Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

De rode lantaarn wordt spreekwoordelijk uitgedeeld aan de wielrenner die als laatste eindigt in de Tour de France. Het DSC C team speelt vanavond tegen Stukkenjagers E om deze twijfelachtige eer. Terwijl carnaval minnend Brabant zich in het feestgedruis stort, is het drukke boel op de schaakclub. Alle avondteams spelen thuis, inclusief het bekerteam B wat vooruit speelt. Buiten verkondigt een dweilorkest dat bij buurvrouw Jansen een paard in de gang staat, bij ons staan ze gewoon op het bord. Wij mogen in het E team van de Stukkenjagers een goede bekende herkennen in de vorm van Christophe Verledens. De klokken worden ingedrukt en we kunnen van start.

Een ding is zeker, de Stukkenjagers is, net als DSC een gezellige vereniging. De eerste partij die klaar is, is die van Ad tegen Christophe. We kennen Christophe als een venijnige aanvaller en al snel ziet Ad de stukken op hem afkomen. In een betere stelling verwisselt Christophe wat zetten en maakt een foutje (in zijn plan dan). Ad kan zich herpakken en ruilt wat af. Dan vervalt Christophe in een oude gewoonte. In een stelling, die nog steeds beter is dan die van Ad, maar tegen de zin van Christophe, geeft hij er de brui aan en legt hij de koning om. Wellicht uit nostalgische gevoelens en om DSC van de 0 af te houden? Ad blijft verbaasd achter zijn bord zitten, want de partij had nog gespeeld kunnen worden.

Dan op bord 3 krijgt Eddy tegen Elroy Kerstens een d4 opening tegen. Lange tijd gaat het goed tot Eddy de kolder in zijn kop krijgt en het paard, wat in de gang bij buurvrouw Jansen hoort te staan naar voren zet. Elroy maakt hier gebruik van en komt een pion voor te staan. Eddy ziet hoe Elroy langzaam zijn stukken op de juiste plaats krijgt. Eddy's dame krijgt het al wat warmer en sluit aan in de polonaise. Helaas sluit de loper van Elroy ook aan in de polonaise en Eddy's dame kan bij Hoevelaken linksaf.

Op bord 2 speelt Jeroen tegen Ivar van de Heide. Even lijkt het gelijk op te gaan, maar de druk van Ivar wordt steeds groter. Een dapper pionneke loopt steevast naar voren, ondersteund door een toren en een paard. Dan pakt Jeroen de koning om te rokeren, maar wacht eens even, de koning staat op d1. Omdat dat niet zijn beginpositie is, mag hij dus niet rokeren. Maar ja, aangeraakt is zetten, dus wat doe je dan? Moet de koning een stapje naar voren, of een stapje terug? Hij gaat een stapje terug. Het dappere pionneke kan weer een stapje naar voren en zakt eens lekker door. Het duurt dan ook niet lang of de toren komt de stelling binnen en Jeroen geeft op.

Op bordt 4 speelt Herman zijn, zet mij maar op bord 4 want daar win ik vaak, partij tegen Ton Tepe. Herman ziet ze links, hij ziet ze rechts, de ene is een loper en de ander die loopt recht. Al snel komt hij een pion achter te staan. Even later verwelkomt deze pion een tweede in de feesttent. Hij geeft niet op en speelt dapper door. Wanneer Ton een stuk slaat ziet Herman de bui al hangen en probeert zich wanhopig staande te houden. Wanneer Ton een tweede stuk wint geeft Herman op. Dit is een feest waar Herman morgen niks van weet.

We hebben met 1-3 mogen verliezen, met dank aan Christophe die het ons gunde niet op de 0 te geraken. De eervolle rode lantaarn gaat dus naar Dongen.

DSC C

De Stukkenjagers E

   
Swinkels, A. (Ad) 1700 Verledens, C. (Christophe) 1527 z-w 1 - 0
Gool, J.J.W. (Jeroen) 935 Heide, I. (Ivar) 1419 w-z 0 - 1
Jongenelen, E. (Eddy) 1048 Kerstens, E. (Elroy) 1466 z-w 0 - 1
Huijbregts, H. (Herman) 0 Tepe, T. (Ton) 1316 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1228 Gemiddelde Rating: 1432   1-3

 

Toon/Verberg