Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Het is dan eindelijk weer zover de externe schaakcompetitie is weer begonnen. Als eerste tegenstander die opdoemde was de Tilburgse schaakvereniging De Stukkenjagers. Dat zou we eens een hele kluif kunnen worden want daar zijn onze sterkste spelers van vroeger naar toe gegaan.

Het eerste probleem wat zich opdoemde was “Hoe komen we Tilburg binnen en waar moeten we langs voor een goede parkeerplaats”. De tom - tom bracht uitkomst in de verschrikkelijke wirwar van opengebroken straten of afgesloten gedeelte. Na de auto in de parkeergarage te hebben ondergebracht was het zoeken naar het speellokaal een bioscoop met aanleunend een restaurant en bar.

Met zo’n kleine 120 man werden we in een hok gestopt en waren we eerst getuige van het uitreiken van enkele prijzen aan spelers van De Stukkenjagers. Een persoon kreeg een soort oorkonde omdat hij 300 externe wedstrijden voor de vereniging had gespeeld. Een van de twee die een boek ontvingen omdat zij hun 100 ste externe wedstrijd aanvingen was een bekende, namelijk Mark Haast was de ontvanger  ex DSC lid.

Daarna merkte ik wel meteen op dat er weer meer regels en uitzonderingen waren doorgevoerd door de KNSB ( Het enig recht van hun bestaan) en het gaf mij een minder vrolijke en gezellige indruk in de speelzaal dan die er vroeger heerste. Na een gesprek met een oudere deelnemer zei deze dat men vroeger de regels op een enkel velletje geschreven had en dat het nu een heel boekwerk was geworden. Dat is dus de verdienste van de KNSB die zich toch zo belangrijk vind en zich overal mee bemoeid.

Goed ,laten we gaan schaken. De twee minst sterke teams werden uit de zaal verbannen en moesten ergens een bovenzaaltje op gaan zoeken. Daar stonden de borden netjes opgesteld en was alles klaar voor toch nog een enerverende strijd op de 64 velden. Helaas kreeg Frans tijd genoeg om te gaan kletsen want zijn tegenstander was in geen velden of wegen te bekennen. Na een klein uur kwam hij eindelijk opdagen maar dat gaf me al geen prettig gevoel maar ja het was nu eenmaal zo.

Na een algemene rondleiding langs de borden zag het er de eerste 10 zetten nog best aardig uit. Stijn op bord 8 speelde echt goed geslepen enkel verloor hij zijn dame tegen een stuk en moest toen toezien hoe zijn tegenstander hem van bord schoof. Maar het is weer een goede ervaring voor Stijn en die jonge komt er nog wel eens.

Zijn vader Eddy op bord 6 was ook met een mooie partij bezig en mijn indruk was dat het echt gelijk op ging. Hij wist een mooie aanval te creëren maar vergat toch dat het hem een stuk koste. Toen was de veer gebroken en zag hij het niet meer zitten en moest de winst aan zijn  tegenstander laten. 2-0 voor Stukkenjagers.

Toen kwam er een goed bericht Arnlold op bord 7 zag het helemaal zitten. Hij wist zijn tegenstander een kwaliteit afhandig te maken en kon dat voordeel gedurende de hele partij vasthouden. De eindstelling met ieder 4 pionnen en een Koning en Arnold een Toren en zijn tegenstander een Paard dat leverde Arnold binnen de kortste keren nog een paar pionnen op. Toen was de strijd gestreden. 2-1

Frans op bord 1 was helemaal de kluts kwijt en zag het niet zitten. Alles was anders en dat begon te malen namelijk geen tegenstander ;nieuwe regeltjes; op bord 1 zitten ; en zich lichamelijk misselijk voelen werd wat te veel van het goede. Na zo’n 20 zetten zag hij een pion winst wat wel dubieus was. Maar door de ervaring om het dan toch zo te spelen kwam hij er achter dat hij een mogelijkheid over het hoofd gezien had. Dat koste hem een paard en tevens de partij. 3-1

Maarten Damen op bord 2 spartelde echt alle kanten op om de strijd gelijkwaardig te houden. Hij kronkelde zich echt in allerlei bochten om onder het juk van zijn tegenstander uit te komen. Maar zijn tegenstander wou hem met alle geweld onder dat juk houden. Helaas voor Maarten lukte hem dat en voor hij er erg in had moest hij een stuk prijs geven en tevens de partij. 4-1 voor De Stukkenjagers

Peter van Ruth op bord 5 speelde echt de sterren van de hemel. Hij schoof zijn tegenstander bijna letterlijk en figuurlijk van het bord die echt alle zeilen bij moest zetten om nog een beetje onder de druk van Peter uit te komen. Ondanks zijn kwaliteit tegen twee pionnen en een enorme aanval. Helaas voor DSC begon Peter net te verdedigen toen hij een volle toren kon winnen maar dat terzijde. Hij hield het heel mooi remise  wat een pracht prestatie is.

Paul op bord 3 had een pionnetje gewonnen in de opening en verdedigde dat gekke ding met hand en tand. Van alles kon er gebeuren maar die pion voorsprong haalt mijn tegenstander nooit meer in. Helaas weet ik niet of zijn tegenstander die pion nog terug won maar de strijd eindigde in een verdeling van het punt en werd de stand 5-2 voor de Stukkenjagers.

Thijs op bord 4 was onze laatste man in de strijd tegen de Stukkenjagers die het zijn tegenstander echt moeilijk maakte. Het zag er erg ingewikkeld uit met Thijs wat in de verdrukking maar sterke aanvalskansen. Helaas liep het met het einde van de tijd toch nog mis voor Thijs. Hij was de vierde die een stuk cadeau gaf en tevens de vierde die zijn partij verloor.

Eindstand  Stukkenjagers – DSC 2

 6 – 2

 

Ps Ieder heeft de hartelijke groeten van

Mark Haast ; Koen Haast ; Eric de Moor allen ex DSC ers.

Toon/Verberg