Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Door de uitslagen eerder in de week is bij aanvang van de wedstrijd DSC B in het bezit van de onderste plaats in de rangschikking. En dan mogen we tegen één van de twee kampioenskandidaten: Als Baronie deze en de laatste wedstrijd wint, zijn ze kampioen. Het is ze van harte gegund, maar we willen niet onderaan eindigen…

Oud-lid Nico Zaal is de captain van het Bredase team. Het vorige weekend vraagt hij de teamleider van ons B-team om samen op het vierde bord de strijd aan te gaan. Die gaat akkoord. Verbijstering dus als Nico zichzelf op bord twee plaatst, en de op zijn verzoek gemaakte afspraak dus aan zijn laars lapt! Daarentegen één van de zwaargewichten op het vierde bord heeft gezet. Nou ja, teleurstellend op het menselijk vlak…

Wat niet teleurstellend is is het verloop van de wedstrijd. Kampioenskandidaat of niet, het lijkt al gauw de Dongense kant op te vallen!

Op bord vier speelt Peter met wit tegen Kees van Dongen. In de siciliaan kan zwart een risicovolle, maar veelbelovende aanval kiezen, maar Kees is voorzichtig en kiest voor een verdediging. Peter ruilt alle lichte stukken af, voorkomt de zwarte rokade, en zet druk in het midden op dame en koning. Na enkele zetten valt het doek voor zwart: 1-0 voor Dongen!

Op bord drie kruist Frans de degens met Willem Boogert. Scandinavisch, rommeltje, van alles aan de hand op het bord, onduidelijkheid, kortom, gewoon een partij van Frans… Enigszins verbazend is dan ook dat op een gegeven moment de vrede getekend wordt. Het levert wel een 1-5-0,5 tussenstand op.

Op bord één speelt onze Johan tegen Chiel Meijenfeldt. Misschien is Johan een beetje uit vorm, maar nog altijd degelijk. En meestal avontuurlijk in zijn spel. Dat gebrek aan vorm, en daarmee gepaard gaande zelfvertouwenarmoede, blijkt uit een remise aanbod dat hij doet, op het moment dat hij het initiatief in de partij naar zich toe kan trekken. De tegenstander, op de hoogte van de tussenstand, weigert, en wordt er vervolgens van af gemept. Met als gevolg een weer stralende Johan, die de crisis voorbij is! En de winst in de wedstrijd heeft binnengehaald: 2,5-1,5 voor ons!

Tenslotte Jan Haast nog op bord twee. Tegen Nico Zaal. Die had het wel gezien, als teamcaptain van de  kampioenskandidaat verliezen “van den onderste”. Maar Jan zou Jan niet zijn als hij te snel remise zou geven, die heeft een indrukwekkende partij zitvlees. Dus gaat het nog een hele tijd door! Als tenslotte alle andere partijen zijn afgelopen, de afwas gedaan, de andere gastteams al lang weer thuis zijn, vindt Jan het genoeg. Remise. En een 3-1 overwinning!

Maar we zijn er nog niet. In de laatste ronde mogen we naar Stukkenjagers toe. Die staan nu weer onderaan. Maar als we daar zouden verliezen… Welnee, dat kan helemaal niet. Na deze zege blaken we van gezond zelfvertrouwen, en zullen we in de middenmoot gaan eindigen!

Resultaten van deze ronde:

  DSC B 1512 - Baronie C 1586   3 - 1
1. Johan Ramstijn 1437 - Chiel Meijenfeldt 1638   1 - 0
2. Jan Haast 1592 - Nico Zaal 1412  ½ - ½
3. Frans van der Burght 1379 - Willem Boogert 1596  ½ - ½
4. Peter Stokkermans 1638 - Kees van Dongen 1699   1 - 0
Toon/Verberg