//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Soms duurt het schrijven van een verslag langer dan gehoopt. Geen inspiratie bijvoorbeeld, waardoor er per bord een luttele regel tekst wordt geschreven: "Zwart zet mat en won." Tja, als je zo geconcentreerd met je eigen wedstrijd bezig bent, heb je niet altijd de middelen (zowel in tijd als energie) om bij de andere borden te gaan kijken. Soms duurt het schrijven van een verslag langer dan gehoopt, omdat er wel zoveel ontzettend belachelijk veel gebeurt is... Waar moet ik beginnen?

 Ten eerste moest de schrijver dezes werken bij de Wereld vol Wonderen. Tot 19.00 uur om precies te zijn. Vanuit Kaatsheuvel is het prima te doen om dan op tijd bij onze tegenstander Stukkenjagers D in Tilburg te komen. Maar dan moet alles wel een beetje meewerken! Het was druk, dus dan wordt het automatisch later. Om 19.30 uur zat ik in de auto die plotsklaps wel erg veel lawaai maakte. Geen idee waarom, maar ik had haast. Ik zou na de partij wel kijken. Eenmaal in Tilburg aangekomen heb ik nog 10 minuten bij een kruispunt met verkeersregelaars gestaan. Bij het volgende kruispunt wordt ik door een medeweggebruiker erop gewezen dat mijn uitlaat half onder de auto hangt. Aha! De bron van het geluid is gevonden! Tot slot rijd ik de parkeergarage in. Ik had mijn teamgenoot Paul al gebeld om te zeggen dat ik vertraagd zou zijn. En inderdaad, als ik de zaal in kom lopen is iedereen al stil aan het schaken. Ik wordt vriendelijk begroet door mijn tegenstander en ik neem plaats aan bord 3. De strijd kan beginnen!

Naast mij op bord 4 speelt Paul Smulders. Onze pitbull terriër heeft met zwart een pion mogen snoepen van de tegenstander en die laat hij niet meer los. Een solide stelling die hij rustig naar winst moet kunnen loodsen.

Op bord 2 speelt Mark Maas het Benko gambiet. Hij mag met een open a- en b-lijn de pion op a2 slaan. En net als bij de stemronde van een talentenshow zijn de lijnen open. Als Mark druk blijft zetten, zal ook hij op winst kunnen spelen.

Op bord 1 speelt onze teamleider Maarten v/d Burght met wit. Hij krijgt een Caro Kann tegen. Aangezien onze halve vereniging die opening speelt weet hij er wel raad mee. Mark heeft ooit een bepaalde variant laten zien waarbij zwart niet, ik herhaal NIET met de dame naar voren mag... De dame gaat naar voren en Maarten gaat als een mes door boter. Twee torens en een loper tegen de dame van zwart eindigt in een mat met de zwarte koning op g4 ofzo. Ik geloof dat de partij nog geen anderhalf uur geduurd heeft. 0-1 voor DSC A.

Inmiddels is mijn partij gestaag aan het vorderen. Heel slecht voor mij en goed voor mijn tegenstander Guus. Ik blunder in een Siciliaan een pion weg en zwart krijgt een moordend initiatief, twee dodelijk lopers en alle tijd. Ik kan geen stuk bewegen. Gelukkig voor mij staart de tegenstander zich wat al te blind op zijn aanval. Ondanks dat ik weinig kan, kan ik wel iets. Ik weet een sterke loper te slaan en mag zelfs twee belangrijke pionnen terugwinnen. De partij is volledig omgekeerd. Ik sta beter en Guus staat slechter. Helaas loop ik tegen een probleem aan waar ik vaker last van begin te krijgen. Tijdnood. Met slechts 5 minuten op de klok en nog zeker 10 zetten te gaan, laat ik in een paar zetten de winst wegglippen. Ik wordt gewoon mat gezet achter de paaltjes. De tussenstand is 1-1.

Gelukkig loopt het allemaal goed af voor ons. Zowel Paul als Mark weten in de tussentijd te winnen. Mark combineert vakkundig wat stukken van het bord en Paul heeft zijn gewonnen pion nog steeds niet teruggegeven. Sterker nog! Hij heeft er nog één gewonnen en zijn pionnen mogen zo doorlopen. Met een pion op a2 wordt het heel lastig voor wit om te verdedigen. Stukverlies is niet af te wenden en Paul wint. Eindstand 1-3 voor DSC.

"Leuk verhaal hoor, maar waarom staat er kampioen in de titel?" Nou... Stukkenjagers C stond twee ronden voor het einde een ruime 3 matchpunten voor op de nummer 2. Vorige keer kwamen ze bij ons bezoek om onze sterkste opstelling te treffen. Resultaat: 3-1 winst voor Dongen (net geen 4-0). In dezelfde zaal speelde zij deze avond tegen de degradatiekandidaat EGS om het kampioenschap. EGS weet echter wel een 4-0 overwinning uit de hoge hoed te toveren! Op basis van bordpunten is Dubbelschaak A kampioen geworden. Gefeliciteerd! En ook leuk, wij zijn tweede geworden.

Groetjes Ivo de Ligt

Toon/Verberg