Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Donderdag 29 november 2018 was het aan ons (Ivo, Xander, Maarten en ikzelf) om de allereerste wedstrijd in de Beker B te spelen. Een bekerwedstrijd voor iedereen onder de 1700 ranking(aan het begin van het seizoen). Ivo was zo aardig geweest onder deze drempel te blijven(1698) en kon ons daarom verslag doen van een geslaagd weekendje Polen op weg naar de tegenstander. De teamleider had zich opgeofferd om te zorgen voor het vervoer en we reden in gestrekte draf naar Oisterwijk.

 

Daar aangekomen waren we veel te vroeg. Sociaal als we zijn hebben we de borden mee opgezet. De teamleider besloot het eerste rondje te geven, echter bleek bij het afrekenen dat pinnen niet mogelijk was……. Gelukkig hielp Ivo ons uit de brand met een welgevulde portemonnee. Na een kopje koffie/thee met een pepernoot begonnen de wedstrijden.

Op bord 4 speelde Maarten de Kloe ( 1541) tegen Bonny Strik (1461). Na een variant van het Siciliaans hoor ik (ik zit op bord 3) de eerste schaak vallen. De tegenstander zet Maarten schaak, maar gelukkig het is een simpele ruil. 5 minuten later hoor ik de tegenstander van Maarten zeggen: Schaak! Oh….. . Het blijkt dat de tegenstander ervoor gekozen heeft om de dame van Maarten schaak te zetten. Een interessante tactiek, die geen zoden aan de dijk zet. Maarten pint het paard aan de dame , haalt zijn koning erbij en de tegenstander rest niets anders dan het stuk op te geven. Met een stuk meer en een open stelling gaat Maarten vol voor de aanval. Zijn dame en koning staat op een lijn, de koningsstelling ligt open, maar dat alles houdt Maarten er niet van om alles op alles te zetten. En met succes even later valt het doek voor de tegenstander. 0-1 voor DSC!

Op bord 1 speelde Ivo (1675) tegen Ruud Jacobs (1611). Ook hier komt een Siciliaan op het bord , een Roelant variant. De stelling blijft lang in evenwicht. Ivo komt vragen of hij er remise van mag maken, met de wijze woorden van de teamleider” als dat het maximale is kan dat” , keert Ivo terug aan het bord. Alle stukken (dames, torens, lopers koningen en een zwik pionnen) staan elkaar aan te staren op de koningsvleugel. Ivo besluit toch door te spelen. Al snel valt de koningsstelling op slot. Ivo gaat voor de open lijn door het centrum. En met succes, na wat mooi gemanoeuvreer wordt de dame aan de koning gepind en na een schaak met de toren geeft de tegenstander….. nee de tegenstander biedt remise aan , omdat het zon mooie partij was…..lachend slaat Ivo het aanbod af en de 0-2 voor DSC is binnen.

OP bord 3 speelde Johan(1418) tegen Henk van Griethuijsen (1674). Na een voor mij onbekende opening sta ik goed in het centrum, maar opent de tegenstander de aanval op de dame-vleugel. Te voorzichtig speel ik door, maar meer dan was op en neer schuiven en een gaatje te proberen te vinden in elkaars stelling komt er niet van in het middenspel. In het eindspel gaat de boel open, zijn dame valt binnen in mijn pionnenstelling, maar ik zet een tegenaanval in en doe hetzelfde. Op de 40 zet, met 5 seconden over weet ik een voordeel te krijgen. Beide 5 pionnen en ik nog een paard. Helaas is het op zet 41 voorbij, aangezien een van de pionnen promoveert. Eigenlijk het moment om op te geven, maar aangezien Xander nog bezig is en de beslissing nog niet gevallen is speel ik door. Misschien een patje? Helaas maakt mijn tegenstander geen fouten en na 10 verschrikkelijke zetten is het 1-2 .

Als laatste is Xander bezig. Ivo fluistert: remise of overwinning is genoeg! Xander (1496) speelde tegen Richard van Zon (1706) Het spel is begonnen met een gevleugelde gambiet, Peter Stokkermans schijnt deze te kennen. Xander eigenlijk ook (een o ja bij de analyse in de auto achteraf) , maar in de spanning van het spel gaat de openingskennis verloren. Xander speelt goed en weet de stelling gelijk te houden. Nadat mijn partij is afgelopen staan er voor beide nog een toren en 2 pionnen op het bord. De pionnen kijken elkaar recht aan en de koning staan beide actief in het midden. Xander doet de juiste zetten en dwingt een remise af! 1 ½ - 2 ½ winst! Een mooie prestatie! 1 ½ - 2 ½ winst! Een mooie prestatie, aangezien we gemiddeld 100 ratingpunten minder hebben. We zijn door naar de volgende ronde! Op het moment van schrijven is de volgende tegenstander nog niet bekend. Nog 3 ronden te gaan!

 

Oisterwijk

DSC Dongen

   
Jacobs , R. (Ruud) 1611 Ligt de, I. (Ivo) 1675 z-w 0 - 1
Zon van, R.C.M. (Richard) 1706 Mahieu , X. (Xander) 1496 w-z ½ - ½
Griethuijsen van, H. (Henk) 1674 Ramstijn , J. (Johan) 1418 z-w 1 - 0
Strik , B.M.E. (Bonny) 1461 Kloe de, M. (Maarten) 1541 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1613 Gemiddelde Rating: 1533   1½-2½

 

Toon/Verberg