 pionnen tegen een toren. Jonas speelt zeer behendig en blokkeert Mahmut zijn pionnen. Wanneer Jonas nog een toren en 2 pionnen overheeft en Mahmut het met enkel een toren moet doen is de overmacht te groot. Jonas speelt het keurig uit en wint.
Met een 4-4 eindstand sluiten we deze ronde van de KNSB competitie in vrede af en kunnen we weer huiswaarts. Hierna nog 1 ronde te gaan tegen Stukkenjagers 8.