Afdrukken

Op zaterdag 3 februari mochten we de kampioenswedstrijd spelen in eigen huis tegen BSV. De teams zijn op papier tegen elkaar gewaagd, dus dat beloofde een spannende strijd en de winnaar zou naar de promotieklasse gaan ( mits hij niet heel veel fout zou doen ). Ook had BSV nog een appeltje met ons te schillen: wij hadden ze uit de beker gegooid. Toch liep deze middag helemaal anders als dat iedereen gedacht had.

Een eenzaam lichtpuntje werd gevormd door Philippe Blankert. We kennen hem als hard werkend op het bord, maar ook in de voorbereiding en dat betaalde zich deze dag uit. In de interne competitie wordt hij “geplaagd” door het Hollands: Roelant en Maarten halen dan de volle punten binnen. Maar Philippe gaat thuis op zoek naar de volgende variant en de volgende als het nodig is. En toen kwam vandaag en hij kreeg in deze belangrijke wedstrijd het Hollands tegen. Hij wist het spel van zwart goed te pareren en de tegenstander kreeg een open koningsstelling. Hier maakte Philippe met een prachtig paard dankbaar gebruik van en zijn overwinning was binnen. Maarten en Roelant, jullie zijn gewaarschuwd !

Maar dat lichtpuntje was helemaal alleen deze middag en dat was een bittere pil.

Maarten op bord 1 kreeg een Tarrasch op het bord en probeerde te combineren. Hij gaf een pion voor spel, maar dat kwam er niet uit. Vervolgens zag hij een combinatie over het hoofd en de nul was binnen.

Ivo op bord 4 kreeg c4-f5 en daar ging zijn voorbereiding, Hij kon maar geen potten breken op de damevleugel. De tegenstander breekt het centrum open en Ivo krijgt een toren en loper tegen 2 lopers en 2 pionnen. Echter gaat de koningsstelling van Ivo open waar de vijandelijke stukken naar binnen kwamen: de 0-2 was een feit.

Mark speelde op bord 3 tegen een bekende: die hadden we nog in de beker tegen gehad. Met zijn bekende Caro-cann ging Mark aan de slag, maar kon geen voordeel krijgen. In de tijdnood van de tegenstander offerde hij een pion, maar kreeg deze nooit meer terug. Ook zijn verlies was een feit.

Xander op bord 8 speelde een goede partij en dacht een kwaliteit te winnen. Hij deed de afwikkeling echter andersom en dus verkeerd en verloor een pion en de stelling. Dit kwam hem duur te staan.

Stefan speelde ook al tegen een bekende en kon ook met zwart geen voordeel krijgen. Na langzaam geschuif leek het op een gelijk dameeindspel te worden. Echter speelde Stefan wat mindere zetten en daarmee wist zijn tegenstander wel raad: hij haalde een paar pionnen binnen en wat later de partij.

Ad speelde op bord 5 zijn befaamde Grünfeld. Echter wist zijn tegenstander hier wel raad mee en kwam goed uit de opening. Ad gaf een pion voor spel, maar ook deze pion werd nooit meer teruggegeven. Uiteindelijk maakte een fout van Ad ook een slecht einde aan deze partij voor ons.

En tenslotte is er nog Johan die nog de meest sneue partij van de middag had. Maarten kwam hem al op de weg naar de speellocatie tegen, maar dan wel de verkeerde kant op rijdend: we spelen in de Heeren van Dongen, Johan ! Gelukkig kwam hij daar op tijd achter. Hij kreeg een Caro-cann op het bord, maar kon rustig een aanval op de damevleugel opzetten. De tegenstander probeerde druk te zetten aan de andere kant, maar leek daar niet echt in te slagen. Hij offerde wat materiaal, maar Johan zag de truc niet aankomen en moest een toren teruggeven. Toch had Johan nog goed spel en snoepte hij wat pionnen mee. Echter beging hij toen zijn 2 blunder en ging er een stuk af. De rest kon de tegenstander wel uitspelen.

Wat een pak slaag hebben wij gekregen: 1-7 !!! Die kan ik me niet herinneren en ik speel toch al aardig wat jaartjes mee. BSV heeft duidelijk laten zien, dat zij de kampioen gaan worden. En wij ? Wij likken onze wonden en proberen over 2 weken de finale van de beker te bereiken.

Gelukkig hebben we nog wel ons lichtpuntje in de donkere nacht: Philippe, kun je ons verder leiden ?!