Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Waar ben je?

Op dinsdag 23 januari hadden wij als A team van DSC de lastige uitwedstrijd tegen WLC voor de kiezen: het is lang geleden, dat we daar met punten zijn weggegaan. Echter zou deze avond niet in de eerste plaats in het teken staan van schaken: nee, er waren deze avond heel andere factoren die het beeld zouden vormen. Het was een beeld van herkenning, in de steek laten, blijdschap en verraad!!!

Herkenning: lang, lang geleden speelde er een Igor op onze schaakclub. Dat was een hartstikke aardige, leuke man die ook nog een goed partijtje kon schaken. Leuk, dacht ik, dat is iemand voor ons avondteam. Die Igor heeft mij echter ook wat kopzorgen opgeleverd. Het was maar altijd weer een verrassing of Igor het wel zou onthouden wanneer hij zou moeten spelen. Ik nodigde hem een kwartier eerder uit ( zodat hij op tijd was ) en mailde hem een aantal keren extra en dan nog kon hij een afspraak vergeten. Natuurlijk heeft hij een mobiel nummer, maar nadat wij een Poolse vrouw aan de lijn kregen toen we hem belden, zijn we daar ook maar mee gestopt.

In de steek laten: aan het begin van vorig schaakjaar vroeg ik Ivo om ons in het A team te versterken. Met die eerste letter van zijn naam had ik natuurlijk beter moeten weten: een ezel stoot zich geen 2 keer tegen dezelfde steen, maar ja ik ben dan ook geen ezel.

Daar stonden we dan afgelopen dinsdag te wachten bij ’t Schouw op Ivo. De vorige keer hielp het nog om zijn secretaresse/directrice te bellen, maar ook dat mocht deze keer niet baten: zijn vrouw vertelde, dat hij werkoverleg had. Werkoverleg ??? Nee Ivo, schaken in Woensel !!!  

Blijdschap: de tegenstander van Ivo was echter erg blij, dat hij niet hoefde te schaken. Hij was namelijk al ziekjes en wilde graag vroeg naar huis: nou, dat is gelukt ! En zo begonnen we met een 1-0 achterstand.

Verraad: zelf speelde ik tegen Rudy Simons, een bekende tegenstander. Hij houdt ook van het Russisch, dus kregen daar weer een leuke variant van op het bord. Ik snoepte een pion mee voor compensatie voor hem, terwijl zijn tijd wel begon te dringen. Ik blunderde vervolgens een toren weg en de partij was gedaan. Nou, dat ik blunder komt niet zo vaak voor, maar alle omstandigheden kunnen wel meegespeeld hebben. O ja, het verraad !

 

Vraag: wat moet je doen als je extern van je tegenstander een remiseaanbod krijgt ?

Goed: overleggen met je teamleider                         Fout: klakkeloos aannemen

Dit gebeurde naast mij op bord 1. Na een meraner kon Mark weinig potten breken en werd er maar geruild tot er een eindspel met loper tegen paard op het bord kwam. De tegenstander bood remise aan wat Mark meteen aannam. Hallo Mark, ik ben teamleider: eerst overleggen ! Maar Mark beloofde beterschap in de auto.

Paul echter zag, dat ik Mark een uitbrander gaf toen hij het zondermeer aannam en dacht: kan ik Maarten nog meer laten schrikken ? Ja hoor, getuige de volgende vraag:

Vraag: als je met de externe remise wilt aanbieden, met wie moet je dat dan eerst overleggen ?

Goed: met je teamleider !!!!!                                     Fout: met die leuke barvrouw

Hoe aanlokkelijk het foute antwoord ook is, het blijft fout. Hallo Paul, waarvoor is de teamleider ??? Je zou van een mede teamleider beter verwachten, maar het enige wat hij beloofde was beterschap.

Dus op één avond werd ik door 1 teamlid in de steek gelaten en de twee anderen pleegden hoogverraad voor mijn neus: meer kan een teamcaptain echt niet hebben. Dus met een 3-1 nederlaag kon ik alleen ( Mark en Paul achterlatend ) aan de lange reis naar huis beginnen gna gna. Nou ja, alleen in gedachten dan.

Toon/Verberg