//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Caïssa kan verwijzen naar een bepaald type vlinder, of een nimf, beter bekend als de beschermgodin van het schaakspel. Op woensdag 3 april had DSC C het genoegen uit te mogen spelen bij Caïssa te Rijen, in de zevende ronde van de NBSB avondcompetitie. Hoewel het een uitwedstrijd is, voelt het met 10 minuten reistijd (inclusief vinden parkeerplaats) meer als een thuiswedstrijd. Piet was zo vriendelijk om ons op te halen, hoewel Jeroen lijdzaam moest toekijken hoe hij hem voorbijreed. Geen nood, na Eddy te hebben opgepikt, was het 300 meter terug en kon Jeroen instappen. Arnold had vooraf aangegeven dat hij zelf de weg naar Caïssa kan vinden. Na telefonische ondersteuning was dit ook zo en konden we beginnen. Caïssa is, net als DSC een club die vooral om de gezelligheid speelt. De kampioensbeker was al aan een andere club beloofd, dus spelen we om de eer en de glorie.

Arnold gaat als vanouds met zijn stukken heen en weer en krijgt de volledige beschikking over de c en f-lijn. Niek Soeterboek rekent iedere zet drie keer door en kan de aanvallen van Arnold afweren. Daarna is het de beurt aan Niek om de juiste voortzetting te vinden, wat hij dan ook doet. Arnold moet overschakelen op plan B, maar bij gebrek aan een tweede plan verliest hij steeds meer ruimte op het bord. Wanneer hij daarna twee pionnen achter komt te staan, is het over en uit. Met een 1-0 voorsprong en een fantastische uitleg van Arnold over waar het mis ging kunnen de stukken in het doosje.

Op bord 2 speelt onze landskampioen correspondentieschaak. Zoals jullie wellicht wel weten (of niet) werkt Jeroen momenteel aan zijn memoires. Dit boekwerk schrijft hij ter ere van zijn 1000 correspondentieschaakpartijen die hij volgend jaar gespeeld hoopt te hebben. Niet alle 1000, maar de laatste tientallen om aan de 1000 te komen natuurlijk. Maar ja, met correspondentieschaak gebruik je toch andere tactieken als op bordschaak. De opening gaat goed en Jeroen komt ook sterk in het middenspel. Zijn tegenstander, Jan Soeterboek (inderdaad, vader van) heeft het in eerste instantie niet gemakkelijk. Echter gaat het mis bij Jeroen en Jan kan inkomen. Met een, ik kan het niet anders noemen, prachtig matbeeld gaat Jeroen voor de bijl en is de 2-0 in het voordeel van Caïssa een feit.

Eddy krijgt op bord 4 een c4 opening van Toon Rennen. (Engels werd mij later vertelt). Bij gebrek aan enige kennis over deze opening antwoord hij met zijn vertrouwde Caro-Kann. In de opening krijgt Eddy de gelegenheid een paard te ruilen voor een paard en een pion. Wanneer Toon daarna ook nog zijn toren tegen een loper laat ruilen staat Eddy wel heel erg in het voordeel. Maar ja, voordeel betekent nog niet gewonnen en dus moet er nog stevig geschaakt worden. Toon krijgt het voor elkaar de vijandige torens buitenspel te zetten en het kost dan ook enige moeite deze weer te activeren. Na wat afruil en gepuzzel lukt het Eddy de overgebleven toren in het spel te krijgen en het pionnensnoepen kan beginnen. Toon ziet er geen heil meer in en legt de koning plat op het bord. 2-1 De eer is gered en die lelijke 0 is van tafel.

Op bord 3 maken Piet en Hans Leenaars optimaal gebruik van de door hun betaalde contributie. In de strijd om het meeste zitvlees spelen ze de maximale tijd door. Zowel Piet als Hans spelen zeer secuur en iedere zet wordt gewogen. Het is passen en meten. Dan komt Piet voor te staan (pion of twee), maar krijgt geen lekkere stelling. In het eindspel, waarbij Piet nog maar slechts bezit over een Koning en een toren terwijl Hans over een Koning, Toren en twee verbonden vrijpionnen beschikt, moet Piet toch toezien hoe hij het onderspit delft. Na een afruil van Torens en de koning van Hans op een sleutelveld zit er voor Piet niets anders op dan op te geven. 

Het staat 3-1, we hebben dan wel verloren, maar desondanks een uiterst gezellige avond gehad. We praten met Dick nog over die goede oude tijd en gaan op huis op aan. 

 

Caïssa Gilze-Rijen A

DSC C

   
Soeterboek, N. (Niek) 0 Hout van den, A. (Arnold) 1149 z-w 1 - 0
Soeterboek, J.C.M. (Jan) 0 Gool van, J.J.W. (Jeroen) 935 w-z 1 - 0
Leenaars, J.C.D.M. (Hans) 0 Noij, P. (Piet) 0 z-w 1 - 0
Rennen, A.A.M. (Toon) 0 Jongenelen, E. (Eddy) 1048 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 0 Gemiddelde Rating: 1044   3-1
Toon/Verberg