Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Het was Donderdag en er moest weer eens extern gespeeld worden. Jan kwam ons ophalen en nadat iedereen was ingestapt werden de plannen gesmeed om eens een flinke uitslag te behalen. Peter van Ruth die Peter Stokkermans verving die in het theater zat moest zijn zware taak op bord 1 waarnemen. Hij had zich al voorbereid op zijn tegenstander die een dikke 1900 raiting had en zag het lijk al drijven. Maar zo stelde hij ons gerust de rest is rond de 1400 of 1500 dus daar lagen onze kansen.

De reis liep voorspoedig en waren keurig netjes op tijd bij de school waar hun speelhonk was onder gebracht. Peter trakteerde ons op een kop koffie en de Stefan Hess begroete ons met een vriendelijke lach. Toe werden we naar de plaatsen geleid en kon de strijd beginnen. Bij de openingsspeech melde men dat er voor de teams er geen bloed meer uit vloeide daar we geen van tweeën konden promoveren  en dat degraderen onmogelijk was.

De partijen branden los en al vrij kort na de start merkte Peter (op bord 1) dat zijn conclusie die hij in de auto mededeelde op waarheid beruste. Peter zette zijn stukken prachtig neer maar binnen de korstte keren merkte hij dat ze vrij weinig deden. Hij zei na afloop dat zijn tegenstander wel heel wat meer zetten vooruit keek dan hij. Hierdoor kreeg Peter eigenlijk geen enkele kans om maar iets te bereiken en werd eigenlijk van het bord geveegd. Hierdoor had hij toch wel een rustige avond en kon zijn teamgenoten zien zwoegen om hun hoofd boven water te houden. Wel was er nog een pluspuntje zei Peter “ hij had even 1 pion voor gestaan” maar dat was dan ook alles. Zodoende was de stand 1 – 0 voor Oisterwijk.

Op bord 4 kwam Frans zijn spel ook niet helemaal op gang. Na een ongebruikelijke stelling werd het zoals wel eens meer een flinke gribus op het speelveld. Maar nadat Frans het nodig vond om 3 keer met zijn paard van f6 naar h5 te zetten was het duidelijk dat hij niet in zijn gebruikelijke doen was. Zijn tegenstander maakte daar nog niet direct gebruik van en zo werd het toch nog spannend. Toe ik ook nog eens vergat om a passant te slaan werd het wel heel moeilijk. Na een overdonderende aanval zag ik het lijk al drijven en dat bleef niet enkel bij drijven. De laatste strohalm om heel lang schaak te geven ( misschien wel eeuwig) werd op de 28ste zet de grond in geboord en was het verlies een feit. 2 – 0 voor Oisterwijk.

Bij Johan die op bord 2 acteerde zag het er heel gunstig uit. Hij kreeg wel een vreselijke aanval over zich heen maar toen alle stofwolken waren opgetrokken had Johan 1 pion en een kwaliteit meer. Dit zag er heel gunstig uit en Johan leek op de overwinning af te stormen. Maar Johan vergat om te gaan stormen maar maakte de klassieke fout om stug te gaan verdedigen. Zijn torens kwamen niet weg van de 7ste rij en hij gaf zijn tegenstander alle ruimte om strategische plekken in te nemen. Toen hij ook nog een foutje maakte verloor hij zijn kwaliteit en pion en kreeg een vervelende vrijpion tegen. Daar was geen winst meer mogelijk en remise kon Johan ook vergeten dus 3 – 0 voor Oisterwijk.

Zoals zo vaak was Jan onze redder in de nood. Hij zou er wel voor zorgen dat we niet geheel zouden worden weggevaagd. Hij had wel het langs plezier van zijn partij want de volledige tijd zou worden uitgezeten. Jan stond wel gedrongen en moest het met twee paarden opnemen tegen het loperpaar. Toen er 1 loper en 1 paard waren geruild kreeg jan een afschuwelijke koningsaanval over zich heel. Ook begon gelijktijdig de klok te dringen en moesten er 8 zetten in 3 a 4 minuten gedaan worden in een zeer gecompliceerde stelling. Toen de tijdslimiet voor de eerste 40 zetten was gehaald stond Jan 1 pion achter maar nog steeds erg onder druk. In de eindfase werd er flink ingehakt en won Jan een volle loper. Helaas zette hij zij Koning net op het verkeerde veld en drong de Dame zijn verdediging binnen en toen was het snel bekeken.

Ondanks deze desastreuze nederlaag van 4 – 0 was nadien de stemming toch nog wel goed, hoewel Jan vond het wel verschrikkelijk dat hij zijn partij toch nog verloren had na zo’n lange tijd spelen.

Frans

Toon/Verberg