//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Afgelopen vrijdag heeft het DSC C team thuis mogen spelen tegen Baronie D. De Baronie was vroeg maar niet minder welkom. Toen op het laatste nippertje de teams van EGS ook compleet waren konden we beginnen. Aan de opstelling ligt het vanavond niet, Pierre, Xander, Thijs en Herman vormen het thuisspelende DSC team.

De eerste die klaar is, is Xander. Xander staat binnen de club bekend als een gedegen speler die zowel de aanval als de verdediging aandurft. Complexe stellingen rekent hij binnen 3 seconden door. Nu ook nog openingstrucs onder de knie krijgen en we komen nog eens ergens. 0 - 1

Herman voelt zich op bord 4 als een vis in het water. Na wat heen en weer geschuif gaat hij de aanval in en komt stukje bij beetje voor te staan. Hij werkt zijn partij keurig af en ons eerste punt is binnen. 1 - 1

Thijs is vanavond goed gemutst, zowel letterlijk als figuurlijk. Hij bewondert lange tijd de stukken die tussen hem en zijn tegenstander in staan. Dit heeft zo zijn resultaat want hij weet keer op keer de beste voortzetting te vinden. Dat is nog niet zo gemakkelijk, gezien het ratingverschil met zijn tegenstander (± 400). Hoe dan ook, Thijs trekt de winst naar zich toe en het staat 2 - 1 in het voordeel van ons.

Dan hangt alles af van bord 1. Pierre, op papier de sterkere, heeft moeite om door de stelling te komen van Paul, maar toch lukt het hem aardig. Dan gaat het richting het eindspel. Beide spelers hebben nog wat pionnen. De grootste dreiging vanuit wit is een pion die op promoveren staat. Pierre heeft echter nog een paard waarmee hij schaak kan zetten. Paul ziet dit niet en verzet zijn pion, wat op dat moment helemaal niet mag. Na een corrigerend advies van Pierre zet hij de pion terug en verzet zijn koning. Een aantal seconden later moeten we helaas concluderen dat Pierre zijn tijd op is en dus ook de partij.... 2 - 2

Dan komt de vraag: "Krijgt Pierre er geen twee minuten bij omdat er een illegale zet gedaan was?". Jazeker, mits Paul na de eerste zet de klok had ingedrukt en daarmee onterecht Pierre zijn tijd had opgesnoept. Het Fide reglement leest "Een onreglementaire zet is voltooid nadat de speler zijn klok ingedrukt heeft. Als tijdens een partij blijkt, dat er een onreglementaire zet is voltooid, moet de stelling teruggebracht worden naar de stelling onmiddellijk voorafgaand aan de onregelmatigheid. Na de beschreven handeling moet de arbiter bij de eerste voltooide reglementaire zet van een speler, de speler twee minuten extra tijd aan zijn tegenstander geven (twee eraf bij de speler, twee erbij bij de tegenstander). Bij het aanhoren van de beide spelers is het aannemelijk dat Paul de klok pas indrukte nadat de juiste zet gespeeld was. Hiermee heeft hij dus geen onreglementaire zet gespeeld volgens artikel 7.5.1 en dient de partij doorgespeeld te worden.

Hoewel het natuurlijk leuker is om op een overtuigende manier te winnen, in plaats van via gesteggel om regels, gunnen we Baronie de overwinning in deze partij. Het blijft voor ons een gezelligheidssport. Met een 2 -2 gelijkstand, noteren we een gezellige avond in het parochiecentrum. Nu maar hopen dat ze boven de paar lichte vloeken niet gehoord hebben :)

DSC C

De Baronie D

   
Mulders , P. (Pierre) 1630 Boeren , P. (Paul) 1502 z-w 0 - 1
Mahieu , X. (Xander) 1489 Pardoel , F.F.C. (Fred) 1615 w-z 0 - 1
Kimenai , T. (Thijs) 1258 Kapitany , K. (Karoly) 1643 z-w 1 - 0
Huijbregts , H. (Herman) 0 Ruyter de, R. (Rob) 1292 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1459 Gemiddelde Rating: 1513   2-2
Toon/Verberg