Het Skype gesprek van vanavond ging, hoe kan het ook anders, over het gebruik van engines tijdens schaakpartijen. Hoe weet Chess.com dat je bijvoorbeeld een engine gebruikt, en waarom zou je op de gezellige vrijdagavond een engine gebruiken? Geen wrok naar de persoon, maar gewoon het idee. Het gaat immers niet om de Nederlandse Kampioenschappen of zo. Wanneer het vooral om het plezier van het schaken gaat, is het gebruik van een engine tijdens de partij niet voor de hand liggend. Wanneer je erg gefocust bent op je rating, dan is het bij online schaken erg verleidelijk een engine erbij te pakken.
Engines zijn een zeer belangrijke leerbron voor het verbeteren van je spel. Je kunt er openingen mee bestuderen, nieuwe varianten mee bekijken, de fout uit de partij halen. In het filmpje hierboven (helaas in het Engels) wordt uitgelegd hoe je de engine gebruikt om na de partij een analyse uit te voeren. De resultaten van vanavond:
Voor de duidelijkheid; Chess.com heeft zeer strenge regels wanneer het gaat om fair play:
- Er mag nooit of te nimmer een schaakengine gebruikt worden (denk aan Chessmaster, Fritz, Komodo, Houdini, Chess.com, Chessbase enz).
- Bij dagelijkse partijen (waarbij je meerdere dagen over een zet mag doen) mag geen actieve engine gebruiken. Het gebruik van boeken, opening databases en partijverslagen van reeds gespeelde partijen zijn toegestaan. Een engine, of het raadplegen van een andere schaker is niet toegestaan.
- In Live schaken (partijen van x minuten p.p.p.p.) mag geen enkele externe bron gebruikt worden, dus ook geen hulplijnen bij andere schakers.
- Het fixen van partijen, bijvoorbeeld door tegen specifieke spelers te spelen, meerdere accounts te openen of opzettelijk te verliezen is niet toegestaan.
- Het is niet toegestaan iemand anders onder jouw account te laten spelen.
Hierin worden nogal eens wat fouten gemaakt. De volgende misvattingen komen vaak voor:
- De ander wist dat ik een engine gebruikte. Dit maakt niet uit, het gebruik van een engine is onder geen enkel beding toegestaan.
- Ik mag toch wel een boek gebruiken tijdens live partijen. Nee, dit is niet toegestaan. Jouw tegenstander verwacht tegen een persoon te spelen, niet tegen een boek.
- Maar ik mag toch wel eigen notities gebruiken? Nee, dit is ook niet toegestaan. Dit is hetzelfde als een boek gebruiken.
Maar hoe weet Chess.com dat iemand een schaakengine gebruikt?
De chess.com website beschikt over sterke Artifical Intelligence die jouw spel op vele elementen toetst. De AI vergelijkt bijvoorbeeld menselijke zetten tegen computerzetten op basis van het statistisch belang van deze zetten. Natuurlijk geeft chess.com niet alle checks cadeau om de opsporingsmethode effectief te houden. Let wel: Chess.com is een privaatonderneming. Zij zijn afhankelijk van de inkomsten vanuit hun accounts. Ofwel vanuit betaalde accounts, ofwel vanuit de reclame die je ziet bij gratis accounts. Dit betekent dat geen enkel account gesloten wordt tot men met 99,9% zekerheid kan bewijzen dat de fair play policy is overschreden. Je kunt spelers ook rapporteren als valsspelers, maar Chess.com sluit geen enkel account om alleen deze reden. Bij het overschrijden van de fair play policy wordt het account per direct gesloten.
Ik weet het, een beetje streng artikel deze keer, maar de vragen werden gesteld, dus hierbij het antwoord. Meer informatie over fair play kun je vinden op de Chess.com website.
Voor de partijen kun je terecht op chess.com