Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Vandaag zijn we op bezoek bij het Coornhert gymnasium in Gouda. Wat moet DSC in Gouda vraagt u zich af? In Nederland zijn een aantal categoriale gymnasia. Dit zijn scholen die enkel en alleen gymnasium aanbieden. Is dat belangrijk voor DSC? Nou nee, niet zo, ware het niet dat deze gymnasia jaarlijks een onderling schaaktoernooi organiseren. Fijn voor die scholen hoor ik u denken, maar laten onze eigen Xander Mahieu, Timo Vleer en Stijn Jongenelen op het Sint Oelbertgymnasium in Oosterhout zitten en dus namens deze school deelnemen aan dit toernooi. Het toernooi is een zestallen competitie, dus in teamverband. Onderweg naar Gouda wordt de tactiek besproken. “Xander op bord 1!!!” wordt alom geroepen, “Natuurlijk Xander op bord 1”.

De eerste ronde is niet zo succesvol voor ons team. Timo wordt er pijnlijk aan herinnerd wat herdersmat ook al weer is. Stijn komt goed uit zijn opening, maar moet na dameverlies en 2 torens tegen, toch opgeven. Xander speelt zoals we van hem gewend zijn. De eerste 10 zetten pure theorie, daarna gaat de denkpet op. Met een lastig eindspel waarin hij een overwicht heeft van 1 pion, ziet Xander op de klok dat hij het eindspel in drie minuten moet klaren. Dit wordt te veel en remise is het resultaat. Ronde 1 eindigt met een ½ - 5½ verlies, maar we geven de moed niet op.

Een van de uitgenodigde scholen wist de weg naar Gouda niet te vinden. Dit of ze zagen zoveel beren op de weg dat ze er niet langs konden. In de tweede ronde betekent dit twee match- en zes bordpunten cadeau.

De spanning van de eerste ronde is voorbij en je merkt het aan het team. Er wordt beter gebruik gemaakt van de tijd en ook de openingen komen wat theoretischer op het bord. Geen herdersmatten meer en de narren blijven mat thuis. Bord twee komt erachter dat hij het Londen systeem erg prettig vindt spelen. “Doe dat dan ook” luidt het advies. Timo verliest een toren nadat een gretige loper een röntgenaanval op dame/toren opzet. Met een keurig matpatroon verliest hij de partij. Hoewel Stijn een stuk beter speelt dan in ronde 1, blijkt zijn tegenstander nog beter te spelen. Hoewel we een punt voor de tegenstander noteren was het zeker een mooie partij. Xander denkt bij zichzelf “Wat een ander kan, kan ik ook” en geeft een stuk en de partij weg. Op bord 6 klinkt ineens “Schaak….. Oh nee het is mat!”. Altijd leuk zo’n onverwacht punt, ook al is het voor de tegenstander. Bord twee komt erachter dat wanneer je het Londen systeem speelt, je de Big Ben tegen hebt. Hij gaat door de tijd en we schrijven 6-0 verlies op.

Ronde vier begint ook niet goed. Stijn speelt tegen een jongedame en of het daardoor komt weten we niet, maar hij laat zich mat zetten met paard en Dame. Op bord 6 speelt Colin de sterren van de hemel en zet zijn tegenstander mat met dame en toren. Timo en Sven verliezen hun partij waardoor Xander en Alex de eer mogen gaan verdedigen. Sven doet dit nipt op tijd en wint. Xander houdt het remise. We krijgen steeds meer punten, dit keer is het 2½ - 3½ voor de tegenstander. De volgende winnen we!

De vijfde en laatste ronde wordt voor ons. Iedereen is gemotiveerd en we kunnen beginnen. Stijn ziet het niet zitten maar gaat toch aan de slag. Wanneer zijn tegenstander iets te gretig wordt ziet deze een mat in één over het hoofd. Stijn ziet hem wel en glimlachend haalt hij zijn eerste punt voor vandaag. Op bord 3 gaat het wat lastiger en we incasseren een verliespuntje. Op bord 2 gaat het weer uitstekend. Het is een zenuwslopend eindspel. De opluchting klinkt wanneer de tegenstander een toren weggeeft en daarmee de partij. Met Timo, Xander en Colin nog in de race moet er toch ergens een puntje te halen zijn? Xander zit met een achterstand maar speelt koelbloedig door. In het eindspel staat hij achter, maar hij houdt het remise. Timo verliest, maar gelukkig wint Colin koelbloedig de partij. Het is 2½ - 3½ in het voordeel van ons.

We gaan niet door naar de halve finale, maar daar gaat het ons ook niet om. We zijn er gezellig een middag weg mee geweest en we hebben genoten van echte Goudse stroopwafels.  

 

Toon/Verberg