• Zondag 10.:00 - 12:00 (jeugd) Vrijdag 19:00 - 0:00 (senioren)
Verloren in Rijen

Nederlaag in Rijen

Met de twee sterkste tegenstanders nog te gaan vertrekken we vol goede moed naar Rijen. Spelen in een pastorie, op de een of andere manier voelt het best vertrouwd… We staan gedeeld bovenaan, 10 matchpunten uit de eerste vijf ronden, en alleen op bordpunten staat het Oosterhoutse Rode Lopers boven ons. Die tegenstander staat in de volgende (en laatste) ronde op het programma.

Gezien de doelstellingen die bij aanvang van het seizoen zijn geformuleerd, te weten 1. “Niet onderaan eindigen” , 2. “Niet promoveren” en 3. “Gezellig seizoen van maken” voor slechts tweederde deel pas gerealiseerd zijn, zou de winst mee naar Dongen nemen een beetje dubieus zijn. Maar schaken om te verliezen staat niet in ons woordenboek, en dus gaan we er voluit in!

Bord twee: De jeugdige Gyan Anssems neemt plaats tegenover Peter. Ondanks zijn pas 14 jaartjes al in het bezit van een behoorlijke rating. Hij kan schaken! En als Peter dan op zet zeven per vergissing zijn paard vastpakt in plaats van de loper, komt het verkeerde stuk op g4 te staan. Zo pen je geen paard aan de dame vast… Na h3 verliest Peter enkele tempi. Na tegengestelde rochades en aanvallen op twee vleugels is dat net wat hij tekort komt. Prima uitgespeeld door Gyan!

Na de eerste nederlaag dient de tweede zich aan. Op bord vier weet Ruben Roessen een paard te ruilen tegen toren en pion! Onze Piet speelt alles of niets, weet de achterstand op te hogen tot een volle toren, maar op dat moment is de stelling op zijn spannendst! Maar Ruben is kok, dus als de strijd het kookpunt bereikt, houdt hij het hoofd het koelst. Piet bakt er net iets minder van, zijn aanval smoort, en Piet wordt tenslotte in de pan gehakt. Het eerste matchpunt van dit seizoen zijn we kwijt.

Dan bord drie. Hans Leenaars weet Jan helemaal tegen de achterlijn aan te drukken. Met weinig bewegingsvrijheid ziet het er niet best uit voor ons. Maar langzaamaan weet Jan zich los te wrikken, en de strijd is weer helemaal open. Met al zijn routine weet Jan zelfs in het voordeel te komen, en hij laat niet meer los: de achterstand is teruggebracht naar 2-1.

Dan blijft Ruud over op bord één. Samen met zijn tegenstander natuurlijk, David Kiszkiel. En die kan er ook wat van! Zoals Ruud het beschrijft: Ik kreeg een goed voorbereide opening tegen maar kon me goed verdedigen. Echter, één moment van onoplettendheid, waarbij ik ipv met de loper met de toren terugsloeg, kostte me direct een pion (de toren was er ook als dekking van die kameraad op e5). Dit bleek uiteindelijk beslissend. Daarna draaide de sympathieke David Kiszkiel me langzaam de duimschroeven strak aan. Ik geloofde echter nog in mezelf omdat ik dacht hij zal nog wel een foutje maken. Dat deed hij helaas niet. Om promotie van zijn d-pion te voorkomen offerde ik mijn paard voor 2 pionnen. Het bleek niet te helpen, mijn tegenstander omzeilde al mijn trucs, at mijn laatste pionnen op en met toren tegen zijn toren, paard en 2 pionnen gaf ik na 77 zetten op. "

En zo lopen we op deze donderdagavond tegen ons eerste puntverlies aan in de avondcompetitie. Maar “elk nadeel heb zijn voordeel”! De haalbaarheid van de tweede doelstelling is een stuk reëler geworden! Bij winst morgen van concurrent Rode Lopers op Staunton A, die slechts van de twee onderste ploegen heeft gewonnen, zijn we vrijwel zeker van klassebehoud!

Het is nu twee dagen later. De realiteit is hard. Rode Lopers heeft zich met 4-0 om de oren laten slaan. Dat betekent dat we nog steeds gelijk staan. We hebben nog wel een half bordpuntje achterstand. De wedstrijd op 12 april wordt dus doorslaggevend. Bij winst is DSC kampioen, bij gelijkspel of verlies zal Rode Lopers komend seizoen in de eerste klasse spelen. Bij een gelijkspel stellen we wel de tweede plaats veilig. Bij verlies heeft Caïssa op bezoek bij het onderaan staande Raadsheer B aan winst genoeg om ons naar plaats drie te verwijzen.

De uitslagen op een rijtje:

  Caïssa 1727 - DSC B 1732   3 - 1
1. David Kiszkiel 1751 - Ruud Goverde 1798   1 - 0
2. Gyan Anssems 1798 - Peter Stokkermans 1783   1 - 0
3. Hans Leenaars 1645   Jan Haast 1699   0 - 1
4. Ruben Roessen 1713 - Piet Noij 1647   1 - 0
   

Gerelateerde berichten

4-0 en DSC wint!

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

DSC B en RDS op herhaling

DSC C - KiNG D

Locatie jeugd

Jongerencentrum De Poort
Gasthuisstraat  3
5104 HP  Dongen
Zondag 10:00 - 12:00

Locatie senioren

Parochiecentrum Dongen
Hoge Ham 84
5104 JK Dongen
Vrijdag vrije training: 19:00 - 20:00
Vrijdag competitie: 20:15 - 0:00

Bankgegevens

Rekeningnummer: NL60RABO0312395914
Tenaamstelling: Schaakvereniging D.S.C.
BIC: RABONL2U

 

 

Ingeschreven bij

NBSB/KNSB: 170018
Kamer van Koophandel: 71838856