Staunton 1- DSC 1

Op zaterdag 10 maart werd de 7e ronde gespeeld van de NBSB competitie. Voor beide teams staat er niks meer op het spel. Beide kunnen niet promoveren noch degraderen. Dit geeft iedereen de kans vrijuit te spelen. Op verzoek van de tegenstander werd er één partij vooruit gespeeld.

 

Johan nam deze uitdaging aan terwijl de hele club in een andere zaal het lot van de club aan het bepalen was,was johan bezig met het eerste puntje te pakken te krijgen voor de externe wedstrijd. Na de opening zag Johan kansen op de damevleugel welke hij niet laat liggen. Helaas speelt hij zijn loper naar het verkeerde veld wat hem een pion kost en zijn tegenstander druk geeft op Johan zijn koningsstelling. Gelukkig voor Johan liet zijn tegenstander ook een steekje vallen waartoe deze besloot een paard te ruilen voor twee pionnen. Nadat er nog wat stukken af zijn heeft de tegenstander van Johan twee centum pionnen over tegen een loper, beide nog een toren en een aantal pionnen tegen over elkaar. De tegenstander bood remise aan en na wat rekenwerk is het aanbod aangenomen(½ - ½). Met beide teams een half puntje  gaan we zaterdag met een gelijk aantal punten van start.

 

De eerste die zaterdag klaar was was Xander. In de siciliaanse opening slaat de tegenstander van Xander in op b7 met de dame. Hiermee heeft xander een eeuwige aanval op de dame afgedwongen waardoor er herhaling van zetten plaatsvond. Er was ook een mogelijk om geen eeuwige aanval op de dame te geven, maar Xander voelde zich niet 100% dus in overleg met de teamcaptain werd de remise aangeboden.(1 - 1).

 

De tweede die zaterdag klaar was, was Ivo. Hij had nog een score te vereffenen met zijn tegenstander. De twee hebben vorige week ook al tegenover elkaar gezeten tijdens de avondcompetitie en dat is onbeslist geëindigd. Deze keer had Ivo zwart en mocht hij de philidor op het bord toveren. Een variant die Ivo goed kent. Niet voor de scherpe aanpak deze keer, maar een solide stelling. Beide namen geen risico's  en na een grote ruil van paarden en dames. Met een pion voor en ongelijke lopers op het bord is het een gecompliceerde stelling en werd de strijdbijl begraven. Weer en half puntje voor beide teams (1½-1½).

 De volgende die vlak daarna klaar was, was ikzelf. Ik speelde met wit een rustige variant van het spaans en mijn tegenstander maakte daar gretig gebruik van en begon zijn aanval met de pionnen op de damevleugel. Na deze dichtgeschoven te hebben bleef er voor beiden nog maar één optie over om de aanval in te zetten op de koningsvleugel. Geen van ons durfde de aanval daar aan omdat dit natuurlijk ook de verdediging van de eigen koning aantast. Na wat geschuif van stukken, dreigingen opbouwen en parreren. Werd ook hier tot remise besloten (2-2).

 De man waarvan wij allen altijd hoge verwachtingen hebben was de vijfde persoon die de stukken in het doosje kon doen. met zwart kreeg hij de offer variant op F7 op het bord. Hij leek er goed uit te komen maar de tegenstander van Maarten speelde strategisch sterk. uiteindelijk moest maarten de kwaliteit teruggeven wat de druk op zijn stelling verminderde. met een lastige stelling en in lichte tijdnood van de tegenstander bood deze remise aan wat Maarten uiteindelijk aan (2½ - 2½).

 Tot nu toe geeft geen van beide teams iets toe al vijf wedstrijden die in remise zijn geëindigd!

De sfeer hangt al een beetje in de lucht. zou de rest ook allemaal in remise eindigen? dat zou een bijzondere uitslag zijn. Aan alle stelling te zien zou het zomaar mogelijk zijn. of heeft er nog iemand en combinatie op de loer liggen om een puntje van de tegenstander af te snoepen.

