Afdrukken

 

We hebben het altijd al een beetje gevreesd: dat wij als schakers NERDS zijn. Is onze persoonlijkheid anders dan bij normale mensen?


Helaas: JA. Een kleine zoektocht op Google Scholar met de zoektermen 'chess players personality' geeft bijvoorbeeld het resultaat:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327752jpa4903_13?journalCode=hjpa20

Schakers, zowel op amateurniveau als professioneel niveau, zijn:
- introverter
- meer oordelend, dan 'sensitief proevend'. 

Introvertie wordt als slechtere eigenschap gezien in de Big Five.

Het meer oordelen dan sensitief proeven in de MBTI maakt schakers ook moeilijker in de omgang; conversaties zijn moeilijker.

Is er nog een verschil tussen sterke en zwakker schakers? Jawel: sterkere schakers zijn beter in emotie-controle of emotie-onderdrukking. 
Zie https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001691806000849. Dit komt overigens ook terug in diverse schaakboeken, dat emotie-onderdrukking
de speelsterkte ten goede komt. Een kleine praktische illustratie: als een zwakkere schaker denkt: 'Ojee, een penning...paniek' dan remt de angst enorm de 
creativiteit. Als je de angst kunt onderdrukken, en meer actie-georienteerd kunt denken: 'Een penning, ok - maar welke mogelijkheden heb ik allemaal tot mijn beschikking?
Misschien slaat de penning nergens op' kom je op veel betere oplossingen.

Nog de interessante casus Agdestein, want schaker (grootmeester) en profvoetballer: https://www.nrc.nl/nieuws/2008/08/29/voetbal-is-veel-leuker-en-socialer-dan-schaken-11597075-a1078233