Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Het was niet gemakkelijk, om 4 man bij elkaar te sprokkelen voor het C-team. Twee weken voor de wedstrijd waren Arnold en Eddy al met zijn tweeën. Gelukkig waren Ad en Jeroen bereid en beschikbaar mee te spelen. Op maandag 3 december reden we dan ook gezamelijk naar Roosendaal om het op te nemen tegen RSG, ofwel het Roosendaals Schaak Genootschap. Aangekomen aan Kade 65, worden we ontvangen door een uiterst vriendelijk persoon die ons meeneemt langs de geschiedenis van het schaken. Aan de hoeveelheid verhalen ligt het niet, het zou zo familie van Frans kunnen zijn. Rond 20.00 uur togen wij ons naar het zaaltje achter de bar en maken we kennis met onze tegenstander. 

Het was al bekend dat de gemiddelde rating van RSG C een stuk hoger ligt dan die van DSC C. Met Ad als zeer sterke uitschieter naar boven, zagen we de bui al hangen. Arnold en Jeroen verwachten wel een punt te halen zodat Ad of Eddy alleen remise hoeft te houden. Nu is één van de twee een remise expert, dus dat komt wel goed.

Op bord 4 is Eddy als eerste klaar. Hij krijgt met zwart Engels tegen, maar heeft vaak genoeg tegen Jan geoefend om degelijk uit de opening te komen. In het middenspel ziet hij kans een gevaarlijke loper van de tegenstander af te ruilen tegen zijn paard, door met de dame een dubbele aanval uit te voeren op de loper en een matveld. Wat hij echter niet gezien had was dat Hans dit simpelweg uit kan verdedigen zodat zowel het matveld, als de loper verdedigt staan. Helaas pindakaas, wanneer het paard van het bord af is loopt de achterstand behoorlijk op en de tegenstander maakt het vakkundig af.

Ook Arnold krijgt op bord 2 flink om zijn oren. Hoewel hij redelijk sterk uit de opening komt moet ook hij een stuk weggeven, doordat een aanval niet doorslaat en zelfs nadeling uitpakt. Na een systematische afruil staat Arnold uiteindelijk een stuk en wat pionnen achter. In ieder geval voldoende om de moed, en de partij, op te geven. 

Jeroen op bord 3 heeft zich voorgenomen zijn theoretische kennis uit het correspondentieschaak mee te nemen in zijn partij. In eerste instantie wordt deze kennis aangewend in een gesprek over een speler van RSG die ook correspondentieschaak bedrijft, of bedreven heeft. Een hele tijd ziet het er gelijk uit en beide tegenstanders doen hun uiterste best hun stukken aan de overkant te krijgen, wat dichter op de vijandelijke koning. Jeroen laat een gat vallen in de verdeding en toren en dame van de tegenstander komt binnen. Met een geforceerde mat in 2 in zicht steekt hij de hand uit en feliciteert de tegenstander.

Als laatste is Ad klaar. Zijn belangrijkste tegenstander blijkt toch weer de klok te zijn. (Wie heeft dan ook besloten dat half uurtje eraf te halen!). Ad schuift de stelling vakkundig dicht en het ziet er al vrij snel remise achtig uit. In de eindsprint gaat Ad op jacht naar een afruil van dames waarbij remise onvermijdelijk is. De tegenstander gaat dan ook op het aanbod van Ad in en stemt in met remise. Op de klok kijkend zien we dat de tegenstander nog ruim een half uur te gaan heeft en Ad nog maar 1,5 minuten. Dit met nog een aantal zetten te gaan om tot de vijftien minuten extra bedenktijd te komen. Is dit hoffelijkheid of had de tegenstander de klok niet gezien? We weten het niet, maar remise is een feit. In de analyse blijkt Ad ook nog een winstkans gemist te hebben, maar dit is voor de verdere analyses.

Met ½ - 3½ hebben we ons niet aan het plan gehouden. 

 

 

 

Toon/Verberg