 Zou het de koning van de sjoemel het eerste overwinningspunt pakken? Mark zijn partij opende met een dame-gambiet wat overging in een gambiet van de caro-kann. Zijn tegenstander wilde het scherpe gambiet in maar na het weigeren hiervan kwam er een moeizame stelling op het bord. Na het verbeteren van zijn stelling probeerde mark met alle macht om zijn geïsoleerde pion vast te houden, wat hem helaas niet lukte.Met een pion voor maar wel in tijdnood bood de tegenstander van Mark remise aan. Met een mindere positie heeft mark dit aanbod geaccepteerd (3 -3). Met zes partijen klaar zijn alle punten tot nu toe gedeeld. Zouden we afstevenen op acht maal remise??

Als één na laatste klaar was Jan. van hem zijn we gewend dat de partijen lang duren maar dat hij altijd wel een tactische stelling op het bord weet te krijgen. De opening was volgens het London-systeem. De witte loper op f4 van Jan  werd gerolen op g3. Vervolgens stond Jan voor de keuze om lang of kort te rokeren. Nadat de zwarte koning naar f8 ging was de keuze om lang te rokeren snel gemaakt. In een gelijkwaardige stelling waar voor beide niet veel te halen viel is ook hier tot remise besloten (3½ - 3½).

 Met nog de laatste partij bezig en tot nu toe alleen nog remises ligt het lot van de dag in de handen van Philippe. Philippe met wit kreeg de budapester tegen. Hier is hij uiterst blij mee want zijn scoringspercentage tegen deze opening is 100%. Wat we van hem gewend zijn, zijn de rustige stellingen waar hij de spreekwoordelijk strop steeds strakker om de nek van de tegenstander kan aanschuiven. Rond de 26e zet komt zwart in redelijke tijdnood waardoor zijn stelling langzaam onderuit zakt. met de extra tijd net gehaald staat wit op een +2 volgens de analyze van Fritz 15. Vanuit hier weet Philippe deze score uit te bereiden naar een +5, en dat alles zonder materiaal voor te staan. Op dit moment leek het voor wit een goed moment om de daadwerkelijk koningsaanval in te zetten. zwart speelde stug door in de hoop dat wit nog een trucje over het hoofd zag. Philippe is een berekende speler en doorzag alles. Met twee pionnen voor waarvan één nog maar één stapje verwijderd van promotie en de andere rustig aan zijn opmars bezig was zwart zo in het nauw gedreven dat zijn ruimtegebrek hem noodlottig werd, en de handdoek in de ring gooide (4½ - 3½).

 Met deze overwinning van philippe nemen we de dagzege mee naar huis. Geen van ons heeft het volle punt laten liggen, maar deze dappere strijder heeft als enige het volle punt weten binnen te halen.

Staunton 1

DSC 1

 
Wit de, N. (Niels) 1656 Ramstijn , J. (Johan) 1451 ½ - ½
Vreugdenhil , F. (Frans) 1975 Burght van der, M. (Maarten) 2127 ½ - ½
Gils van, C.M.W. (Cees) 1733 Blankert , J.P. (Philippe) 1924 0 - 1
Hendrikx , J.P.G. (Jan) 1875 Maas , M. (Mark) 1828 ½ - ½
Leeuwen van, L.J.W. (Wiek) 1672 Haast , J.A.H. (Jan) 1616 ½ - ½
Speekenbrink , A.P.J.M. (Ad) 1611 Ligt de, I. (Ivo) 1689 ½ - ½
Quak , A.A. (Aad) 1585 Brand van den, S. (Stefan) 1529 ½ - ½
Struijs , M. (Martijn) 1421 Mahieu , X. (Xander) 1496 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1691 Gemiddelde Rating: 1708 3½-4½

Afdrukken   E-mail