//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Inspiratie is niet nodig in wedstrijd tegen de Kentering !

Natuurlijk is er wel inspiratie op het bord: ik bedoel inspiratie om dit verslag te schrijven. Soms moet ik iets bedenken in de sfeer van de Efteling, soms staan er reuzen en kabouters op het menu, maar deze keer was dat deze keer allemaal niet nodig: het team zelf bezorgde me al meer dan genoeg stof ! O ja, er werd ook nog geschaakt !

Het begon voor mij al bij aankomst bij de parochie. Het was een grote drukte, maar geen teamleider te zien. En stond daar Jan ? Die stond toch reserve ? Ik had iedereen toch gisteren gezien ? Jan bracht opheldering: Ivo kon niet komen, Jan nam zijn plaats in ( zowel als schaker als chauffeur ) en of ik teamleider wilde worden. Toen dat geregeld was, gingen we hoofden tellen en we misten Pierre: is hij het toch niet vergeten ? Nee, wel 5 minuten te laat ( en het kostte nog 5 minuten om zijn auto ergens neer te kunnen zetten ), maar daarna konden we vertrekken.

Johan deed vervolgens ook nog een duit in het zakje. Eerst haperde de Tomtom ( hij kwam met de uitleg, dat hij dat wel eens meer deed: moet dat mij geruststellen ?! ) en daarna werd de auto aan de andere kant van het centrum neergezet. Gelukkig werd daar een oud vrouwtje gevonden die wel de weg wist ( waar zouden we zijn zonder die oude vrouwtjes ! ), de auto verzet, maar nu wel mooi voor de deur !

O ja, er werd ook nog geschaakt ! Als eerste was Jan klaar op bord 4. Een betere invaller kun je je niet wensen: hij kwam goed uit de opening en had gedurfd het hele centrum ingenomen. De tegenstander was erg onder de indruk, ging alles afruilen en bood remise aan wat aangenomen werd.

Johan kreeg de Alpine Siciliaan op het bord en had dus het centrum in handen. De tegenstander ging dat aantasten, maar daardoor kwamen er veel combinaties in de stelling: daar had Johan wel zin in en haalde het punt binnen.

Pierre op bord 5 heeft een soort angstgegner en dat is extern spelen. Intern speelt hij hartstikke goed, maar extern wil het maar niet lukken en zo ook deze partij. In een soort Hollands met wit mocht hij al snel richting zwarte koning aanvallen. De tegenstander reageerde echter op tijd met f5 wat voldoende verdedigers toeliet. De stukken van Pierre kampten hierna met een groot ruimtetekort en na een combinatie kon hij opgeven. Volhouden Pierre, eens gaat het lukken !

Dan Xander op bord 6. Hij kreeg een Siciliaan op het bord waarbij de tegenstander de aanval opende op de zwarte koning. Xander probeerde druk te zetten op de damevleugel, maar dat ging zeker niet vanzelf. Echter won hij later wel 2 pionnen door een mooie combinatie, verloor een stuk, maar voor nog 2 pionnen en later gaf de tegenstander ( wel in tijdnood ) een toren weg: het punt was binnen voor Xander: weer een mooie overwinning voor deze jeugdige speler !

 

Mark was de volgende die ongeveer klaar was. Hij speelde met wit op 3, maar kon niet met voordeel uit de opening komen. De tegenstander zette zijn stukken goed neer, terwijl de stelling van Mark niet echt verbeterde. Hij probeerde alles of niets, maar dat wilde de tegenstander niet aan. Die ruilde keurig via combinaties de aanvallende stukken en Mark kon weinig meer. Die wachtte het verloren eindspel niet af en gaf op.

Philippe speelde een prima wedstrijd. Hij kreeg een scherp aanvallende speler tegen, maar wist daar wel raad mee: in de opening was het centrum druk bezocht door pionnen en stukken, waarna er een mooi paard van Philippe telkens kon rondspringen en pionnen kon meenemen. De tegenstander probeerde door de stelling te breken, maar toen ook dit mislukte, mocht Philippe het punt noteren: echt een uitstekende partij van onze kant !

En toen kwam de tegenvaller van de dag. Ad speelde met zwart op bord 8 en kreeg een vreemde variant van de Siciliaan tegen. Daarna ging wit hard in de aanval op de koningsvleugel, maar ondanks de kleine ruimte hield Ad goed stand en er kwam een gelijk eindspel op het bord. Ik was toen opgelucht, want ik vond mijn stelling nog niet zomaar gewonnen, maar met 2 remises was de winst in ieder geval binnen. Tot 2 minuten later wanneer Pierre komt vertellen, dat Ad heeft verloren: een stuk weggegeven ! Dat is echt sneu voor Ad die verder een goede partij had gespeeld en niet echt in tijdnood was gekomen: sommige spelers verdienen echt beter.

En dat gezegd hebbende was dat ook wel bij mijn tegensander. Van Stan had ik verloren in de avondcompetitie, dus ik had wat recht te zetten. In een soort gesloten Siciliaan viel ik hard aan op de koningsvleugel, maar kwam er maar niet doorheen. Nadat mijn stukken in de knel kwamen, moest ik de dames afruilen en kwam mijn tegenstander beter te staan. Die behandelde het eindspel echter niet goed en er kwam een gewonnen toren eindspel op het bord, maar ook dat kan moeilijk voor mij zijn ( weer stof voor de training ! ). Gelukkig wist ik na 10 minuten denken de goede voorzetting te bedenken en kon de winst ( voor bord en bord ) veilig stellen.

Kortom, het was weer een gezellige dag schaken: het voortraject was doorspekt met allerlei zaken die verkeerd gingen, de partijen waren veelal een veldslag ipv positioneel geschuif en de winst was minimaal ! Zo mogen ze van mij allemaal wel zijn !

Toon/Verberg